Паркинги и гаражи - Пътна помощ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Паркинги и гаражи - Пътна помощ

Мнениеот svetlin » Пет 04 фев 2011 19:19

Случаят е следния:
Карам автомобил със специален режим на движение обозначен с буркани и стикери. Преди два дни паркирам на улица която е синя зона и ми слагат скоба :screwy Съответно идва управителя на фирмата в която работя и звъним на онези хубавци да дойдат. Появиха се двамцата и шефа започва:
Ш. - Лигитимирайте се искам да ви запиша данните, ето ви 10лв. трябва ми и фактура.
ПГ - :shock Ма за к' во?
Ш. - Ми заключили сте автомобил със специален режим на движение. Искам да пусна жалба срещу вас (Цитира и точния член от закона за движение по пътищата)
ПГ - Ми аз от къде да знам че е такъв?
Ш. - Има буркан и стикери ето го и талона на автомобила.
ПГ - И аз имам буркан
Ш - И слагат ли ти скоба? mhihi
ПГ - По вътрешен закон на Паркинги гаражи скоби не слагаме само на полицейски автомобили
Ш - От кога сте по-висша инстанция от Върховния съд и отменяте с ваш ВЪТРЕШЕН закон негово постанвлние?
ПГ - Така ми е наредено
Това беше абсурдния разговор между шефа и служителите на Паркинги и гаражи като цяло. Въпроса не е за 10лв. Искаме единствено да се реши проблема със заключването на автомобилите ни. Че никой няма да тръгне да ги съди за 10лв. няма. Със жалби ли да пробваме? С Господарите на ефира ли? Някой юрист ако може да се включи да даде насока. Ако питате защо ми се занимава, причината е че с шефа всъщност сме стари приятели и искам да му съдействам.

Последна промяна от svetlin на Пет 04 фев 2011 21:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Re: Паркинги и гаражи и безкрайните им гаври

Мнениеот emdless4 » Пет 04 фев 2011 19:31

svetlin написа:Карам автомобил със специален режим на движение обозначен с буркани и стикери. Преди два дни паркирам на улица която е синя зона и ми слагат скоба :screwy Съответно идва управителя на фирмата в която работя...

Само да попитам, понеже ме заинтригува - откога автомобилите със специален режим на движение не плащат за синя зона, и как и мойта фирма може да придобие автомобил със специален режим на движение? :shock

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 04 фев 2011 19:36

emdless4 написа:
Само да попитам, понеже ме заинтригува - откога автомобилите със специален режим на движение не плащат за синя зона, и как и мойта фирма може да придобие автомобил със специален режим на движение? :shock

И аз ще добавя два въпроса:
1. Може ли да дадеш точния член, където се позволява спирането в синя зона без да се заплаща такса?
2. С каква цел е специалния режим на движение? Линейка, пожарна, полицейска кола?

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 04 фев 2011 19:38

[quote="svetlin"][/quote]
Колега, какъв по точно автомобил със специален режим на движение караш!? В каква насока!
Иначе така в Благоевград, бяха запнали със скоба една частна линейка!
И той твърдеше като тебе, и после се оказа че само Пожарна, Полиция, и Бърза ПОмощ, нямат право да ги пипат!
Та по-добре преди да пускате жалба трябва да сте сигурни че сте си в правото!
Нищо лично! Ма мисля че хората си вършат работата!

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 фев 2011 19:44

Трябва дейността на фирмата да го изисква. По другия въпрос не знам някога да се е плащало.
Члена не мога да го намеря кой е. Пътна помощ също се води специален режим като естествено нямаме правата на гореизброените автомобили, но можем да затваряме и да навлизаме в забранени улици, да организираме временно движението и да спираме където и както е необходимо за оказване на помощ на аварирал автомобил. В моя случай не съм спрял да пия кафе, а за да оказвам помощ на автомобил.

Последна промяна от svetlin на Пет 04 фев 2011 19:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 04 фев 2011 19:55

Не ми се сърди, не искам да обидя, но за пътна помощ да има претенции шефа ти ... доста нагло :evil:
Помислих, че е частна линейка или нещо такова, а то ...

Шефа ти да ходи и да се снима с пътната си помощ със специален режим на движение

И му кажи да стъпи на земята, че скоро ще ви каже да минавате на червено и да се обаждаш на Цветанов, ако Линейка с пуснат буркан не ви даде предимство. :screwy

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 фев 2011 19:58

Колега и ти не се сърди но пътна помощ има право да спре в общи линии където си поиска при оказване на помощ. В талона си пише, че е специален режим.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 04 фев 2011 20:03

svetlin написа: ...Преди два дни паркирам на улица която е синя зона...

Ако спреш да окажеш помощ е едно.
Да паркираш е друго.
Поне според мен.
Ако има такъв 'член', който позволява паркиране в синя зона - ок.
Питай шефа си да ти каже кой е да го погледнем ;)
Мисля ще е полезно за някой.

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 фев 2011 20:10

Може би не обясних правилно ситуацията. Спирам там камиона поради невъзможност да взема завой и да стигна до авариралия автомобил и отивам пеша да видя каква е ситуацията. Връщам се и имам скоба. Показва се пътния лист със заявката и отказват да я свалят. Като го видя шефа ще го питам кой точно член е за пътните помощи. Със сигурност имаме гореизброните права. При това положение не могат просто така да сложат скоба понеже не знаят защо е там камиона. Или поне да я свалят при представянето на пътния лист.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 04 фев 2011 20:47

svetlin написа:Може би не обясних правилно ситуацията. Спирам там камиона поради невъзможност да взема завой и да стигна до авариралия автомобил и отивам пеша да видя каква е ситуацията. Връщам се и имам скоба. Показва се пътния лист със заявката и отказват да я свалят. Като го видя шефа ще го питам кой точно член е за пътните помощи. Със сигурност имаме гореизброните права. При това положение не могат просто така да сложат скоба понеже не знаят защо е там камиона. Или поне да я свалят при представянето на пътния лист.

пътния лист какво доказателство е ? спираш на разрешено, или пращаш един смс -> 1лв и се разхождаш да видиш какъв е проблема. После кажи на клиента че ти е струвало 1лв+ ако не те е срам и така... то все едно тия боклукчийските камиони да паркират, подчертавам паркират където си искат и после да показват пътен лист....

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Пет 04 фев 2011 20:59

Това с боклуджийския камион е несравнимо. В неговия талон НЕ пише специален режим. Жълтия буркан означава препятствие. По тая логика аз и нямам право да влизам в центъра защото задния мост ми е с двойни гуми. Е да ама имам както имам право и да паркирам. Тук не питам прав ли съм или не в крайна сметка, а къде да отида да пусна жалба и да ми върнат писмен отгвор грешката е наша ще накараме служителите на столична община да прочетат закона или вие грешите ето този член казва че нямате право на еди какво си.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 04 фев 2011 21:22

[quote="svetlin"]
    Където и да прашташ жалби приятелю полза няма :idea: Както и да го погледнеш в нарушение си, НЯМА такава пътна помощ със специален режим освен на Паркинги и гаражи и то само ако присъства полицейски служител с тях.

Потребителски аватар
    Geleto
    Автомобил: Passat B4
    Двигател: 1.8 MI 1994
    Контакти:

Мнениеот Geleto » Пет 04 фев 2011 21:34

Раздел V. Моторни превозни средства със специален режим на движение

Чл. 158. (1) Моторни превозни средства със специален режим на движение са автомобилите и мотоциклетите, които при движението си подават светлинен сигнал с пробляскваща синя и/или червена светлина и специален звуков сигнал.

(2) Специалният режим на движение се ползва само при необходимост.

(3) Моторни превозни средства със специален режим на движение ползват: Спешната медицинска помощ, Противопожарната охрана, Националната полиция, органите за контрол по чл. 35 от Закона за движението по пътищата, Националната служба за охрана, Народното събрание, Канцеларията на президента и Министерският съвет.

И аз на видях пътна помощ тук :roll:

Потребителски аватар
    vw_derby
    Автомобил: audi a4
    Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Пет 04 фев 2011 21:35

svetlin написа:Това с боклуджийския камион е несравнимо. В неговия талон НЕ пише специален режим. Жълтия буркан означава препятствие.

да ,ама боклуджийските камиони имат оранжев буркан,демек са сигнлизирани,че са с специален режим.
    тука в този форум има хиляда човека дето помагат на други и и като паркират си плащат
    представяш ли си 200 пътни помощи да влезат в центъра и да си паркират някъде какво ще стане,не се сърди,за това ги слагат тези скоби,за да има някакъв ред.Ако всеки си прави каквото иска,става анархия

Потребителски аватар
    group®
    Темерут

Мнениеот group® » Пет 04 фев 2011 21:56

Чл. 92 (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:

4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлини сигнали.

Чл. 18. (1) За обозначаване на пътни превозни средства се използват следните опознавателни знаци:
    1. Синя или червена пробляскваща светлина - обозначава моторно превозно средство със специален режим на движение.
    2. Жълта мигаща или пробляскваща светлина - обозначава моторно превозно средство, което поради специфичния си режим на движение представлява препятствие или опасност за движението по пътя.

Май бъркаш 'специален режим' и 'специфичен режим'.
    Тоест правата от чл. 92 важат за 1вото понятие.

Предполагам има някъде описано, какво представлява 'специфичния режим' и какви задължения имат МПС-тата с такъв, но аз не откривам.

Относно смисъла на темата - не мислиш ли, че е тъпо да подаваш жалба, ако не си в правото си? Затова и всички тук повдигаме този въпрос. Ако шефа ти разчита на чл. 92 - спукана ви е работата с жалбата ;)
    Мисля е хубаво да знаеш тези неща, за да не патиш ти ;)
    И пак казвам - виж с кой член парадира шефа ти, за да разнищим случая :idea:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”