няколко въпроса за ламбда на ААМ
- butsefal
- Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
- Двигател: RP AFN
- Контакти:
Re: няколко въпроса за ламбда на ААМ
или по скоро клапата която обръща въздуха дали да е загрят от колектора или незагрят не се затваря (отваря) напълно. Къде стои тоя датчик който ръководи клапата и посредством какво се ръководи (вакум или нещо друго). Само да поясня че колата ми е 2-ка с ААМ и филтърната ми кутия няма такава клапа, дори когато са ми слагали мотора не са ми сложили алуминиевото гофре което води въздух от изпускателните колектори.... възможно ли е от това да ми се получава цялото това давене на колата?
Последна промяна от butsefal на Нед 23 яну 2011 21:36, променено общо 2 пъти.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Аз карах този двигател без този датчик около 2 години (говоря за датчика за темп. на входящ въздух) и нито се е давила,нито нищо.Карах я на бензин 1-та от 2-те години.Същото важи и за стария ми Пасат,който беше пак 1.8 моно ама RP .
Датчика е термо клапан,седи в пластмасовия капак на моното отгоре.В него влиза един вакуум,който идва от моното.От него излиза друг вакуум,който отива до кутията на филтъра и вътре в нея е клапата. Това е единия вариант.
Другия вариант е - датчика седи в горната част на кутията над филтъра.В него влиза един вакуум,който идва от моното и от него излиза вакуум към долната част на кутията,където е клапата.
номер 10 е клапана ,после по тръбичката 15 вакуума отива до кутията,вътре е клапата

Датчика е термо клапан,седи в пластмасовия капак на моното отгоре.В него влиза един вакуум,който идва от моното.От него излиза друг вакуум,който отива до кутията на филтъра и вътре в нея е клапата. Това е единия вариант.
Другия вариант е - датчика седи в горната част на кутията над филтъра.В него влиза един вакуум,който идва от моното и от него излиза вакуум към долната част на кутията,където е клапата.
номер 10 е клапана ,после по тръбичката 15 вакуума отива до кутията,вътре е клапата

- butsefal
- Контакти:
по снимката която виждам ми сттава ясно че тоя "датчик" ко имам остава само да разбера защо нямам клапа на кутията (утре ще снимам конкретно да се види) и да се вземе решение какво да направя по въпроса с тая клапа.
ПС: Да разбирам ли че тоя вакум казва на тая клапа кога дросела е отворен на максимум и тая клапа се отваря максимално за да вкара по богат на кислород въздух(по-студен), за да може да се обогати още-повече сместа за още по голямо ускорение (в момента колата ми има проблеми с ниските обороти когато е студено)...
ПС2: НАй-тъпото е че не мога да сложа оригиналната филтърна кутия на ААМ-то заради формата и (много е висока спрямо 2-ковите)
ПС: Да разбирам ли че тоя вакум казва на тая клапа кога дросела е отворен на максимум и тая клапа се отваря максимално за да вкара по богат на кислород въздух(по-студен), за да може да се обогати още-повече сместа за още по голямо ускорение (в момента колата ми има проблеми с ниските обороти когато е студено)...
ПС2: НАй-тъпото е че не мога да сложа оригиналната филтърна кутия на ААМ-то заради формата и (много е висока спрямо 2-ковите)
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Съвсем не.Клапата се мести между два отвора,като отваря единия,затваряйки другия според температурата на въздуха над моното, където е "датчика" .Няма система,която да следи колко газ си дал за да мести клапата според това.
Не мисля,че двигателя ти има проблем заради тази клапа,по-скоро нещо друго не му е ок.
Обясни по-подробно какъв ми е проблема,за да може да помислим какво може да му е,понеже така скоро няма да стигнеш до отговор,който да ти реши проблема,а не ми се мисли колко пари ще набуташ за компютри,ламбди сонди,кутии за филтри и т.н.

Не мисля,че двигателя ти има проблем заради тази клапа,по-скоро нещо друго не му е ок.
Обясни по-подробно какъв ми е проблема,за да може да помислим какво може да му е,понеже така скоро няма да стигнеш до отговор,който да ти реши проблема,а не ми се мисли колко пари ще набуташ за компютри,ламбди сонди,кутии за филтри и т.н.

- butsefal
- Контакти:
Днес ми мина през главата следната мислъл... понеже както споменах все още съм със старата изпускателна системакоято е на 38мм възможно ли е при рязкото подаване на газ изпускателната система да не успява да насмогне на налягането образувано в тръбите и да не успява да изкара всички изгорели газове от цилиндъра, кото ще рече че при следващото вкарване на горивната смес в горивната камера то тая смес е изключително погрешна... когато и тя излезе лабдата вижда че има изключително много не изгорели газове и казва на компа да подаде по-малко гориво... в този момент пък сместа за няколко оборота става твърде бедна... и започва пак да дава много гориво... или нещо от сорта......
- butsefal
- Контакти:
днес бях при майстора... гледахме работата на лабдата - пушка
датчика за температурата на входящия въздух работи пушка
датчика за охладителната течност работи - пушка
очистихме дюзата и разлика няма
забравих само да видим какво става с регулатора на налягането.... тея дни като видя някой лев ще ида да видя и това....
сменихме палеца че беше нацепен и даваше лошо съпротивление.... (мислех да сменя и капачка но не ми стигнаха парите и затова само я зачистихме)
Друго вече не остана... ако и от регулатора на налягането не е ще се предавам.... просто всичко ще работи а колата не работи както трябва...
след 100км ще пиша и с разхода ми какво става.... (2-3 дена)
датчика за температурата на входящия въздух работи пушка
датчика за охладителната течност работи - пушка
очистихме дюзата и разлика няма
забравих само да видим какво става с регулатора на налягането.... тея дни като видя някой лев ще ида да видя и това....
сменихме палеца че беше нацепен и даваше лошо съпротивление.... (мислех да сменя и капачка но не ми стигнаха парите и затова само я зачистихме)
Друго вече не остана... ако и от регулатора на налягането не е ще се предавам.... просто всичко ще работи а колата не работи както трябва...
след 100км ще пиша и с разхода ми какво става.... (2-3 дена)
- butsefal
- Контакти:
ето и резултата от 15/100 преди сега съм с 10,5. Въпрекии това накарах майстора да погледне пак предварението и се оказа че е на 4 градуса и го накарах да го направи на 7-8. След промяната на Предварението колата започна да се държи много по-добре... след още 100 км ще си обади къв е резултата в разход....
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”