Свързване на амперметър VDO

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Свързване на амперметър VDO

Мнениеот Gigabyte » Вто 08 фев 2011 19:03

Изображение

Уредчето е такъв. VDO e и ще го свързвам на голфа от гаража. Има 4 кабела излизащи от него:
1.червен - трябва да е плюс
2.Бежав - минус
3.Сив с червен кант - мисля ,че е минуса на осветлението
4.Зелен - плюса на осветлението

Не съм сигурен ,но така предполагам.Пробвах го на акумолатора на колата и уредчето светва и директно отива в +70 ,без ниаккво мърдане. Стана ми интересно (може да бъркам предназначенията) ,че акумолатора ми е 54аh ,а това показва 70 :) Интересува ме как трябва да се свърже на акумолатора или на алтернатора. Също дали мери спадовете в електр. или ампер часите :)

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Re: Свързване на амперметър VDO

Мнениеот Bioside » Вто 08 фев 2011 19:19

Колега ампермера не се свързва директно към акумулатора.Чудя се как е оцелял след пробата.Свързва се последователно на дебелия кабел който захранва бушониерата с плюс.Поздрави :beer

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Вто 08 фев 2011 19:22

Сега гледах разни схеми и на всички пише ,че се взима + от alternator-а :) А този кабел дебелия нали идва от акумолатора или ?

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Вто 08 фев 2011 19:31

Не знам колега как е на еденицата.Тя е с по старото табло СЕ1.Но с две думи ако плюса който отива на бушониерата се взема от алтернатора и между алтернатора и акумулатора имаш мост със същото сечение прекъсваш този мост и там закачаш ампермера като вкарваш кабелите в купето.Най лесно и безболезнено е плюса който захранва таблото - на ампермера.Другия край на ампермера - на мястото на плюса в таблото :beer

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Вто 08 фев 2011 19:47

Това уредче за температурата нещо ми е познато... mhihi mhihi mhihi Дай да го видим работещо най-сетне,аз така и не намерих време да го сложа... Колкото до амперметъра,някъде търси схема,че иначе ще го изгориш...

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 08 фев 2011 19:57

Амперметрите за голям ток, в общия случай вървят с шунт, така директно не става.Изображение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 фев 2011 20:15

Така като го гледам този амперметър мери от +70 до -70А - това значи, че с него се мери както консумацията при изключен двигател така и зарядния ток при работещ двигател. Трябва да откачиш кабела, който отива към бушоните и кабела, който идва от алтернатора и да го свържеш между тях, снадката между кабела за бушоните и амперметъра трябва да я свържеш и с плюсовата клема на акумулатора. Трябва да използваш поне 10мм2 проводници с минимална дължина и всички снадки да са добре стегнати. Ако не си ме разбрал по-добре не се опитвай да го монтираш сам защото можеш да прецакаш нещо и дори да си подпалиш колата.
Единствената файда от джаджата ще бъде, че ще изглежда готино на таблото и ако някога имаш проблем със зареждането ще забележиш, че вместо да се зарежда акумулатора се разрежда.
В новите проводници и самия амперметър ще имаш някакъв пад на напрежение и това значи, че до консуматорите ще стига по-слаб ток отколкото е стигал досега - ако кабелите са дебели и снадките са добри разликата ще е малка, но пак ще я има.

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Вто 08 фев 2011 20:39

Какъв е тоя кабел 10квадрата ,то на усилвателя ми е 8 :shock :shock Оригиналните кабелчета които излизат за плюс от уреда са си най-нормални не много дебели :) Та доколкото разбрах ,трябва да свържа плюса към алтернатора(кабела между акумолатора и алтернатора? )

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Вто 08 фев 2011 20:43

И аз не мога да разбере защо ти е тази ЕКСТРА в колата.Това е още едно слабо място в икономичните ни инсталации правени от самите нас.Не е в Ядзаки но си приличат по много неща :lol:

При това положение гледай поста на L#R

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Вто 08 фев 2011 20:46

Ми просто искам уредите да ми работят ,в крайна сметка ще търся оригиналния волтметър слаган на мк1 ГТИ :) Той по същия начин ли се връзва или :)

Потребителски аватар
ivkata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivkata » Вто 08 фев 2011 20:52

Волтметърът е лесен за връзване само+ и -, и всичко е ок! :да: Защо не снимаш амперметъра отзад,да видим жичките... :wink:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 фев 2011 21:03

Кабелите за амперметъра трябва да са дебели защото през тях ще минава тока не само за музиката, а и за всички останали консуматори. Ако наистина кабелчетата отзад са тънки значи шунта не е вътре в амперметъра, а се монтира отделно и се свързва със стрелковия прибор с тънки жички. Доколкото разбрах ти май имаш само стрелковия прибор, а шунтовото съпротивление не се знае къде е?
Волтметър се монтира много по-лесно и е много по-полезен.

stefan_gb1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefan_gb1 » Вто 08 фев 2011 21:08

L&R написа:Амперметрите за голям ток, в общия случай вървят с шунт, така директно не става.Изображение

Gigabyte ако отзад на ампермера няма дебели клеми а просто тънки проводници задължително работи със шунт както ти е показал колегата по горе!
Принципа на работа на тези уреди е всъщност че самия уред е миливолтметър и всъщност мери пада на напрежеие в шунта. В никакъв случаи не трябва да се свързва успоредно към източник на напрежение и ни наи малко към акумулатора. Свързва се последователно в веригата която ще следи посредством шунт отговарящ за тази магнитоелектрическа скала /ампермер/.

Последна промяна от stefan_gb1 на Вто 08 фев 2011 21:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Вто 08 фев 2011 21:08

нещо такова излиза :) ще му търся явно продажба за някой друг мераклия

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Вто 08 фев 2011 21:10

Добре колега изкаш да ти работят уредите.Ако този уред е от фабричната инсталация доообре.Извинявай това е Пернишко изкривяване :lol: Ама щом е с тънки кабели явно си иска шунта.Ако ти го нямаш няма как да го вържеш.Ако има шунт в него си излиза на доста тлъсти клеми или болтове.Та така :lol:Ти си го написа в последния си пост.Сложи си един електронен волтмер.Плюс и минус на акумулатора.Ако е 14 в на запален двигател :beer :drunk

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”