Акумулатор Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Акумулатор Б3

Мнениеот velinsl » Сря 09 фев 2011 16:58

Най-после въпрос и за моя автомобил.
Интересува ме, кое е релето за зареждане на акумулатора? Б3, АБС-двигател.
Имах проблем с тоците - не се зареждаще акумулатора, но го отстраних в сервиз.
Интересно беше, че като запаля автомобила лампичката на акумулатора не светеше, за това имам два въпроса:
1. Светнатата лампичка на таблото ли възбужда генератора или тя просто е индикатор(т.е. докато свети акумулатора се зарежда)? След нейното загасяне, акумулатора е напълно зареден.
2. Как да разбера дали въпросното реле е изправно?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Акумулатор Б3

Мнениеот i.e.i » Сря 09 фев 2011 17:13

докато свети акумулатора се зарежда

Не,започва да зарежда ,когато угасне.Свети ли -незарежда.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Сря 09 фев 2011 18:49

И на мен ми е интересно.Преди време релето на алтернатора ми беше заминало,пък неми светеше лампата на таблото?Кое подава сигнал към нея,че аджеба нема ток ?

Потребителски аватар
c_todorov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот c_todorov » Сря 09 фев 2011 23:30

Мисля, че вече съм срещал подобни теми тук във форума, но накратко:
Ако става въпрос за реле регулатора - намира се върху самия алтернатор. Изглежда различно в зависимост от производителя на генератора- Bosch или Valeo.
Светещата лампа сигнализира, че захранването на ел. консуматрорите се поема от акумулатора. Така е в началото преди запалването на двигателя (или и след това при неизправна ел. система). След запалване, при изправен алтернатор (реле регулатор) захранването се поема от него и лампата изгасва. Това не означава, че акумулатора е зареден, а че се зарежда. Не съм разглеждал конкретно схемите за Пасат, но предполагам лампата в случая е просто индикатор (но съм виждал и такива при които през лампата се осигурява и възбуждането за генератора преди запалване на двигателя). Най-общо казано - единият извод на лампата е свързан към + на ел. инсталация, а другият - към реле регулатора. Когато генератора и реле регулатора заработят те подават + и към втория извод на лампата и тя изгасва.
Проверката става най-лесно, като се измери напрежението на клемите на акумулатора при работещ двигател. Ако акумулатора не е твърде разреден, то би тябвало това напрежение да е над 14 V (в идеалния случай - 14,4 V, което и максималната стойност на напрежението до което трябва да се зарежда акумулатора). Дали акумулатора се зарежда и/или какъв ток се консумира може да се провери с амперметър (най-лесно с амперклещи).
Не за нашите коли, но все пак полезна спред мен информация има тук: http://www.alternatorparts.com/cs130_sbpage1.htm

lacezarasia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lacezarasia » Чет 10 фев 2011 13:33

колега как с ампер-клещи нали е постоянен тока?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 10 фев 2011 16:04

Има DC-клещи и за постоянен ток ;)
viewtopic.php?f=6&t=233316&start=0&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B8

Потребителски аватар
hitrec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hitrec » Съб 12 фев 2011 16:06

Здравейте, лампичката на моя пасат б3 2е мотор възбужда зареждането.Ако откачиш буксата на таблото няма да зарежда.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Съб 12 фев 2011 19:43

hitrec написа:Здравейте, лампичката на моя пасат б3 2е мотор възбужда зареждането.Ако откачиш буксата на таблото няма да зарежда.

Абсолютно си прав ... диода не е само индикатор, а направо част от веригата. Ако изгори по някаква причина при запалване аку-то не се зарежда докато не подадеш примерно газ ... имаше една страхотна тема по този въпрос.

Върни се в “Passat”