Странно свирене

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
maria_chincheva
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Странно свирене

Мнениеот maria_chincheva » Пет 11 фев 2011 12:57

Здравейте колеги , някой може ли да ми каже ролката на снимката със обозначение AUХ със лагер ли е и за неговата подмяна трябва ли нещо по специално да се прави :?: свалих пистовия ремък и този на хидравликата и се оказа че от тази ролка се чува странно скрибуцана като на заминал лагер :screwy

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Странно свирене

Мнениеот radotom » Пет 11 фев 2011 14:22

Това с надпис AUX не е ролка, а вал. Нарича се още 'паразитен вал'
Служи основно да върти маслената помпа и делкото при много от моделите (при дизелите - вакуум помпата за спирачките)
Скрибуцането евентуално може да се чува от обтяжната ролка (с №7) и това е типичен признак за пренатегнат ангренажен ремък (или за хипер-менте ролка)

Потребителски аватар
MobilLife
Автомобил: Wv golf 5 +
Двигател:
Контакти:

Мнениеот MobilLife » Пет 11 фев 2011 16:04

И аз имах същото свирене и беше едно разкачане на ремъци ,едно чудо..... :mrgreen: а се оказа че ремъка ми опира в пластмасовия капак,които е от две части.Преди да сваляш размърдай пластмасите и гледай за промяна на звука. :beer

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Пет 11 фев 2011 16:13

Паразитния вал също си има лагери. Не са точно лагери, а подобни на мотовилковите лагери откъм буталото. Като се пренатегне ангренажния ремък се износват бързо и от там се получава едно скрибуцане на загрял мотор. Евтини са, но смяната им е свързана с доста разправии, при някой модели трябва да се вдигне мотора от коша, за да се свали вала и да се сменят.

Потребителски аватар
maria_chincheva
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maria_chincheva » Пет 11 фев 2011 17:10

Това свирене обаче не е всеки път но бих казъл че е много редовно.Ейсега ходих при един майстор и той вика че добре бил обънат ремъка и че не му се вярвало на 25 000 км да замине ролката.След това отидох на втори майстор и той каза че са лагери на вала защото там му се чувало да свири,но да съм ходил при друг да ми го прави. Колеги кажете пръска ли се мотора и скъпо ли излиза? 1.8 АБС е мотора

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Пет 11 фев 2011 17:36

Като ми правиха ремонта на мотора(RP, идентичен с ABS), исках да ми сменят и тези лагери на вала. Майстора ми каза, че не е проблем да се кара така и че ще отнеме още два дни разглабяне, вадене от коша и сглабяне на двигателя. Имам му доверие на този човек, няма случай да ми е дал грешна диагноза, а и знае какво прави, затова не ги смених и до ден днешен си я карам така. А и колата ми трябваше спешно, щях да пътувам. Чува се от време на време скрибуцането и то само лятото като загрее мотора преди да включи вентилатора, не ми прави впечатление. Но при мен това е проблема, ако може да се каже така, не от нещо друго. Съветвам те преди да предприемеш нещо, да изключиш другите варианти за свиренето. Успех :да:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”