Фарове и зумер?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- sebastianz55
- Автомобил:
- Двигател:
Сдобих се и аз със зумер, плафона ми е със закъснение и инсталацията стана по начина, описан от колегата DVD. На практика оставих зумерчето залепено на тавана зад плафона и си играх да прокарам само кабела от таблото до тавана.
Да допълня - на зумелчето, което си взех отзаде имаше схема за свързване - според нея единия кабел/ не помня + или -
/ се връзва към бушона на плафона а другата към бушона за запалването.
За съжаление макар да изглеждаше много лесон и просто не успях да идентифицирам, кои са тези бушони...
Да допълня - на зумелчето, което си взех отзаде имаше схема за свързване - според нея единия кабел/ не помня + или -

За съжаление макар да изглеждаше много лесон и просто не успях да идентифицирам, кои са тези бушони...
pyrpyl написа:Някой знае ли схемата за монтаж на зумер на Пасат-91 с мотор RP дали е същата и дали работи при забравен мигач(респективно свети само единия габарит)? 10хххх.
vaskoto1 написа:
от мосьо бриколаж се взима една сиренка за светлини-2-3лева беше на щанда за автоаксесоари.
тя има 2 полюса които трябва да бъдат задължително спазени!!
от тука има 2 варианта:
1 по прост-но на мене не ми харесва-връзваш черното кабелче на маса, която се взима от бутона на вратата (за да може все пак да бръмка само при отворена врата), изваждаш ключа за фаровете и мериш на кой кабел има ток при включени габарити-там връзваш червения кабел.
ефект-като си на габарити или фарове и отвориш вратата-пищялката пищи.
минус-пищи винаги-без значение дали работи мотора или не-е точно това ме дразни най много.
2 по сложен вариант-връзваш черното кабелче на маса, която се взима от бутона на вратата, взима се едно реленце, малко, електронкаджийско, и се връзва червеното кабелче на пищавицата на нормално затворения му контакт, на основния се връзва + от ключа за фаровете описан по горе. намотката (котвата) на релето се връзва единия край на маса а другия се връзва на контактния ключ на положението АСС в което обикновено свири и касетофона.
ефект-когато двигателя е загасен или не на контакт релето не е захранено и контактите дават накъсо зумера и ключа на фаровете и ако си на фарове (габарити) пищи, а ако си подал контакт или работи мотора релето се захранва и разпада пищавицата и дори да си на фаровете-не реве.
повече ми харесва щото вечер ако излезеш нещо от колата и си на фарове и работеща моторетка не плаче и не ме нервира.
е това е...ух!
ще ви го включа в сметката-така да знаете!!!
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
vladtod написа:pyrpyl написа:Някой знае ли схемата за монтаж на зумер на Пасат-91 с мотор RP дали е същата и дали работи при забравен мигач(респективно свети само единия габарит)? 10хххх.
3ти начин - сменяш колата с такава на която като изключиш контактният ключ нищо не свети. Само с контактният ключ работиш и забравяш за пускане и загасяне на фаровете.

- pyrpyl
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
vladtod, благодаря, но до този извод стигнах и сам. При това положение няма да свири при забравен мигач, или ще свири само при единия. Двата габарита се захранват през отделни вериги. За това сега модернизирам малко схемата с 2 премигващи диодчета и 2 съпротивления във веригата на постояно затворения контакт. Така хем ще пищи на почивки, хем няма да го бърка кой мигач е останал включен. Притеснява ме само като смъкна напрежението заради светодиода дали ще спищи достаттъчно силно зумера. Но това ще го разбера в последствие. Има вариант това напрежение също да е управляващо за още едно реленце, което да захранва зумера.
- Ico74
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
здравеите колеги гледах едни зумерчета в бриколаж от 3 и нещо и от 5лева със по две кабелчета ама немога да ги чуя как пищят някои ако е купувал нека ми препоръча а между другото продавача на щанда ми каза чекато паднело малко напрежението и спирало да пищи какви са вашите наблюдения и какво ще ме посъветвате.благодаря ви предварително.