1,8 моноинжекция...Турбо

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

1,8 моноинжекция...Турбо

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 9:42

Колеги,мисля за начини да пусна повече гориво на моното.Чудя се за някакъв начин да накарам екуто да мисли , че сместа е бедна и да обогатява демек някаква гавра с ламбдата или пък датчик някакъв там за темп. на антифриза имало :Mr Green Fun .Бих пробвал и чип, но незнам дали влияе на горивото,ако някой знае и е пробвал изброените неща ще се радвам да сподели.
Направил съм няколко комерсиални доработки на мотора по отношение на въздух,но горивото не съм закачал и въпреки това си черни бая ауспуха.Та ми се иска още една идейка нагоре да иде бенза,вървенето се подобри осезаемо, но му свикнах вече,затова съм решил да опитам мисия невъзможна-ТУРБО на моно,така или иначе още не знам някой да е пробвал тук,та първата ми работа е гориво да има...помагайте колеги :bowdown
Приемам съвети и относно аванса(как да го намаля при бууст) :roll:

Последна промяна от emiltd на Пет 27 май 2011 5:37, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Как да обогатя сместа-1,8 RP

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 10:05

Най-лесно е да врътнеш малко TPS в посока така, че да лъже, че дроселът е малко по-отворен, отколкото реално. Но се прави много внимателно и по малко се движи.
По-добрият вариант обаче е с чип с променени горивни карти.
Ако правилно си променил въздуха, горивито само се променя според въздуха на база показания на ламбдата и другите датчици. Щом черни ауспуха, значи е достатъчно богата и ако я обогатиш още, ще гори много, ще дави и няма да върви. По-добре я закачи на газ-анализатор да ти видят сместа и ако е малко по-богата от нормалното, не я пипай. Не може да обогатяваш до безкрайност, а в много тесни граници, особено за атмосферни коли. 14,7:1 е идеалната ламбда, на моното може да я докараш до към 12-12,5:1, но почва да гори като ламя. Под тия стойности само дави и не върви.
ТУРБО на моно е много сложна мисия, вече си чел другата тема и проблемите с това. Според мен няма да се справиш, та не се захващай.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 10:19

За това не бях мислил,ТПС е устройството,което регулира положението на дрос.клапа,нали.Би ли пояснил как по-конкретно да я врътна тая джиджавка.От къде мога да се сдобия с такъв чип?
Разхода не ме притеснява няма проблем то тоя мотор и без това не е особено икономичен.Искам да стигна точно до този момент преди да се удави колата.И да не стане с моното нема старашно ще сложа диджифант и ще стане нема къде,но ще пробвам шибаното моно

Последна промяна от emiltd на Съб 12 фев 2011 10:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 10:22

TPS е плъзгач по писта, който следи положението на дроселовата клапа и показва на компа къде е тя във всеки момент. Като му развиеш 4те болтчета и го завъртиш с 1-2мм в посока отваряне на клапата, ти мамиш компа, че клапата е с няколко градуса по-отворена, т.е. той почва да пръска гориво малко по-рано и малко повече при натискане на газта.
Изображение

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 10:37

мерси за точното обяснение,не би могло да е по-добро :bowdown
Значи с вал от 2Е съм,орязан таралеж на 50%,изп.колектор от 2Е,права тръба на 50мм с резонатор накрая,изолирани картерни газове,спортен филтър и предв. на 15-16 градуса,при всички тези промени РП-то изобщо не му обедня горивото даже нали ти казвам сместа е богата,и затова си мисля,че ще търпи и малко надув.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 10:39

Само градусите са ми много странни, на газ ли си? Аз карам на 3-5 градуса, но ти щом така си решил...

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 10:41

поне ,ако не стане ще е 100% потвърдено,щото гледам много хора тук имат душевни пориви по този въпрос :D

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 10:46

Както си го мисли - само да сложиш турбо и да разчиташ, че ще обогатиш (константно) сместа, определено НЯМА да стане, и аз ти го казвам от сега. Но щом имаш време и пари в излишък - не пречи да пробваш. Пък после и ние да се поучим нещо от теб, ако случайно се получи.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 10:46

Vento написа:Само градусите са ми много странни, на газ ли си? Аз карам на 3-5 градуса, но ти щом така си решил...

бях ,но я изхвърлих не се връзва нещо с мойте интереси.За градусите постепенно след всяка доработка ги пипах по малко и се положителен ефект имаше от това,бех ги вдигнал до към 20тина ама взе да почуква та на 16 заспа работата(за турбо естествено знам ,че ще са ми много)

тук в Монтана има един човек с форд сиера 2.0Л инжекция,той си е монтирал турбо от дизелов ескорт,без каквито и да било донастройки ни гориво ни центровка,незнам колко надува но върви зверски,казва че го е направил ей така на шега пък квото стане

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Съб 12 фев 2011 10:55

Като го направиш и ти, покажи ни резултати, моля. :да:

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 11:04

те на това и аз се надявам,сериозносъм решил,ако не стане за 200-300лв.нов мотор и съм пак на линия.Ще разчитам все пак на помощ!Това дето ми го показа до няколко дни ще го пробвам да видиме пък после ще мисля за некъв чип.
Интересува ме и в какъв оборотен диапазон ламбда-сондата подава инфо на компа,щото бях чел някъде,че дава сигнал до 4000об.,ако е така после какво става със сместа дали екуто си има неква шаблонна информация за след това :roll:

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Съб 12 фев 2011 12:54

Датчика за температура на въздуха ,който е в моното може да се изкара по-напред на по-студено в тръбата или другаде но колата ще харчи доста.

Потребителски аватар
indjov_GTI
Автомобил: E30
Двигател: M20B20 1990g

Мнениеот indjov_GTI » Съб 12 фев 2011 20:05

колега става турбо на моно ,но ти трябват стандартно моно и главата с дюзата от друго моно ,прави се фланец за да захванеш главата с дюзата така,че да е по потока на въздуха...трябва ти също и втора капачка за моното ако нети се заиграва да си правиш...дюзата която обогатява се вързва успоредно на основната,като лично аз я прекъсвах с едно ключе при дросела..даваш пълна газ включва(изобщо не е коректно) ....картерните ги пускаш доло като на издъхнала жигула и надуваш.... :D ама трябва да знаеш,че изобщо не сработва хубаво тази система...тя може и да сработи,но като стигнеш до там си казваш....абе що не си взех едно г60 или абф примерно ...вървежа се усеща доста,но при мен или трябваше да се кара все на пълна газ или да я гъделичкаш щот средното положение е лошо....(надува пък нема бенз) а да аванса го връщах докато не спря да тропка ......но в момента пак съм си атмосферка(ако искаш сверка mhihi )докато стане туч-а :twisted: :)

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 12 фев 2011 20:53

Stenly написа:Датчика за температура на въздуха ,който е в моното може да се изкара по-напред на по-студено в тръбата или другаде но колата ще харчи доста.

Значи първо ще пробвам с ТПСа да видя как ще е,ако обогати още без да задави колата разбира се,се захващам за работа да пробам съвсем малко надув и после с този датчик евентуално ако иска още гориво

Интересува ме и вакума на делкото защото е вързан на моното,при бууст как ще му се отрази.Казаха ми,че вакум-регулатора регулира предварение/закъснение при празен ход,когато дросел-клапата е затворена,а във обороти датчика на Хол изпраща импулси към компа и той вече преценява аванса При празен ход няма надуване,та няма проблеми ама незнам дали вече при високи обороти няма да се сбъгяса тоя вакум...Дайте съвет колеги

steff 55
Автомобил:
Двигател:

Re: Смес,аванс,турбо-1,8 RP

Мнениеот steff 55 » Пет 18 мар 2011 17:13

Колега Emiltd,моята кола също е с RP,и искам да те попитам:как усещаш разликата с вала от 2Е?Предполагам,че се усеща във високите,щото със стоковия точно там умира?И как ти се отразява постригания таралеж зимата?Въздуха как го пусна повече,с разтъргване на дросела ли?Или с такъв от ABS? A между другото знам,че за извращения с моно слагат дюза от волво 460 мисля.Моля сподели повече....Че ние "щастливците"с монотата трябва да си помагаме :lol:

Върни се в “Силов тунинг”