Реставрация на джанти BBS RS

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Реставрация на джанти BBS RS

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Нед 23 яну 2011 22:58

Здравейте колеги, реших да пусна една темичка за "филмът" в който вече се вкарах!
Купиг едни джанти марка ББС, модел РС. Както повечето от Вас знаят моделът е разглобяем, трикомпонентен - състоящ се от вътрешен борд, среда и външен борд. Външните бордове са полиран алуминий. Въпросните джанти са в доста добро състояние, като изключим олюпеният на места лак по външния борд и леката кривина на една от джантите именно на същия борд. Купих ги с идеята за препродажба, но нещо се вманиячих в модела и реших да ги реставрирам, пък след това "каквото сабя покаже". Имам един много добър вариянт - понеже управлявам возила само и единствено от марката Пежо, а там както ви е известно междуболтовото разстояние е 4х108мм, колега от форума ми предложи да заменим средите с такива на нужното ми разстояние. Това беше основната причина да се захвана със задачата по реставрацията на джантите.
С помоща - както от морална така и от "инструментална" гледна точка на въросния колега, а именно Иво с никнейм 420 - изпълнението на задачата започна. Иво ми услужи с подходящите многостенни ключове за отвиването на болтовете, а аз си набавих едни много много ценни материали, които ще са ми нужни за полирането на следващ етап.
Днес следобяд "накиснах" болтовете с обезмаслител и тази вечер преди броени минути се заех да ги развивам и.....УСПЯХ - едната джанта е вече без болтове - развиха се плавно всичките 30 броя за около 45 мин.
Предстои обработката на полираният борд, който все още е на джантата - уплътнен е със силикон за самата среда и свалянето му е трудно, НО дали се налага???
Смятам близките два дни да развия болтовете и да върна инструмента на колегата, а след това да се заемам с избиването на бордовете, което не съм убеден че е задължително. Ще бъдат свалени на по-късен етап когато ще напраим размяната на средите. Хрумна ми идеята да започна полирането на место - когато болответе ги няма полирането е лесно, без да се засягат средите, освен това ще бъде и доста по-лесно, защото борда е фиксиран и не е нужно укрепването му. То ще бъде на по-късен етап, защото все пак е работа за навън, не за вкъщи, а времето в момента е доста неприятно.
Това за сега. Благодаря на Иво за инструмента, и очаквам от вас мнения, насоки и идеи за развитието на "проекта"!!!
Прилагам малко снимки:
Прикачени файлове
R5.jpg
R6.jpg
R7.jpg
R8.jpg
R9.jpg

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Re: Реставрация на джанти BBS RS

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Вто 25 яну 2011 0:00

Вече всички болтове са развити, металните винтили също са свалени. Остава съществената част - шкурките по номера и трите вида пасти последно.

Потребителски аватар
Deo88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deo88 » Вто 25 яну 2011 13:40

Много красиви джанти .
И аз бях решил да правя тема относно възтановяването на този модел , обаче се разделих с тях :(

Успех колега , но ме гложде едно нещо ... какъв цвят ще са ?

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Вто 25 яну 2011 15:04

Колега, средите които ще взема са с полирано чело и графитно сиво между спиците, а моите среди - на тези снимки - следващият реставратор ще прецени какви да бъдат, въпреки че това е оригиналната им боя, която никак не лоша - и като цвят и като състояние.
P.S. Ето го целия албум на джантите: http://pitbulbolid205.snimka.bg/automobiles/bbs-rs-001.563977

Потребителски аватар
vaso18
T.N.T.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaso18 » Вто 25 яну 2011 15:11

супер са джантите,3 дена един след друг ти гледах обявата и неможех да заспя след това,много хубава джанта е това :)

ако искаш пиши в тази тема viewtopic.php?f=11&t=11359&start=1635
ще получиш доста съвети :beer :beer

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Сря 26 яну 2011 11:14

мерси за съвета и за мнението ти колега, писах във въпросната тема преди седмица може би, никой нищо не ми отговори и реших да се захвана сам с реставрацията. Ако е късмет в неделя или другата седмица някоя вечер, с колегата Иво ще се опитаме да избием бордовете и да разменим средите. След това свалените бордове, дето се вика и в банята ще ги полирам......нямам търпение да видя как ще станат! Подготвил съм една много спешъл- ретро паста, взета е от "Арсенал" - Казанлък - специална за полиране на цветни метали, от там ми е и кичето, произведено за полиране на различни видове метали!!!

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Чет 27 яну 2011 2:45

Първият ми РС беше 4х108, затова и го продадох, вторият е вече 16" на 5х120 и ще го съживявам на пролет :)

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Чет 27 яну 2011 18:46

Успех, надявам се темата да ти е ползена и да почерпиш опит в последствие!!!

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Нед 13 фев 2011 15:18

Темата се изчерпа от моя страна, джантите са вече при колега от форума и ако той прецени ще продължи да пише.
Поздрави на всички и благодаря за отделеното време и вниманието!

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Пон 07 мар 2011 23:30

:banana :banana :banana Колеги, темата ще има продължение!!! До седмица ще ми доставят ББС РМ 15, 6 1/2 J, ЕТ 33, 4х100, 57.1 - пак ще има занимавка!!! :banana :banana :banana

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 07 мар 2011 23:57

pitbul_bolid_205 написа:Здравейте колеги, реших да пусна една темичка ... Купих ги с идеята за препродажба, но нещо се вманиячих...Темата се изчерпа от моя страна, джантите са вече при колега от форума...

браво колега, следя темата с интерес, евала за проекта и мерака :bowdown :bowdown :bowdown
имам голямо желание и аз да полирам моите, почти ми стана ясно как да го направя...
само да попитам каква е идеята на това да си продадеш джантите за да си вземеш пак същите? ще чакам с нетърпение новия комплект, даже ако ще полираш някой такъв 5х100 ми пиши да се разберем за цена направо...

Потребителски аватар
pitbul_bolid_205
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbul_bolid_205 » Вто 08 мар 2011 9:31

Колега, наложи се спешна продажба на джантие основно поради финансови причини. Сега тези които ще ми доставят може би също ще се продават или бартират за 4х108!

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Вто 08 мар 2011 10:29

pitbul_bolid_205 написа: Сега тези които ще ми доставят може би също ще се продават...

да ти разкажа един виц :)

един мъж приближил до едно много предизвикателно момиче в бара и я офертирал:
- една свирка за 1000лв?
- ОК - отговорило усмихнато момичето...
- а за 500лв? -продължил мъжа
- амииии... става- с голямо недоумение отговорила
- а за 10лв?!
- ама как- възмутено попитала мацката- ти за каква ме мислиш?!
- каква си ти, ми стана ясно, просто да уточнявам цената... :lol:

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Вто 08 мар 2011 14:12

Грубо, грубо mhihi
Ако джантите, които чакаш са РМ 012, то те са доста далеч от стойността на РС-а, който имаше. Бордът им е доста малък и прибран, дано поне имат капачки. Това бяха моите РМ-и.

Изображение

Изображение

RS 15" 4х108 SOLD

Изображение

Изображение

RS 16" 5х120 тия скоро ще заприличват на нещо 8)

Изображение

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Вто 08 мар 2011 14:30

Колеги, много добре изглеждат! Само да Ви питам, от къде мога да си намеря една капачка за моя BBS, че съм с 3 и никъде няма - затова реших да питам Вас, че гледам бая BBS-и са ви минали през ръцете...Благодаря предварително! :да:

Изображение

Върни се в “Направи си сам!”