Спояване на чипсет.
- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Спояване на чипсет.
ЗДравейте. Имам нужда от помощ при спояването на чипсет към дънната платка на лаптопа ми. Търся колега със станция за топъл въздух за съдействие...Извинете ме но пиша от гсм нямам друго налично
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
Re: СПОЯВАНЕ НА ЧИПСЕТ
то хубаво търсиш,ама до луната колко народ има
Баси.Не се научихте да пускате теми

Баси.Не се научихте да пускате теми

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Re: Спояване на чипсет.
Ако не се намери станция за топъл въздух може да се разровя за една много тънка човка за моя поялник и да дойдеш с една бира да го залепим. Такива ювелирни историии като SMD чипове не ме плашат защото още не ми треперят ръцете (да чукна на дърво).
П.С. Ако сте решили да се правите на майстор и да пробвате горепосоченото трябва да сте сигурен, че поялника ви не няма оттечка на човката, че тука имам един китаец дето дава 3V
П.С. Ако сте решили да се правите на майстор и да пробвате горепосоченото трябва да сте сигурен, че поялника ви не няма оттечка на човката, че тука имам един китаец дето дава 3V

- Scirocco GT II
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
freestyler911 написа:ЗДравейте. Имам нужда от помощ при спояването на чипсет към дънната платка на лаптопа ми. Търся колега със станция за топъл въздух за съдействие...Извинете ме но пиша от гсм нямам друго налично
radi_nrj написа:Ако не се намери станция за топъл въздух може да се разровя за една много тънка човка за моя поялник и да дойдеш с една бира да го залепим. Такива ювелирни историии като SMD чипове не ме плашат защото още не ми треперят ръцете (да чукна на дърво).

Чипсет-с поялник???

Последна промяна от Scirocco GT II на Съб 19 фев 2011 23:41, променено общо 1 път.
- radi_nrj
Грешката е моя
пиша преди да мисля 
Къде чип там и чипсет

Къде чип там и чипсет

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Тъкмо и аз щях да кажа , че с поялник ще е малко трудно .
Това си е цяла технология , трябва човек да го е правил , виждал съм че се продават спойващи сферички , ама как става
...
Това си е цяла технология , трябва човек да го е правил , виждал съм че се продават спойващи сферички , ама как става

- radi_nrj
То освен станция с топъл въздух ще трябва и нещо да фиксира чипсета, че щанса да мръдне точно когато не трябва е огромен.
Инак се посмях много като прочетох какво съм написал.
А ето как става
Тези симпатяги съживиха едно DV9000 с пистолет за горещ въздух
Инак се посмях много като прочетох какво съм написал.
А ето как става
Тези симпатяги съживиха едно DV9000 с пистолет за горещ въздух
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега то не само станция ти трябва ами и то каква станция. Такива не съм виждал и по много големите сервизи даже.
Вероятността да стане е 50 на 50 и то само при подходящо оборудване. Дори да е нов чипсета проблема може да идва от другаде и пак да е в същото състояние след месец два. Както стана при мен с изгорял биос. Та нещата ходят към ново дъно.

- radi_nrj
Понеже се заинтригувах от технологията се разрових и забелязах, че масово използват най-обикновен пистолет за горещ въздух и ако се гони прецизност може да се мери с термодвойка като на 220-230 градуса на повърхността на чипа се отлепва (припоя се топи при по ниска температура, но явно има прилична разлика в температурата от 2-те страни на чипа при нагряване) ако трябва да се смени.
Не е зтрашно за самия чип защото силиция в него носи на много по-високи температури.
Тук много добре е показана цялата технология като гледам се набляга много на почистването на припоя от стария чипсет.
Ето и професионална станция как изглежда- основната разлика, е че тя не използва въздушен поток а директна топлинна радиация (инфрачервен излъчвател).
Не е зтрашно за самия чип защото силиция в него носи на много по-високи температури.
Тук много добре е показана цялата технология като гледам се набляга много на почистването на припоя от стария чипсет.
Ето и професионална станция как изглежда- основната разлика, е че тя не използва въздушен поток а директна топлинна радиация (инфрачервен излъчвател).
Последна промяна от radi_nrj на Нед 20 фев 2011 22:31, променено общо 1 път.
- milmar
То махането е лесно , има не много скъпи станцийки , на които се наглася скорост на въздушния поток и температура . Обаче монтажа на новия чип , ако е с повече от 8 пина (а в случая е с доста повече
) , по този примитивен начин , не ми се вярва много .... говоря за пъстолет за горещ въздух . Освен това какъв тинол ще нанесеш на площадките , какъв флюс , че да не се получи една обща калаена площадка от всичките пинове , не знам
.

- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
milmar написа: Освен това какъв тинол ще нанесеш на площадките , какъв флюс , че да не се получи една обща калаена площадка от всичките пинове , не знам.
Е хайде сега, не е вярно това "не знам"

Ъъ понеже идиотския чип е запоен по технология "ball grid array". Kита включва флюсове, тинол, сита с необходимия растер, източник на топлина и т.н.

Но колцина имат станция с аксесоари вкъщи си?

http://www.youtube.com/watch?v=JiY9ryVPi7M
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Аз съм експериментирал по друг начин.Не го препоръчвам,но е последна надежда.Понеже дори на работа нямахме достатъчните инструменти да махна и сложа наново процесорите на видео картите започнах да експериментирам.След като препържих 2 броя MX420 ,започнах и с по-висок клас карти.Към 4-5 видео карти съм ги оправял заради студена спойка.Откачам всички пластмасови компоненти и конектори.Слагам я в фурна с финна настройка на градусите и печеш...странно изглежда но работи 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Имам една Мечта от 70та с инфрачервен горен нагревател и работещ нов термостат. Давам я за каузата... 

- milmar
bobocamaro написа:milmar написа: Освен това какъв тинол ще нанесеш на площадките , какъв флюс , че да не се получи една обща калаена площадка от всичките пинове , не знам.
Е хайде сега, не е вярно това "не знам".На колегата му трябва сервиз, в който могат да извършат reballing процедура.....
Да колега , аз също съм чувал за технологията , дори споменах , че съм виждал във фирмите доставчици на ел. елементи с които работим различни сферички , точно за тая работа , както писах няколко поста нагоре .
НО

Повечето работят по подобен тертип , правят с поялника бабунки на площадките на платката ( един вид "balls") и нагряват с духалката (ребалват

Към автора на темата : Но определено търси сервиз , те поне имат опит , имат много скрапни платки и поне са пробвали многократно !
- radi_nrj
bobocamaro написа:Но колцина имат станция с аксесоари вкъщи си?![]()
http://www.youtube.com/watch?v=JiY9ryVPi7M
Аз се запалиш и вече се оглеждам за станция с инфрачервен нагревател, че не ме кефи идеята с топлия въздух.
http://cgi.ebay.com/T862-IRDA-Infrared-BGA-SMD-Soldering-Rework-Station-/230490524420?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35aa4e4b04
После ще има да обяснявам на жената за какво ми е този кютук

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”