С какво масло карате дизелите си?
- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Re: С какво масло карате дизелите си?
Аз съм почти на 270 хиляди км, помпа дюза и карам с 5w40, даже се чудя дали да не сложа 0W30. До 12 хиляди не го пипа, след това до 15 хиляди му доливам по 300-400 грама максимум. Прави си сметката.
-
- Автомобил:
- Двигател:
pafoo написа:колеги много ми стана скумфузно защото маслара ми е много френд попринцип и сега да му кажа,че е объркал маслото за моята кола
не е много студено вече а и това масло го дават доста добро попринцип мисля да покарам с него макар и не пълни 10хиляди а те му дават 15ьиляди за смяна
има ли опасност да стане нещо въпреки всичко???
Колега изкарай си до 10000км и после го сменяй, не хаби маслото нищо няма да му стане на двигатела,е.ати как ставаме роби на клите си!
-
- Автомобил:
- Двигател:
pafoo написа:колеги много ми стана скумфузно защото маслара ми е много френд попринцип и сега да му кажа,че е объркал маслото за моята кола
не е много студено вече а и това масло го дават доста добро попринцип мисля да покарам с него макар и не пълни 10хиляди а те му дават 15ьиляди за смяна
има ли опасност да стане нещо въпреки всичко???
Колега ,а мога ли само да те попитам кой му дава на това полусинтетично масло 15 000км? Аз доколкото съм сапознат на полусинтетиката е 10 000 на всичките,а тока ли само да прави изключение? Аз имам един познат който продава някакви кобавки за масло и казва че ако сложиш пробега се увеличавал двойно-и на това ли трябва да вярвам-помисли малко? Това че маслара ти е приятел не му пречи да е тъпанар. да си отвори ауто датата и да ти каже къде пише до колко жиляди с какво се кара,че нещо или аз или той е тъп и не виждаме? Дават го 5W50 ,5W30 или 0W30 и както му епо реда:505.01 ;507.00 ;506.01 това е което дават за твоя мотор а ти си реши сега кои не може да чете аз или "маслара ти" маслари много и майстори също много на им казват така защото не им знаят имената,а по-принцип майсторите са малко
-
- Автомобил:
- Двигател:
pafoo написа:обадих се сега в представителството на политрон за България и казаха,че даже по подходящо за мен е 10/40 защото е на 190хиляди и това 10/40 е по добро доста от повечето 5/40 пълна синтетика
Колега аз ако продавам картофи няма да ти кажа че на колегата са по добри от моите нали се сещаш.Колета си е твоя и сам си решаваш какво да слагаш и как да си я караш
-
- Автомобил:
- Двигател:
има едно масло LUX руско с някаква добавка някой ще каже ли нещо за него
Добре де всички говорят за стандарти на маслото....505.00,505.01, 505.3342 и т.н. обаче никой не казва с какво са по-различни маслата отговарящи на тия стандарти от останалите "прости" масла. И защо маслата, които отговарят на тези стандарти могат да се слагат само на мотори на Фау Ве. Нима принципа на работа на нашите народни каручки е толкова различен, че изискват специални масла??? Ще си позволя да споделя моите наблюдения като не искам да ангажирам никого с мнението си. След като си взех колата (Голф АФН) ентусиазиран се зачетох във форума където научих за сакралните стандарти и окрилен отидох в магазина, където много държах на опаковката на маслото да пише 505.00. Три смени карах последователно с Кастрол Магнатек дизел, Статоил ТДИ и Мобил, като и трите бяха 10В40. Обаче колата гореше масло. Не много по 700-800мл за 8к. километра, но мен този разход ме дразнеше. После чух за Политрон и се навих да карам с него. Така и стана. Сложих 5В40 и спокойно мога да кажа, че с друго масло повече няма да карам. Мотора заработи много по-култивирано и меко, няма чукане на повдигачи сутрин, а за 6к. километра поне видимо не е мръднало на щеката. Е айде кажете ми сега дали трябва още да робувам на някакви цифрички или да карам с масло, с което мотора работи по-добре. Пак казвам, че нито искам да засегна някого, нито да правя реклама. Просто споделям лични впечатления. 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
the_tupan написа: където много държах на опаковката на маслото да пише 505.00. Три смени карах последователно с Кастрол Магнатек дизел, Статоил ТДИ и Мобил, като и трите бяха 10В40. Сложих 5В40 и спокойно мога да кажа, че с друго масло повече няма да карам.
Твоят случай няма нищо общо с този на колегата ! Ти си сложил на кола която може да се кара с 10W40 синтетично масло което надхвърля стандарта 505.00 а колегата слага на кола която трябва да се кара със синтетика отговаряща на по-висок стандарт 10W40 /полусинтетика/ което не го покрива. Не е казано че ще му стане нещо на двигателя ама тези "цифрички и буквички" както ги наричаш не са измислени ей така за да стане по-трудно на клиента а обратното-да е сигурен че си взима правилното масло за неговата кола !
Последна промяна от Stivi на Нед 20 фев 2011 16:26, променено общо 1 път.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
the_tupan написа:Добре де всички говорят за стандарти на маслото....505.00,505.01, 505.3342 и т.н. обаче никой не казва с какво са по-различни маслата отговарящи на тия стандарти от останалите "прости" масла. И защо маслата, които отговарят на тези стандарти могат да се слагат само на мотори на Фау Ве. Нима принципа на работа на нашите народни каручки е толкова различен, че изискват специални масла??? Ще си позволя да споделя моите наблюдения като не искам да ангажирам никого с мнението си. След като си взех колата (Голф АФН) ентусиазиран се зачетох във форума където научих за сакралните стандарти и окрилен отидох в магазина, където много държах на опаковката на маслото да пише 505.00. Три смени карах последователно с Кастрол Магнатек дизел, Статоил ТДИ и Мобил, като и трите бяха 10В40. Обаче колата гореше масло. Не много по 700-800мл за 8к. километра, но мен този разход ме дразнеше. После чух за Политрон и се навих да карам с него. Така и стана. Сложих 5В40 и спокойно мога да кажа, че с друго масло повече няма да карам. Мотора заработи много по-култивирано и меко, няма чукане на повдигачи сутрин, а за 6к. километра поне видимо не е мръднало на щеката. Е айде кажете ми сега дали трябва още да робувам на някакви цифрички или да карам с масло, с което мотора работи по-добре. Пак казвам, че нито искам да засегна някого, нито да правя реклама. Просто споделям лични впечатления.
Това не са стандарти на ВАГ само. Същите масла са подходящи за много други марки коли. Маслото за ПД е 505.01 и като го сложиш на твоя мотор нямаш никакъв проблем - най-много да му стане по-хубаво. Обаче обратния вариант не е добра идея

колеги в краина сметка ще си карам 10хил.км. живот и здраве и следващият тът 5/40
Stivi написа:
Твоят случай няма нищо общо с този на колегата ! Ти си сложил на кола която може да се кара с 10W40 синтетично масло което надхвърля стандарта 505.00 а колегата слага на кола която трябва да се кара със синтетика отговаряща на по-висок стандарт 10W40 /полусинтетика/ което не го покрива. Не е казано че ще му стане нещо на двигателя ама тези "цифрички и буквички" както ги наричаш не са измислени ей така за да стане по-трудно на клиента а обратното-да е сигурен че си взима правилното масло за неговата кола !
Да това ми е ясно, но все си мисля, че в тия стандарти има и малко търговски привкус. Чудя се как може да има масла,които отговарят на най-високите ACEA и API стандарти, а не отговарят на VW стандарта.
Сетих се и нещо друго...Лики Моли 10В40 молибденовото не отговаря на 505.00, а се обзалагам че доста хора с печки от 1Z нагоре карат с него и не съм чул на някои биелите да са се качили една върху друга заради маслото. Пиша ги всички тия глупости понеже не ми е ясно с какво са толкова по-различни маслата отговарящи на vw стандартите от останалите.
-
- Автомобил:
- Двигател:
the_tupan написа:Stivi написа:
Да това ми е ясно, но все си мисля, че в тия стандарти има и малко търговски привкус. Чудя се как може да има масла,които отговарят на най-високите ACEA и API стандарти, а не отговарят на VW стандарта.
Сетих се и нещо друго...Лики Моли 10В40 молибденовото не отговаря на 505.00, а се обзалагам че доста хора с печки от 1Z нагоре карат с него и не съм чул на някои биелите да са се качили една върху друга заради маслото. Пиша ги всички тия глупости понеже не ми е ясно с какво са толкова по-различни маслата отговарящи на vw стандартите от останалите.
Колега колегата който е пуснал темата пита какво масло е за неговия мотор,но все се намира някой майстор както и тези които сменяха моето масло да ми кажат че за кола на 250 000км трябва 10 или 15/40 защото уплатнявало повече защото бил износен и щял да харчи много,но иви колата върви прекалено много за 100 магаренца , а и разхода на масло 5/40 статоил ,което мисля,че е среден клас е около 500-600 грама(от максимума до малко под средата). и аз съм доволен.Ако бях сложил 10 или15/40 можете ли да ми кажете какво щеше да се случи на турбината ми на температува от -20 -25 градуса докато се разбие тази грес? А за AFN ножеи М10Д да му слагаш.ПД моторите са даста по-капризни от твоя мотор
За горивната система съм напълно съгласен, че е по-капризна при помпа-дюза моторите, но не съм съгласен за мазилната. Кое е по-различното при мазането на помпа-дюза мотора и двигателя с роторна помпа??? И при двата типа мотори системета за мазане в същността си е идентична-маслена помпа и маслени магистрали... 

- toki4aaa
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Аз карам с Total Quartz 7000 10W40.Не знам с какво масло беше, когато я купих но след смяната двигателя започна да работи по-меко отпреди.А и цената не е лоша 62лв за 5л. 

колеги всички казвам много страшно много лошо сам си преценявай пък никой неказва какво всъщност може да се случи
колата ми е нов внос и незнам досега с какво е карана
говорих с един познат тои е с ауди а4 131коня сипал е политрон 5/40 но му е харчило масло
след което е сменил пак с политрон но 10/40 и колата него е пипала
нищо и няма на колата а е сменял след 10/40 още два пъти демек над 30хил.км.с 10/40
мен неме успокоява напълно защото аз искам на 100%да знам какво би могло да стане и какъв риск крие масло което можеби не е наи подходящото за моята кола
благодаря ви но моля за конкретен отговор не само много е страшно и тн.какво турбото ли ще гръмне двигателя ли ще блокира какво?
говорих с един познат тои е с ауди а4 131коня сипал е политрон 5/40 но му е харчило масло
нищо и няма на колата а е сменял след 10/40 още два пъти демек над 30хил.км.с 10/40
мен неме успокоява напълно защото аз искам на 100%да знам какво би могло да стане и какъв риск крие масло което можеби не е наи подходящото за моята кола
благодаря ви но моля за конкретен отговор не само много е страшно и тн.какво турбото ли ще гръмне двигателя ли ще блокира какво?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
pafoo написа:колеги всички казвам много страшно много лошо сам си преценявай пък никой неказва какво всъщност може да се случи
Възможни варианти има много, зависи от колата, наична на каране, маслото. Например с неподходящо масло - повдигачите могат да се разтропат и после каквото и масло да слагаш няма оправяне, излишно износване на целия мотор, по-шумна/трудна работа на мотора, не оптимално мазане на турбината. Неподходящо масло може да остави сериозни полепи по турбината след гасене на колата... Никой неможе да ти каже дали ако караш с масло 505.0 на ПД мотор ще имаш проблем/и, но при положение че колата си е цифра и мотора е цифра, аз не бих рискувал за едното масло. това е моето мнение

Върни се в “Дизелови агрегати”