didkoltd написа:напротив наясно съм си с кутиите и аз така си мислех ,че колкото по-къси скорости толкова по-добре......да ама не.....само ще подскажа защо дизелите имат такъв добър старт и такова ускорение.....?Кутията е толкова важна за една кола как ще върви колкото и двигателя....!Можеш ли да си представиш ,че АБФ-а ми върви по-добре с кутия от 1.6 чист дизел от колкото с кутия от ГТИ при това тази на ГТИ-то е с по-къси скорости ....обаче има една малка разлика,а именно диференциала......абе много е тънка работата с избора на кутията не е да хванеш първата за ушите и айде..!

диференциал та диференциал... само че преди да предадеш оборотите на диференциала, нали първо минават през скоростите. Оборотите на колелат зависят в еднаква степен и от скоростите и от дифа! Не случайно в много технически материали направо ти дават окончателното предавателно число на всяка предавка, т.е. колко оборота влизат в кутията и колко излизат на чашките на дифа на всяка скорост. Това е точно умножението скорости
х диф.
Пишеш че дифа на бензиновите бил дълъг, а на дизела какъв е

Обикновено... обикновено дизеловия диф е по-дълъг, т.е. намаля с по-малко оборотите от един бензинов... но пак зависи от скоростите. Това всичко пък зависи от това с какви обороти и въртящ момент разполага мотора и т.н....
С дизелова кутия, колата ти е вървяла по простата причина че си сложил от малък и атмосферен дизел, дето кутията е пак сравнтелно къса, щото от атмосферен дизел по-куцо няма... Въпреки всичко на мотор дето разполага с почти двойно обороти, при смяна на предавкаите ще се получава голяма дупка м/у предавкате. А ако е кутия от тди... там няма да отлепиш. По-къса кутия ти дава повече мощност към колелата винаги. Не винаги обаче това означава че колата ще е по-бърза...
Въпроса с кутиите е много тънък...
Колеги, вие четете ли въобще
В момента колата е с оригиналната абф-ска кутия
Дали не е с жилата и помпите в момента,а? и какъв е проблема дори и да ги няма да се сложат?