Габарити със светодиоди ?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
meltin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот meltin » Чет 20 юли 2006 8:35

Тези на Cree са доста скъпи :-( наистина, далече са от тези 7 стотинки за , които говорихе знам защо ми се върти нещо около 5 лв..., трябва да проверя.
Ако търсиш само диоди трябва да си намериш някакво китайско производство... което да ти покрива изискванията и за тази осветеност пак се съмнявам да са на 7 стотинки.

Заплките със и без диод не са ли на една и съща цена??

Тези ефтините все пак при достатъчно голямо количество мисля, че ще се постигне необходимия ефект :-)

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Чет 20 юли 2006 9:27

Ето тук http://www.superbrightleds.com/tail-brake-turn.html има онлайн магазин (не в България, но става за информация) където се продават LED лампи. Оформени са като стандартни крушки, но използват светодиоди. Цената им е от порядъка на $6 - $15 :)

Предполагам, че и тук някъде, в някой магазин за тунинг, могат да се намерят подобни.

Относно релето за мигачите - ако е проблем то може да се включи резистор като товар ("LOAD RESISTOR KITS" от линка по-горе), но според мен може и старата крушка да използваш на първо време (скрита някъде да не се вижда).

Едит:
Още един линк http://www.dansdata.com/caselight.htm - човекът си е направил осветление на кутията. Първоначално е мислел да ги включи на 12V, но после се е отказал и ги е вързал на 5V. Използвал е (доколкото ги преброих) 17 вериги от два светодиода (2 * 2.1V) и един (!!!) товарен резистор. Би трябвало на всяга верига да има собствен резистор, но ... ;)

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 20 юли 2006 21:43

Много благодаря колеги :D , мисля че на теория изчерпахме темата, остава да я довърша с практика... :wink:

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Вто 25 юли 2006 13:37

Здравейте колеги,

искам да ви попитам, не мислите ли че за тези светодиоди също е необходимо някакъв тип рефлектор който да разсейва светлината...
а също така червените ни стъкла на стоповете няма ли да затъмняват доста и през деня да не се забелязват лесно ?

Питам това защото съм забелязал че на всички по-нови автомобили който са с диоди отзад са прозрачни, а пък и имат от тази "лъскавата" основа (рефлектор) зад и около диодите.

Потребителски аватар
gstoyanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gstoyanov » Вто 25 юли 2006 15:10

patzo написа:Здравейте колеги,

искам да ви попитам, не мислите ли че за тези светодиоди също е необходимо някакъв тип рефлектор който да разсейва светлината...
а също така червените ни стъкла на стоповете няма ли да затъмняват доста и през деня да не се забелязват лесно ?

Питам това защото съм забелязал че на всички по-нови автомобили който са с диоди отзад са прозрачни, а пък и имат от тази "лъскавата" основа (рефлектор) зад и около диодите.

Повечето диоди имат полусферична горна повърхност, която играе ролята на концентрираща леща. При някои пластмасата е прозрачна и диодите светят като фенерче, при някои матова (и дават дифузна светлина, т.е. леко разпръсната). Но при всички случаи те светят напред (или повече напред - точният ъгъл се дава в характеристиката на светодиода), а не всички посоки (както е при лампите с нажежаема жичка).

Типична характеристика на излъчване е като тази (източник http://www.kyosemi.co.jp/product/data/en/KED663M51.html):
Изображение

лесно се вижда, че:
* при ъгъл 0 градуса има максимум излъчване (100%)
* при ъгък +/- 20 градуса има излъчване 50%
* при ъгъл повече от +/- 30 градуса почти не се вижда нищо.

А този е проектиран за по-широк ъгъл (източник http://www.kyosemi.co.jp/product/data/en/KED351RCD.html)
Изображение

И в двата случая - почти няма нужда от рефлектор. Рефлекторът все пак би подобрил нещата ако използваш дифузни (млечно-бели) стопове - той би служил като огледало за отразената от стоповете светлина. А при прозрачни светодиоди има и съвсем малко отразена светлина и назад (предполагам от горната лещовидна повърхност). Във всеки случай ефекта на рефлекторът е съвсем различен и предполагам по-малък в сравнение с обикновените крушки - където е задължителен.

Цветът може да се постигне по два начина:
1. Използваш бели дуфузни светодиоди и червени стопове (или жълти за мигачите).
2. Използваш бели (млечни или прозрачни) стопове и червени светодиоди. (Ако трябва да комбинираш в същото тяло и мигачи - добавяш и оранжеви светодиоди - на отделна верига)

Примери:
1. Прозрачен, син
Изображение Изображение

2. Дифузен, син
Изображение

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Вто 25 юли 2006 16:50

много благодаря за наистина изчерпателният отговор

само още едно въпросче може би за тези които вече са се занимавали с тази щуротийка...
знае ли се колко броя диода (наприме от диам 5мм) са достатъчни за да светне един стоп... а не например да си купя 20.. а да се окаже че 10 са абсолютно достатъчни..
за моя случай.. аз съм със Сеат Ибиза и стоповете са ми червени на цвят (стъклото/пластмаса или там каквото е) и камерата за крушката е приблизително 5 високи и 6 см широки (за колко са дълбоки не знам... предполагам че колкто е крушката + още 1см)

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 25 юли 2006 18:36

patzo написа:...
знае ли се колко броя диода (наприме от диам 5мм) са достатъчни за да светне един стоп... а не например да си купя 20.. а да се окаже че 10 са абсолютно достатъчни..
...

Дори и един да има - пак ще свети! Стоповете не се влияят от количеството консуматори, за разлика от мигачите! (а на някои коли и при тях е без значение).
За това: колкото повече можеш да побереш - толкова по-добре ще свети и ще се вижда! А нали това е целта?

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 25 юли 2006 18:56

Виждал съм и светодиоди с мощност около 3 вата точно за стопове.Май беше на Женския пазар при Иван в безистена :wink:

Потребителски аватар
patzo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот patzo » Вто 25 юли 2006 19:16

май ще се наложи да си разглобя стоповете за да извадя рефлекторето което ми разсейва сверлината, че много ме ограничава

Потребителски аватар
Duke_BG
Автомобил: GOLF 4+BORA
Двигател: AGU 180Hp + V5 4 motion

Мнениеот Duke_BG » Вто 13 фев 2007 14:44

има и още един вид светодиоди които отпред са все едно са отрязани и след това разпробити с върха на свредло и светят на 90 градуса

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Сря 14 фев 2007 12:40

Колеги, светодиодите напоследък се развиват с грандиозни темпове.
Много скоро ще има на съвсем достъпни цени LED "лампи" със стандартен цокъл с които просто да си подменим крушките.

Сега е или много скъпо или се налагат дърводелски изпълнения от сорта на огромни платки с безброй светодиоди, рязане на рефлектори и т.н. По-разумно е просто да се изчака според мен.

Иначе ако стъклото е червено, то единствения разумен избор според мен са червени светодиоди. Ако се сложат бели, стъклото ще погълне голяма част от излъчената от светодиодите светлина (всичко което не е в червената част на спектъра), което е прецакване.

Аналогично ако стъклото е оранжево - само оранжеви светодиоди трябва да се ползват.

А бели - само за предните габарити има смисъл да се ползват.

Потребителски аватар
-Maxxx-
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот -Maxxx- » Сря 14 фев 2007 20:05

psstv18rp написа:Колеги, светодиодите напоследък се развиват с грандиозни темпове.
Много скоро ще има на съвсем достъпни цени LED "лампи" със стандартен цокъл с които просто да си подменим крушките.

Сега е или много скъпо или се налагат дърводелски изпълнения от сорта на огромни платки с безброй светодиоди, рязане на рефлектори и т.н. По-разумно е просто да се изчака според мен.

Иначе ако стъклото е червено, то единствения разумен избор според мен са червени светодиоди. Ако се сложат бели, стъклото ще погълне голяма част от излъчената от светодиодите светлина (всичко което не е в червената част на спектъра), което е прецакване.

Аналогично ако стъклото е оранжево - само оранжеви светодиоди трябва да се ползват.

А бели - само за предните габарити има смисъл да се ползват.

Когато се изчака и вече ги има на пазара свободно, ще е най-обикновенно нещо, а сега е необичайно, и е екстравагантно и си го слагат само разбирачите... а когато го пуснат на пазара, ще го слагат дори и на селския тунинг, и тогава му се опетнява репутацията, и то изведнъж от нещо яко и рядко става във нещо масово и купешко!!!

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Чет 15 фев 2007 15:25

ами то и сега ги има със стандартен цокъл ;) мернах ги скоро в един магазин с по 4-5-6 диода на един цокъл или нещо подобно :roll: трябва да ги огледам по внимателно :)

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bomber » Чет 15 фев 2007 16:00

mirror написа:ами то и сега ги има със стандартен цокъл ;) мернах ги скоро в един магазин с по 4-5-6 диода на един цокъл или нещо подобно :roll: трябва да ги огледам по внимателно :)

Къде и за колко :)

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 15 фев 2007 18:31

"изведнъж от нещо яко и рядко става във нещо масово и купешко!!!"

Е, въпрос на гледна точка. За човек за който най-важно е как изглежда колата му, и държи да впечатлява околните всичко е оправдано разбира се. :-)

Мен "гъзарията" не ме интересува ни най малко. Бих си сложил LED-ове, но само заради техническите предимства - по-малката консумация и по-високата надеждност. За мен платка с 100 светодиода в изкормен стоп е дърводелско от техническа гледна точка изпълнение. Още повече че след годинка всяка втора кола ще има същото нещо, при това професионално изпипано и т.н.

А и поне за мен LED-овете не са особено предизвикателство - всеки може да навърже светодиоди - това е тривиално. :-)

Върни се в “Направи си сам!”