повод за размисъл ....................

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Re: повод за размисъл ....................

Мнениеот Дашо » Вто 22 фев 2011 18:46

vasstop написа:
Дашо написа:
niks76 написа:...
аз лично винаги съм смятал че всички трябва да поизлязат за по няколко години да поживеят навън,за да се промени типичния бг манталитет
... Като темперамент ние сме различни.
Като манталитет Дашо, като манталитет...

Не Васе! Точно имах предвид темперамент и поради тази причина в манталитета не могат да настъпят някакви сериозни промени
_____________________________________________________________________________________________________

Аз съм човек нетолерантен и поради това имам доста неуважително отношение спрямо болшинството емигранти! Не приемам хора, които са избягали от тук да ме поучават! Ако на някой емигрант - псевдопатриот, каквито са мнозинството от тях му е домиляло за България и иска да помага да се промени мрачната действителност тук, нека се завърне, за да помогне с каквото може. Минаха времената когато по политически причини се емигрантстваше - сега е само по икономически подбуди, така че много моля да не си играем на националисти !
Лицемерно е някой меркантилен тип, който е напуснал нашата мила татковина, да ме наставлява отвън. Който го е еня за България нека се върне и да работи за нейното благо. При който егоистичните подбуди взимат превес, да е жив и здрав и да си седи в чужбина, но да се въздържа от нежелани съвети и нравоучения.

Аз се радвам, че живея и работя тук, защото данъците от скромната ми заплатка отиват в българския бюджет. И за разлика от мнозинството българи, търсещи извинение за собствените си злоупотреби и измами, не се оправдавам със заклинателно звучащите думи "управниците всичко ще окрадат", ами като един виден наивен глупак, но изпълнен с чувство на лъжливо самодоволство си плащам всичките видове данъци, такси, винетки и прочее!

:Bulgaria БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО! :Bulgaria

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 22 фев 2011 19:55

приемам че визираш мен ,но не се виждам в ролята на учител и още по малко става въпрос за национализъм.не малко са хората ,на които съм успял по някакъв начин да бъда полезен дори и отдалеко(фразата :за Бг по телефон ми е безплатно е неизменна,а дали и колко е безплатно си е мой проблем)в интерес на истината стават все повече покрай кризата ,когато всеки се е стиснал и гледа сам да направи каквото може по колата си-в това съм най полезен.
за данъците сигурно плащам не по малко от теб в БГ и си влизат също по предназначение в бюджета,а че плащам още едни във френско не те засяга-всеки знае него си.в рамките на добрия тон да те питам доволен ли си от това което купуваш по магазините?на нисък стандарт със калпава стока и високи цени ,аджеба как ще направиш разликата ако не знаеш на другите места как е???в Бг са евтини единствено цигарите ,алкохола и кръчмите :!: -това сигурно идва в резултат от темперамента..........не съм само аз който подпомага финансово близките си в БГ ,съответно икономиката криво ляво крета и бюджета успява да отдели и за заплатки-а ако нема за заплатка,какви ги правиш?не всички са на държавна работа.и защо наблягаш на емигранти =защо поставяш граници на понятието БЪЛГАРИН :?:
п.п предварително се извинявам ако някой се е засегнал,нетолерантните станахме двама

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 22 фев 2011 21:42

Дашо написа:...

Колега, виж сега...
1. Хубаво е, че си осъзнал какъв си и че стоиш открито зад мнението си, което си е твое право
2. Никой не е "избягал" - щото по тая логика тия дето са останали, са се "излъгали"
3. Не смятам, че връщайки се ще съм най-полезен. Не и на този етап. Освен това не бих се върнал, защото "осъзнали се нетолеранти" изведнъж трябва да им бъде помагано...с каквото и да било. И после да слушам от същите тези хора:
"Ей го на, върна се след толкова години, и тука нищо не направи. Най-хубавите години си пропиля, пък ние дори бедни бяхме весели" (или подобни на тва)
Мое мнение - остави ги да мрънкат, все някога ще осъзнаят къде им е грешката.

4. Това, което ти имаш предвид под "бягане", е точно по икономически и други причини, свързани с липса на перспектива спрямо собственото поле на изява. Никой не е споменал, че е голям патриот

5. Относно данъците къде отиват - аз лично ти пожелавам данъците ти да се ползват по предназначение, което мен ме съмнява да е 100% така

6. "...виден наивен глупак" и "самодоволство" - аз вече съм бил свидетел как на 1-2 поколения мечти и представи рухнаха за 1 нощ, а пък спестяванията от години наред се стопиха по бързо от снега. Надявам се и ти да го помниш. Всеки за себе си си вади поука от такива случки. Живота е един, и определено моята цел в живота не е да съм горд с тва, че успявам да си плащам данъците (нещо, което само по себе си се подразбира)

За мен темата се изчерпа...Както в началото казах - за обяснения е дълго, и понеже съм водил не 1 и 2 такива разговора, знам, че ще е с отворен край, или тук конкретно: с катинар.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 22 фев 2011 22:05

niks76 написа:...

Честно да ти кажа не съм те визирал точно теб в своето мнение. Говоря принципно, като от това, което казвам винаги съществуват миниатюрни изключения.
А поставям граници на понятието БЪЛГАРИН, поради следната, особено проста причина : хората емигрирали от България, нямат морално право да се бъркат в живота на тези, които са останали тук! Просто и елементарно.Не може когато хората тук бедстват, някои си, да стоят отвън и укорително да кимат с глава, цъкайки с език и да смятат, че с това дълга към родината им е изчерпан. Както споменах и по-горе - който го е еня за България, да се връща и да се опита да бъде полезен на обществото тук".
В този ред на мисли се надявам, че ще дойде момента, в който активното и пасивно избирателно право, ще се ограничат до рамките на онези, които живеят перманентно у родината. Тези които живеят извън България - да си останат обикновени зрители.
Каква разлика трябва да правя между стандарта в чужбина и родния стандарт? Какво следва да направя? Трябва ли да почна като всеки втори да се жалвам? Да мисля как да спася по-скоро кожата и да оставя малцината балъци да се оправят, всеки кой както може? Еми аз на пук на всички егоисти, които биха постъпили така, ще действам срещу тях.
Че парите, които се изпращат от чужбина подпомагат българската икономика е факт неоспорим! Но съм далеч от мисълта, че ако "вашите" пари ги нямаше, ние нямаше да имаме заплатки. България е съществувала и то далеч, по бляскаво от сега, още преди част от шайката емигранти да са се сетили да пращат благотворителните си левчета!

„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”

Чудомир написа:...

"Освен това не бих се върнал, защото "осъзнали се нетолеранти" изведнъж трябва да им бъде помагано...с каквото и да било. "
Точно това е казано на място. Нека не се залъгваме - всеки е свободен да направи своя избор. Който веднъж се е отказал от България нека благоденствува в чужбина, нека не се меси във вътрешните дела на България, нека ни остави да се развиваме така, както смятаме за правилно, защото ние най-добре виждаме теченията в собствената си държава.

Прав си че темата е безконечна.
Не исках никого да убеждавам в праотата си.
Просто изказвам мнение.

Лека вечер на всички!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 22 фев 2011 22:22

http://www.webcafe.bg/id_1572646898
Нека някой безгрешен националист да хвърли първия... пост :roll:
Полуемигрант съм-плащам здравна и социална осигуровка в България в размер колкото президента Гоце,и данъци ест.
P.S.Ако не е тайна,къде работиш и какво произвеждаш за благото на България?

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Вто 22 фев 2011 22:47

StS написа: П.с Много искам да чуя мнението на някой работодател в форума..какво мисли по въпроса.. 8)

Трудно колега,трудно.Все пак тази дума(работодател) е диагноза с наченки на картелно споразумение.Понеже не съм работил на запад,може ли да попитам някои от Вас,които са:
1.Ако съм градски на шефа имам ли гарантирана работа на високо ръководно ниво?
2.Ако не знам английски пращат ли ме командировка в Англия?
3.Ако съм ръководителка(по градска линия на 2,5К месечно)на рекламния отдел и не работя с фотошоп и корелдрол,а ми наемат отделен човек за тази цел проблем ли е?
4.Нали и там може определени (градски хора) да ползват служебните коли за събота и неделя,като навъртат километри,колкото за цялата работна седмица,защото ОМВ картата е наблизо?
5.Всъщност трябва да имате много отдели по фирмите,приличащи на този->....Мениджър(1800 лева),зам-мениджър(1500 лева) и разбира се,човекът отдел-работникът(750 лева)?
6.Нали е нормално,когато работя в събота(по нежелание) 4 часа,да не ми ги платят,а да ме компенсират на далавера във вторник,пак 4 часа?
7.
8.
9.

Оставам,ама ми се заминава

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 23 фев 2011 2:09

Петре написа:
StS написа: П.с Много искам да чуя мнението на някой работодател в форума..какво мисли по въпроса.. 8)

Трудно колега,трудно.Все пак тази дума(работодател) е диагноза с наченки на картелно споразумение.Понеже не съм работил на запад,може ли да попитам някои от Вас,които са:
1.Ако съм градски на шефа имам ли гарантирана работа на високо ръководно ниво?
2.Ако не знам английски пращат ли ме командировка в Англия?
3.Ако съм ръководителка(по градска линия на 2,5К месечно)на рекламния отдел и не работя с фотошоп и корелдрол,а ми наемат отделен човек за тази цел проблем ли е?
4.Нали и там може определени (градски хора) да ползват служебните коли за събота и неделя,като навъртат километри,колкото за цялата работна седмица,защото ОМВ картата е наблизо?
5.Всъщност трябва да имате много отдели по фирмите,приличащи на този->....Мениджър(1800 лева),зам-мениджър(1500 лева) и разбира се,човекът отдел-работникът(750 лева)?
6.Нали е нормално,когато работя в събота(по нежелание) 4 часа,да не ми ги платят,а да ме компенсират на далавера във вторник,пак 4 часа?

1. Не
2. Не
3. Не е проблем, нормално е. "Вожда" обикновено не може да прави оперативни дейности - за тва има "индианци"
4. Нормално - лична служебна кола си я плащаш от заплатата. Кирливо А3 за 35к евро ти струва 500 евро/месец от заплатата преди данъци - бензина е от фирмата, но лизинга си го поемаш за 3 години. А6 за 50к евро е към 1000 евро на месец по-малко заплата. И това са изгодни лизингови ставки за голяма и известна фирма.
5. Нормално
6. Не е морално издържано, но се благодари, че са ти платили. Не винаги се случва - изисква се повече от "средностатистическа готовност да поддържаш" фирмата

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Сря 23 фев 2011 8:25

Чудомир,не съм разбран правилно относно някои точки.
Всичко това,което пиша се случва по време на "кризата" в частна фирма.
3.Предишната ръководителка на отдела говореше пет езика и взимаше 1800 месечно.
Нямаше помощници,защото си разбира от работата!
Сегашната кикимора е близка до някои ръководни среди.Наехме си я в разгара на кризата,за да разберем,че ни трябва и някой с фотошоп и корелдрол.
4.Нищо не се плаща от заплатата,колите от някои се ползват за лични нужди след работно време и почивните дни!А имаше апели за намаляване на разходите в автопарка.ГПС е решението,ама не на всички им стиска,защото ще лъсне истината-колите се карат в извънработно време,като генерират повече разход тогава,отколкото в работно време.
5.Нямам представа защо го наричаш нормално,но работата на тези сладури(1800+1500)се ограничава в интернет пространството на удобен стол,а за разтуха играят дартс.Този от 750 лева жули на пангара.Всички тези блага,уважаемите са придобили преди кризата,но по време на нея си накупиха коли на лизинг,докато реформите и ограничаването на разходите засегнаха важни отдели,които и без това трудно се справяха с работата,поради ограничен човешки ресурс!
6. :lol: Оставяш ме безмълвен-да съм благодарен,че са ми платили??? :lol:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Сря 23 фев 2011 8:28

icoico написа:...
P.S.Ако не е тайна,къде работиш и какво произвеждаш за благото на България?

Не е тайна какво работя, но не смятам да го пиша тук.
Само мога да кажа, че не съм в сферата на производството. Не намирам за необходимо да произвеждаш зарзават, за да подкрепяш икономиката и обществото в България.
Съвсем достатътчно е всеки път, когато пазаруваш да се стремиш да купуваш стоки предимно произведени тук. Дори да са с по-ниско качество от вносните продукти. Всичко е въпрос на гледна точка и личен пример.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 23 фев 2011 8:49

Дашо написа: Който веднъж се е отказал от България нека благоденствува в чужбина, нека не се меси във вътрешните дела на България, нека ни остави да се развиваме така, както смятаме за правилно, защото ние най-добре виждаме теченията в собствената си държава.

Бай дъ уей,както казват в Лондон mhihi ,благодарение на патриоти отказали се от благоденствието си в чужбина(и хората които им повЕрваха) сега България на изток граничи с Милен Велчев...и други като него :banghead: :banghead: :banghead: (извинявам се за политическия уклон)

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 23 фев 2011 9:36

Дашо и аз съм за "произведено в Бг" ама ето ти един елементарен пример :всяко едно домакинство използва тривиални неща като веро и прах за пране,ами извинявай ама в Бг верото е гола вода а праха е нещо 3-4 качество(цените има са сходни сравнени с тук-няма да пиша какви количества изпращам за приятели ,близки и познати ежеседмично)кихам го на икономиката отвсякъде-производство в България остана ли?
чувам че напоследък се предлагат картофи made in france-тук никой няма да ги погледне ,ама за в Бг са ..................
другото което ми прави неприятно впечетление последните години е че елементарния поздрав :добро утро или добър ден е на изчезване-гледат ме като извънземно по нашенско в повечето случаи и съответно следващия въпрос е :господине вие май не живеете тук...............това не е типичния Бг манталитет.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 23 фев 2011 9:57

Петре написа:6. :lol: Оставяш ме безмълвен-да съм благодарен,че са ми платили??? :lol:

Да ти дам пример: В Германия не е редно да се работи извънредно/през събота и неделя (в дейности, които са дефинирани за "пон-петък"-режим), и не са много хората, на които им е все тая и се съгласяват "без бой"

Моя работодател фактурира на клиента принципно 50-100 % надценка за такива "извънредни часове", обаче компенсацията за работника е все едно е работил нормален работен ден. И то компенсация не в пари, ами "имаш един ден извънредна отпуска"

Часове, които са в повече от пон-петък, не се плащат. Оставено е на тебе да прецениш кога ще си ходиш, така, че средно за месеца да имаш 8 часа на ден.

Нали се сещаш обаче, че клиен та тва не го интересува - на него му трябва всеки ден човек 8 часа, съответно почва да смърди, когато ти си вземеш половин ден свободен, за да отпразнуваш овъртайма

Та за това на края на веригата има едни часове "отгоре", които нито са платени, нито са отпразнувани.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 23 фев 2011 10:55

наполовина българин съм и живея в България, не защото нямам възможност да отида другаде, а защото тук нещата ми харесват повече отколкото в чужбина.
пообикалял съм доста и не съм видял държава, където е толкова лесно да започнеш нещо свое. всичко което се иска в България е добра идея, малко пари и здраво бачкане.
в чужбина стандарта наистина е по-висок, вместо 15 годишна караш 5 годишна кола, вместо в двустаен живееш в къща, вместо да почиваш на Черноморец, можеш да отидеш до Малдивите.
НО ти там си измет, всичките ми наблюдения потвърждават това. като чуят че си от България ставаш втора ръка човек, няма да ти го кажат в очите, но е истина. може да си кадърен, работлив, амбициозен, в края на деня ако трябва да изберат теб или някой местен в 90% от случаите ти си преебан. Любим пример ми е Бербатов, момчето като се спъне на терена го оплюват най-злобно по вестниците. В същия момент гадното им селско ренде Руни може да не вкара гол 2 години, но е велик.
Нарича се шовинизъм и е нормално да го има, всеки си пази хляба.

Да се върна на бизнес средата, ако си се насочил към Европа, ти трябва чорбаджия, трудно е да започнеш сам, а в някои северни страни си е направо невъзможно. Тук при нас можеш да отвориш магазинче или кафене за 2 седмици, и ако си добър може да те храни. В този ред на мисли, колегата в Франция, почвай да внасяш френски прах за пране, ако е добър може да е успешно:)
Така значи отиваш в чужбина, започваш работа в голяма компания с много чорбаджии и започваш да вадиш големите пари, накупуваш си най-необходимото дори в края на месеца ти остава някой лев да пратиш на дъртите на село. Идеално
Но ти си далече от дома, трябва да се доказваш на всяка крачка, не те харесват особено заради произхода ти, най-често се затваряш в един много тесен кръг познати, защото само между тях се чувстваш уютно, живееш така 20-30 години и какво накрая, живота си минава в чужда страна, без семейство и в постоянно доказване пред околните че ти не си тая измет за която те четат по вестниците, че им краде парите по гарите.
заслужава ли си?
много често ДА, ако ти е интересно с това което се занимаваш и то на ниво непостижимо в България. Например имам познат който работи в GoldmanSachs, няма как да се върне и да почне в ДСК, защото разликата в нивата е прекалено голяма.

В края на деня всеки решава за себе си, аз съм решил че тук е по-добре, по-интересно, с по-голям потенциал за развитие. старая се всеки ден да правя България малко по-добро място за живеене понякога успешно, понякога не толкова. не отписвайте родната ви страна, тук хляба е по-сладък

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Сря 23 фев 2011 12:11

icoico написа:
Дашо написа: Който веднъж се е отказал от България нека благоденствува в чужбина, нека не се меси във вътрешните дела на България, нека ни остави да се развиваме така, както смятаме за правилно, защото ние най-добре виждаме теченията в собствената си държава.

Бай дъ уей,както казват в Лондон mhihi ,благодарение на патриоти отказали се от благоденствието си в чужбина(и хората които им повЕрваха) сега България на изток граничи с Милен Велчев...и други като него :banghead: :banghead: :banghead: (извинявам се за политическия уклон)

Аз говорех за хора с чисти сърца, които не слагат облагата и личния интерес преди всичко, хора противоположности на гореспоменатия престъпник!
niks76 написа:Дашо и аз съм за "произведено в Бг" ама ето ти един елементарен пример :всяко едно домакинство използва тривиални неща като веро и прах за пране,ами извинявай ама в Бг верото е гола вода а праха е нещо 3-4 качество(цените има са сходни сравнени с тук-няма да пиша какви количества изпращам за приятели ,близки и познати ежеседмично)кихам го на икономиката отвсякъде-производство в България остана ли?
чувам че напоследък се предлагат картофи made in france-тук никой няма да ги погледне ,ама за в Бг са ..................
другото което ми прави неприятно впечетление последните години е че елементарния поздрав :добро утро или добър ден е на изчезване-гледат ме като извънземно по нашенско в повечето случаи и съответно следващия въпрос е :господине вие май не живеете тук...............това не е типичния Бг манталитет.

Проблемът с почти изчезналата българска промишленост е много болезнен, но е в страни от това което коментираме. Той е въпрос на управленски решения и не касае обикновения българин. В горния си пост, аз визирах главно стоки от хранително-вкусовата промишленост и още по-конкретно продуктите на българското земеделие.

Колкото до впечатленията ти за елементарната вежливост, аз не намирам, че това "явление" у нас е на изчезване. Тъй като и сестра ми и първата ми братовчедка живеят като теб в Париж от около 10 години вече, съм им бил на гости и съм видял, как хората се поздравяват. Нещо което на пръв поглед не е лошо, но в последствие ми се струва леко лицемерно. Поздравяваш всички, въпреки, че не питаеш към тях абсолютно никакви чувства.
Доста истории знам за французи, дето тук в България никога не могат да ни се случат. В смисъл на такива истории, дето ги показват като хора доста пресметливи и също така студени.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 23 фев 2011 12:42

Дашо написа: Аз се радвам, че живея и работя тук, защото данъците от скромната ми заплатка отиват в българския бюджет. И за разлика от мнозинството българи, търсещи извинение за собствените си злоупотреби и измами, не се оправдавам със заклинателно звучащите думи "управниците всичко ще окрадат", ами като един виден наивен глупак, но изпълнен с чувство на лъжливо самодоволство си плащам всичките видове данъци, такси, винетки и прочее!

:Bulgaria БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО! :Bulgaria

Вярно много патриотично това с данъците,ама понеже го зачекна колега Дашо е редно да кажеш колко % ти одържат от заплатата на Теб месечно,и да кажеш на колко години ще се пенсионираш Ти с колко заплати обещетение!И всичко това да се плаща от мен,от моите осигуровки- На мен лично около 300 лв всеки месец ми одържат

Не искам да се заяждам,но смятам,че е редно-Ти го зачекна и е редно да кажеш колко е :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”