Добри ли са филтрите FRAM ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
76presley
Автомобил:
Двигател:

Добри ли са филтрите FRAM ?

Мнениеот 76presley » Пет 25 фев 2011 22:11

Здравейте, колеги!
Повдигам подобна тема отново, въпреки че преди години е коментирано за филтрите,
но смятам, че има нужда най-малко, защото, въпреки че всички знаем, че най-добрите филтри са MANN и BOSCH,
те имат ментета, не винаги се намират и са най-скъпи!
Аз по принцип вземам BOSCH, но като няма, ми предлагат FRAM и ме уверяват, че са добри, а и цената им е много добра!?
Дали обаче наистина са добри? :?: Четох противоречиви мнения в чужди форуми!
Искам обаче да чуя мнения от българско!
Ползвате ли такива филтри (въздушен, маслен, горивен, купе и т.н.) на FRAM и доволни ли сте от тях?

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Добри ли са филтрите FRAM ?

Мнениеот joromnt » Съб 26 фев 2011 15:56

Да те разбирам ли че в цял Пловдив не можеш си намериш филтри :screwy

76presley
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 76presley » Съб 26 фев 2011 20:11

Нямах това предвид! Искам да кажа, че си имам място, откъдето си пазарувам с 25-30% отстъпка!
Не че филтрите са скъпи, но по принцип сменям въздушен, маслен и купе-филтър на всяка смяна на масло,
а горивен филтър през смяна на масло! И като отида да купя трите филтъра, ако са МАNN или BOSCH и са
без отстъпка, ще трябва да се изръся 60-70 лева, а FRAM ми ги дават и трите за 30 лева и ме
уверяват, че са добри! По прицип им имам доверение, но все пак искам да чуя и други мнения,
за да знам, дали си струва да вземам FRAM или да си настоявам за BOSCH или MANN!
Затова ще съм благодарен да чуя впечатления на хора, ползвали тези филтри! :?: :bowdown

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 26 фев 2011 20:47

Баце, тоя мъж до колкото знам работи в магазин за авточасти. Виж внимателно какво е написал и сам си прави изводите.

Bobi_S13 написа:чесно казано, не държа на марка относно филтрите. Просто не им робувам. Всичките са еднакви... Ква разлика да има в една кутийка с клапан, в една хартия и в един цилиндър с две тръбички?!

като това е мнение от темата Какви филтри предпочитате/ползвате?
Човека мисля че доста изчерпателно е описал историята с филтрите. Ако бяха толкова добри от дадена марка, дали нямаше да се говори че другите са боклук???
Тук май е момента да се замислиш дали ти се дават 30 лв повече за филтри, но мисля че и сам си отговаряш щом сменяш горивния през една смяна на маслото.
И да ми обясниш само едно, ти как разбираш дали един филтър е добър? Кое е атестат за "добротата на филтъра"? Не можеш да премериш и видиш кво пускат и кво не пускат тия филтри. Слагаш там и караш.

76presley
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 76presley » Съб 26 фев 2011 21:10

Аз не работя в магазин за авточасти (имам познат, който работи), не робувам на марки, но никога не бих
се съгласил, че просто има хартийки и тръбички в един филтър и все тая... :shock
Нито пъм бих се съгласил, че всички филтри са еднакви, само някои от тях са по-скъпи, заради марката!
Със сигурност има различни технологии и материали при филтрите, за които се информирах, но
все пак теорията е едно, а практиката - друго! :wink:
Освен това има оплаквания от хора по чужди сайтове, които са им изпускали филтри, не са им държали налягане и т.н. :banghead:
Явно тази тема не е толкова съществена, така че повече няма да пиша по нея! Има и по-важни неща, които да се обсъдят!
Здраве и безаварийно на всички! :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 26 фев 2011 22:02

Специално пък за въздушния филтър, ако ми кажеш моя за 8 лева каква му е разликата с другия за 15 примерно... За филтъра е най-важното е да е НОВ и сменен навреме. За маслените на Филтрон съм чул/чел кофти отзиви, че давали фира и затова само тях ги избягвам като марка за маслен филтър. Тя моята кола не че има много филтри по нея ама, както и да е. За въздушния и горивния изобщо не гледам марка, имам си познат, който направо ми ги купува и избира, аз само си ги плащам. Досега смея да кажа не съм се почувствал прецакан или подведен по никакъв начин.

Потребителски аватар
ahhi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ahhi » Съб 26 фев 2011 22:30

Да не би да е FIAM ? Понеже аз ползвам такива повече от 3г и нямам проблем,естествено го сменям на 9-10к км.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Съб 26 фев 2011 22:40

За маслените на Филтрон съм чул/чел кофти отзиви, че давали фира и затова само тях ги избягвам като марка за маслен

може да са се объркали хората, тия ги има ОЕМ във VW за купето става дума,
а за FRAM са добри

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 26 фев 2011 22:43

Алекс, аз визирах само и единствено маслените им филтри. Баща ми си слага на пасатора горивен филтър на Филтрон (Б5.5 1.9 ТДИ).

76presley
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 76presley » Нед 27 фев 2011 9:02

Нямам предвид FIAM, a FRAM!
Oсвен това хартията на въздушния филтър никак не е без значение точно каква е!
На стария ми Пасат, слагах въздушни филтри FILTRON или CLEAN първоначално, но след 4-5к бяха ужас и разходът скачаше (газ)!
След това пробвах с BOSCH и разликата беше очевидна при почти еднакъв тип каране - 9-10к никакъв проблем,
без промяна в разхода!
Тогава обаче масленият и въздушният филтър ми бяха общо 15 лева, а горивен сменях на 30к, тъй като
почти не карах на бензин!
Сега обаче - на В5, 1.9 ТДИ, АФН, 1998 - имам въздушен, маслен, купе и горивен и всички са важни и не са така евтини!
Затова питам за FRAM, тъй като BOSCH или МАНН е 2 пъти по-скъп вариант! :wink:

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 27 фев 2011 9:30

76presley написа:На стария ми Пасат, слагах въздушни филтри FILTRON или CLEAN първоначално, но след 4-5к бяха ужас и разходът скачаше (газ)!
След това пробвах с BOSCH и разликата беше очевидна при почти еднакъв тип каране - 9-10к никакъв проблем,
без промяна в разхода!

Нормално е, като се позамърси филтъра порцията гориво-въздух да се промени - оттам и разходът. Ама така излиза, че Бошовският филтър или не се е замърсявал изобщо (или поне не дотам, че да промени осезаемо това горното), или има система за самопочистване mhihi

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Нед 27 фев 2011 9:58

масления филтър е много важно какаъв е ...Така че там не трябва да се икономисва от качество/цена..И за другите е важно но този е най-съществен.

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Пон 28 фев 2011 8:59

joromnt написа:Баце, тоя мъж до колкото знам работи в магазин за авточасти. Виж внимателно какво е написал и сам си прави изводите.
Bobi_S13 написа:чесно казано, не държа на марка относно филтрите. Просто не им робувам. Всичките са еднакви... Ква разлика да има в една кутийка с клапан, в една хартия и в един цилиндър с две тръбички?!

А ти баце добре ли си?
Това е се едно да слушам бакалина как да си направя мусака щото той продава картофи!!!
Като няма разлика зимайте ментаци,перете ги ,слагайте им чорапогащник......какво?голяма работа нали е хартийка с тръбичка и консерва с клапан!!!
Не ви ли в идвало на ума че има различна филтърна хартия?С различна пропускливост и размер на порите?!?!?
А за масления няма да коментирам-компромис с тоя филтър=компромис със целия двигател!!!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 28 фев 2011 9:02

Кристианатанасов, как ти звучи това, което е споменал колегата за въздушния филтър? Ако бошовският не се "цапа" това означава само и единствено, че тези боклуци и прах, които ги обира ментакът минават през бошовския и отиват в мотора... Аз такъв извод си правя.
За масления съм съгласен, последно сложих Mahle и мисля пак такъв да сложа другата смяна. :beer

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 28 фев 2011 9:12

kristianatanasov написа:А ти баце добре ли си?

Добре съм да, мерси че попита. Като доиде време да си сменявам маслото, отивам в магазина, купувам си масло и всички филтри по колата /маслен,въздушен,горивен и поленовия за купето/. И да ти кажа излиза прилична сума, но който си има брада си носи и гребенче. А знаеш ли какви филтри взимам - каквито има. А знаеш ли защо? Ами и тва ще ти кажа - щото тия дето ги правят тия филтри спазват стандарти при производството им при който не слагат каквато и да е хартия. Акъл за филтри точно ти едва ли можеш да ми дадеш, щото аз не ги избирам по цената.
Към автора на темата - само тоя за купето ми е 35 лв.
Айде със здраве.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”