kokobraiz написа:Така, нека и аз да ви споделя едно мнение пък вие кафеджиите ако искате го приемете за сериозно , ако не утепайте ме с камъни.
Правенето на кафе не стига до там да го сложиш в цедката и да натиснеш копчето. Всичко започва с отварянето на пакета, някой от вас обръщал ли е внимание , че когато се отвори един пакет кафе , зърната са мазни. А на другия ден вече са сухи. Ето от това изсушаване на зърната се губи част от вкусовите качества. След това е много тънък момента на меленето на кафето, ако е много ситно то ще "изгори" в ръкохватката,каймака му ще е мн тънък и ситен,тъмен на цвят. А ако е мн едро смляно каймака му ще стане на пяна и докато кафето ви бъде сервирано каймак няма да има или ще има заченки от него. Наистина доброто направено кафе си личи , когато му добавите захарта (примерно) и след като го разбъркате , когато извадите лъжичката каймака тр да си остане. Много е важен момента и с работната температура на кафемашината, топлината на чашата също. Пробвайте сложете една студена и мокра чаша и една суха и затоплена и опитайте кое кафе от коя чашка ще е по ароматно и по вкусно.
Относно за качеството по заведенията. От скоро фирмата , която внася и разпространява Лаваца за България обикаля по заведенията с които работят и наблюдават как се издават техните продукти. Става въпрос за внезапни проверки. И в заведенията където не са констатирани нарушения им се издават едни табелки с гаранция за качество.Обикновенно тези плакети, плочки , табелки както искате го разбирайте, стоят на видими места в заведението.
А за у дома си купуваме кафе Давидоф от Кауфланд 100% Арабика. Цената за 250 гр е 10 лева. Наскоро си бяхме взели и Лаваца 100%арабика в черна метална кутия и то си беше доста добро. Гледайте и етикета главния вносител на Лаваца за България е СофСток ООД.
Да се включа в темата и аз като кръчмар ....
да добавя, че и профилактиката на кафе машината също е от значение, твърдостта на водата ... ( всяка професионална кафе машина има омекотител за вода, който се промива редовно със сол ) Налягането на помпата трябва да е поне 7 бара, а дозата кафе 7 грама. С 5 грама няма как да пиете хубаво кафе, пък каквато и ще марка да е! За домашни кафе машини препоръчвам да се налива минерална вода в казанчето, или трапезна ... много по-добре е от чешмяна вода.