В Русия забраниха афтърмаркет ксенона...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: В Русия забраниха афтърмаркет ксенона...

Мнениеот brum » Нед 27 фев 2011 8:30

Ми тоя автоматичния/фабричния на коли с ксенон. Той следи положението на предните амортисьори (до колко са сгънати) и според това върти фара надолу/нагоре.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 27 фев 2011 8:40

fox_vt написа:
stefan4o написа:Е, аз си мисля, че и тук ще ги забранят някога. Ама, когато това стане, ще затегнат и други неща - като например ГТП. В България се движим няколко години назад по тези параграфи от по-развитите страни, но обикновено и тук става като "там". (За съжаление) това предполага и още други неща - като каране със заводски размер гуми, заводски фарове, мигачи и т.н. неща.

Колега не искам да влизам в офф но ако ГТП тука стане като европа 80% от колите в бг ще се спрат от движение.Та нали колите които си купуваме се продават точно заради спиране от гтп или си мислите че "онези" им е омръзнала колата просто :screwy .Ти виждал ли си какъв лист се попълва в пункта и милиш ли че твойта кола ще мине по всички параграфи там :?: Иначе за ксенона наистина има много които заслепяват но на гтп трябва не да гледат дали има ксенон а прост реглаж на фаровете за 5 лв.

Ясно ми е, че голяма част от колите няма да могат да го минат. Знам що-годе за какво иде реч, дори и за ръждясал ауспух те връщат там. Моята кола не казвам, че е перфектна и че няма какво да се направи по нея, ама всеки ден виждам по пътищата коли, преминали този ГТП, а те са си направо за автоморгата.
Ми тоя автоматичния/фабричния на коли с ксенон. Той следи положението на предните амортисьори (до колко са сгънати) и според това върти фара надолу/нагоре.

Според мен в общия случай говорим за автоматична система за нивелиране на фаровете (ръчната е с отвертка, както знаем), която се извършва от бутон в купето със степените, който е.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 27 фев 2011 10:34

brum написа:Ми тоя автоматичния/фабричния на коли с ксенон. Той следи положението на предните амортисьори (до колко са сгънати) и според това върти фара надолу/нагоре.
И какво общо има това с неравностите на пътя?

Потребителски аватар
iliankocov
Автомобил: Golf 2 Edition One
Двигател: PF 1990 NZ 1991 KR 1991 BMP 2007

Мнениеот iliankocov » Нед 27 фев 2011 10:39

myrshavija написа:
brum написа:Ми тоя автоматичния/фабричния на коли с ксенон. Той следи положението на предните амортисьори (до колко са сгънати) и според това върти фара надолу/нагоре.
И какво общо има това с неравностите на пътя?

аз пък знам, че на по - новите коли точно с тая автоматична нивелация фаровете се нагаждат сами спрямо наклона.. примерно ако изкачваш някой баир те се спускат надолу... нещо такова... Всички сме срещали някой със силни фарове, който примерно се намира непосредствено преди спускане на баира, а ние сме отдолу... става мазало. Ако някой по - компетентен колега знае, моля нека да обясни, щото и аз не съм запознат много - много. Поздрави!

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 27 фев 2011 12:22

Автоматичния реглаж, доколкото знам се извършва с жироскоп. В зависимост от наклона или натовареността на колата регулира нивото на фаровете

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 27 фев 2011 16:57

bnick написа:Автоматичния реглаж, доколкото знам се извършва с жироскоп. В зависимост от наклона или натовареността на колата регулира нивото на фаровете

Е тоя датчик е "жироскопа" при по-старите Фолксвагени,по един на предно и задно ляво колело.Струва 90 евро мизерника...мисля отчита само натовареността на колата,иначе фаровете ще подскачат като дискотечни прожектори :lol:
270220111401.jpg

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Нед 13 мар 2011 12:11

Чичо ми вчера ми беше на гости(той работи в сервиз и прави годишни прегледи) и ми сподели, че им е забранено да пускат коли с ксенон различен от заводския! На другите коли фаровете играят нагоре-надолу и е много вероятно водачът на насрещната кола да бъде заслепен. Може би тези при които има екстрата фаровете да се саморегулират в зависимост от пътя да бъдат пускани...

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Нед 13 мар 2011 12:16

Всички пунктове за технически преглед са получили разпоредби в които се забранява минаване на преглед с неоригинален ксенон.
"При извършване на преглед в ГТП във връзка с използването на нерегламентирани светлини, монтирани на превозните средства и прилагането на чл. 76 от ЗЗД по пътищата следва да се

- Проверяват стриктно интензитета на светлината на фаровете за къси и дълги светлини .

- Следят за монтирани допълнително елементи на късите или дългите светлини , които да променят интензитета или цвета на светлината (т.нар ксенонови светлини). С цел безопасното движение по пътищата предвид горепосоченото следва при установено наличие на такива допълнително монтирани елементи на фаровете с газразряден източник на светлината да не се издава знак за переодичен технически преглед."

ама аз мога или не мога преди теста да си сваля ксенона и след това за 5 мин пак да си го сложа ? mhihi така че според мен това не е начина :roll:

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Нед 13 мар 2011 12:28

Ами честито колеги, аз ви казах че чакам този ден и рано или късно ще спрете да ми вадите очите. Може да монтирате и демонтирате ксенона на прегледите докато КАТ получи подобно нареждане и да ви пише актове.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 13 мар 2011 12:30

kriso_g написа:ама аз мога или не мога преди теста да си сваля ксенона и след това за 5 мин пак да си го сложа ? mhihi така че според мен това не е начина :roll:

А какво правиш после,ако стане ПТП и насрещният водач заяви,че си го заслепил,застрахователят ти заяви, че си в издънка и ГО е невалидна...да не споменавам катаджиите с големи палки, дълбоки джобове и още по-големи лепенки "спрян от движение" :idea: Точно това е начинът,и по-добър не е измислен никъде.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 13 мар 2011 12:40

icoico написа:
kriso_g написа:ама аз мога или не мога преди теста да си сваля ксенона и след това за 5 мин пак да си го сложа ? mhihi така че според мен това не е начина :roll:

А какво правиш после,ако стане ПТП и насрещният водач заяви,че си го заслепил,застрахователят ти заяви, че си в издънка и ГО е невалидна...да не споменавам катаджиите с големи палки, дълбоки джобове и още по-големи лепенки "спрян от движение" :idea: Точно това е начинът,и по-добър не е измислен никъде.

Точно така трябва, строга работа, че много хора загинаха и трябва по накъкъв начин да се оправяме!
Но като разбрах че един мой колега е дал 10 лева отгоре + таксата за преглед и е минал със ксенон, направо се отчаях! и той ми каза "Докато ме заслепяват ксенони, и аз ще карам с такива" Е това сме ние, да сме живи и здрави, и все по инатливи, та белким се оправим ! :screwy

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 13 мар 2011 12:47

icoico написа:

да ти кажа честно мен са ми спирали от движение колата.
имах фолио навсякъде.
платих точно 8 лв в кат и ми я пуснаха отново.
ако не са се променили нещата ще си карам с ксенона и ще плащам тези незначителни пари ,но ще си спестя много повече като виждам по добре.
даже ще си купя едни тунинг фарове с лупи mhihi и пак ще карам с ксенон.
повече свещи отпред неща и винаги ще се измисли начин да се вижда по добре.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 13 мар 2011 17:46

Не виждам какво не си харесвате на светлините и слагате тия боклуци.!?Моите светлини са ми супер!
Дано да ги забранят!! :не:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 13 мар 2011 18:15

ами на полото 6n си ги харесвам,даже е перфектно и си стой с обикновенни крушки
ама пасата б5 е пълен леш,и със ксенон едвам светят mhihi

между другото и аз така си виках едно време:
как ще дам 200 лв за тая глупост,ама като паднаха цените и като сложих съм на точно обратното мнение.
всеки си има глава на раменете и решава сам.
и на мен не ми харесва че бойко се разкарва с хеликоптер насам и натам, аз гледам нагоре и може да се блъсна ама няма закон да го забрани нали.
ай сектир на нашите глупави управници, някой да измисли закон и нащи веднага го приемат без да се съобразят с хората.
добре нека го забранят,ама нашите улици не са ОСВЕТЕНИ като в европейския нали и имаме дупки на всеки сантиметър.
даже на места вътре в дупката едвам си личи че е имало асфалт.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 13 мар 2011 18:19

Съгласен съм !!Светят добре и е хубаво да ги имаш.А човекът насреща???Да го духа!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”