Експлоатация на акумулаторни батерии

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stamantonov
Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
Двигател: ABS + JHL

Експлоатация на акумулаторни батерии

Мнениеот stamantonov » Пон 28 фев 2011 21:02

Предлагам ви да направим една дискусийка относно експлоатациятра на акумулаторните батерии, особено зимата. Предполагам че все ще има някой, който да научи нещо полезно. Аз например има голф 3 и миналия месец си смених акумулатора, с който карах и предната си кола (голф 2) и мисля че навъртя някъде около 5 г., което мисля че е доър живот за него. Беше Монбат, 62 а.ч., няколо пъти на година съм го закачал да се дозарежда и особено зимата, а когато се е случвало да не ползвам колата през зимата за 4-5 дни съм го вадил и прибирал на топло. На 2-3 мес. съм проверявал и доливал евентуално дест. вода в клетките. Капацитетът му рязко спадна и спря да задържа ток изведнъж и мисля че причината е че не съм обърнал внимание че клетките са останали с по-малко електролит, долях му, но полза никаква. Можеше да изкара още годинка поне. Новия ми е също Монбат

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Re: Експлоатация на акумулаторни батерии

Мнениеот barezifranko » Пон 28 фев 2011 21:33

Акумулатор и жена - и двете са въпрос на късмет. С една и съща марка единия път изкарах 5 години другия път 2 години. И двата съм ги поддържал по един и същи начин.

Потребителски аватар
stamantonov
Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
Двигател: ABS + JHL

Мнениеот stamantonov » Пон 28 фев 2011 21:36

Как си ги поддържал и каква марка са били

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Пон 28 фев 2011 21:43

Нищо по конкретно от това дето пише в книжката която НИ дават при покупка!!!...Там има и КАК важи гаранцията! ...много е важно не как ще го стопанисваш а какво пише в книжката!!! ....Аз проверявам само пролет и есен за вода(а е хубаво лятото през месец поне)...друго при вече ..проблем!!!(както предполагам и 95% от форума хора) А прочетете в книжката какво пише....триста са!едно по така съм запомнил....на всеки 6 месеца да ходя при тях за замервания и там техни процедури....и естествено се бие заветния печат до следващите 6 :да: ...като е с 2 години гаранция....това е до първите 6(може би)...
На рендето съм бил все с Монбат , на Джеси е някакъв жълт...нищо не пише така си я купих...обслужването съм писъл в поста ...

Последна промяна от turrisi на Пон 28 фев 2011 21:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Пон 28 фев 2011 21:51

stamantonov написа:Как си ги поддържал и каква марка са били

Монбат като твоя. Съвсем елементарна поддръжка - доливане на дест. вода като намалее в някоя от клетките.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пон 28 фев 2011 21:52

монбат я изкарат гаранцията я не-всичко е изчислено да се разпадне след гаранциония срок
монбат определено не е това което е било

Потребителски аватар
Presli82
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Пон 28 фев 2011 21:58

Най - пагубното е да се изтощава докрай често и стои разреден, това го съсипва тотално....

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 28 фев 2011 22:00

Най-пагубно е да си купуваш Монбат!Това те съсипва тотално!

Потребителски аватар
Presli82
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Пон 28 фев 2011 22:05

lion_heart002 написа:Най-пагубно е да си купуваш Монбат!Това те съсипва тотално!

:D :D :D :D Хумора ти е на 6 колега.И презареждането или слабото зареждане също оказват влияние.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 28 фев 2011 22:13

Абсолютно си прав!Обаче истината е,че ние не знаем как да правим акумулатори а май и никога не сме знаели де.Лично съм карал 3600 кубиков V6 бензинов двигател с акумулатор 40 ампера на незнайна възраст,ми човече,въртеше го тоя мотор,все едно е 1000 кубика...Двигателя беше фордов,акумулатора американски някакъв,естествено действието се развива в щатско! Иначе от тези на пазара тук препоръчвам Topla,трети такъв взимам и съм страшно доволен!

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Пон 28 фев 2011 22:20

Давам и аз някои полезни неща:
1. При доливане на електролит винаги да е с плътност 1,28 гр./кубически сантиметър
2. Винаги при отстраняване на клемите първо минусовата
3. При екстремни ситуации ако нямате дестилирана вода може да разтопите лед от фризера или камерата
4. Пагубно за акумулаторната батерия е да бъде трайно разредена - да се разреди напълно - в това число давам съвет да не се пробвате да въртите стартера ако не е успяла колата да запали и от третия път :) Също така не въртете стартера повече от 10-15 секунди
5. Пагубно също така е по капака на акумулаторната батерия да има прах и влажност - при замерване с волтметър показва електродвижещо напрежение - При мен стойността беше 4 волта :shock Мръсна и влажна акумулаторна батерия се разрежда дори и да е купена предния ден от магазина :)

Потребителски аватар
Presli82
Контакти:

Мнениеот Presli82 » Пон 28 фев 2011 22:26

Е един акомулатор искра е на тоя пасат в гаража искара 6 години.Следващия пак искра 1 към 1 с предишния 2години и 1 месец и му прекъсна една клетка и ако забиеш желязо (винкел или пирон) клетката сработваше докато не се разяде метала :lol:Зареждането е 14.2 волта. Чул съм добри отзиви за сухите акомулатори, но са скъпи а и докато пробвам не вярвам.Око да види, ръка да пипне.А и 2 та винаги са били сухи чисти и е доливана дестилирана вода ако трябва и не са разреждани докрай.Явно си има и момент на късмет.И никога не е въртяно много време на стартер с тях.

Потребителски аватар
batgecko69
Автомобил: golf
Двигател: abf

Мнениеот batgecko69 » Вто 01 мар 2011 15:10

Искра стария 7 год новия 3 месеца .... death

don4o.ood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот don4o.ood » Вто 01 мар 2011 15:49

имам венто 1.8 ААМ карах с искра 62амп. 4 години доливане през 3-4 месеца в сервиза отговарящ за гаранцията и проверка на зареждане и утечка пак там никакви проблеми умря изведнъж прекъсна клетка исках пак искра но са много скъпи и купих СТАРТ-добри4 62амп.-90лв карам го 5-6 месеца,
имам и бора 2.3 от септ.2010 аком. няма знаци и обозн.едно падане от габарити за 2ч го бутнаха заряд и това е .
малко ми варти слабо ходих да гледам нови но много са скъпи -БЕРГА-германия -62амп.-180лв искра 62амп.160лв
сигорно ще взема берга но за сега съм със стария .
мерих за утечка-50мили,амп тоест акомл не даржи дано да искара 2-3 месеца.
СТАРТОВ ТОК НА 62АМЧ;
БЕРГА-620А
СТАРТ-510А
ИСКРА-520А
в магазина казаха че българските малко ги завишавали тези стоиности с 50-100ампера

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Вто 01 мар 2011 15:56

Работата излиза, че трябва редовно да се преглежда аку-то. Ако се разреди прекомерно - лошо, презареждане - лошо, изсъхване на клетка - лошо, ако го препълниш и почне да прелива - лошо. А най-лошото е, че каквото и да го правиш, колкото й да го глезиш пак си е божа работа колко ще изкара. На служебната сложих нов бош 52А- редовни прегледи(на 6 месеца заради гаранцията), уж всичко ОК, па 4 месеца след гаранцията си замина... Моята италиянка като я купих преди 5 години си беше с някакъв лидер, или нещо такова - 90А, никога не съм го поглеждал, не съм го замервал, не е дозареждан,никога не ми е правил проблем, а бе абсолютно нищо по него - вече 5 години си кара, божа работа колко е карал преди това, и няма никакви признаци че ще се предаде скоро... Така че, всичко си е до бройка...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”