Кабел СВТ под замазка ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Lud
Автомобил:
Двигател:

Кабел СВТ под замазка ?

Мнениеот Lud » Вто 01 мар 2011 19:09

Полагане на кабел СВТ 2х4мм под замазка?
Забранено ли е?
Какво ще му стане?

Последна промяна от Lud на Сря 02 мар 2011 6:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Кабел СВТ под замаска ?

Мнениеот ktamen » Вто 01 мар 2011 19:22

Зависи от замазката и дали няма да минават камиони отгоре.
Можеш да го сложиш в гофре за по-защитено.
Аз съм слагал СВТ в замазката в обикновена сграда (зъболекарска клиника) само че в гофре.

Потребителски аватар
Lud
Автомобил:
Двигател:

Re: Кабел СВТ под замазка ?

Мнениеот Lud » Вто 01 мар 2011 19:36

в жилищна сграда.. положено е без гуфре..

Потребителски аватар
Speedy86
Автомобил: Audi A4 1.8 20V
Двигател: ADR 1996

Мнениеот Speedy86 » Вто 01 мар 2011 19:40

Няма проблем колега слагай го смело,то предполагам отгоре върху замазката ше имаш и плочки или ламинат,НО СВТ в гофре забрави,защото ако е в гофре неможе да се охлажда и може да стане беля същото се отнася и за мостовака директно полагане без гофре!!!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 01 мар 2011 19:52

Не може да се охлажда ако има хлабави връзки и грее. Иначе и с гофре и без гофре все тая. Кабел не грее ако няма проблем при връзването. Това не е реотан. :wink:

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Вто 01 мар 2011 21:22

Зависи от претоварването.... На мене ми се е стопявал кабел в ръцете, не е гот....

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 01 мар 2011 22:37

Слагай смело...перфектен е .Но цената му е по дебела заради двойната изолация.Това с греенето са глупости.Ако има проблем по трасето и кабел с оловна изолация да сложеш-все тая.СВТ се използва предивно за открити инсталации и под гипсокартон---точно заради двойната изолация.Ако го имаш и ти е излишен - слагай но ако ще го купуваш...по добре мостов в гофре.Гофрето се слага за лесна подмяна на кабела при проблем.
Само прецени сечението на проводника правилно

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Вто 01 мар 2011 22:46

Колеги недейте така бре,как само при хлабави връзки ще грее кабела както казва колегата freestyler911,зависи колко ще се натоварва този кабел!!!

П.П:Относно мостовака когато е поставен в стена,под или таван той се охлажда от мазилката не се слага в гофре поради постата причина че межди моствака и гофрето има въздух и при нагряване на кабела този въздух се загрява и гофрето не му позволява да се охалди достатъчно а това води до неприятни резултати.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 01 мар 2011 23:06

Колега всичките ми кабели са правени в гофре. Значи смятай консумацията на 3-4 стари радиатора. 1 печка елва кварц на два реотана. 1 фурна и 1 бойлер само колко е. Едно време са работили тия неща всички заедно, защото не е правена сметка на консумацията. Да не говорим за хладилник, телевизор, крушки и т.н. Всичко това върви на два кабела- 4мм2 и на 6мм2. Добре ли са връзките държи колкото си искаш. Има ли хлабаво грее и пече. Обикновено става по контактите където се завива с винтчета. :wink:

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Вто 01 мар 2011 23:14

black` написа:Колега всичките ми кабели са правени в гофре. Значи смятай консумацията на 3-4 стари радиатора. 1 печка елва кварц. 1 фурна и 1 бойлер само колко е. Едно време са работили тия неща всики заедно. Да не говорим за хладилник, телевизор, крушки и т.н. Добре ли са връзките държи колкото си искаш. Има ли хлабаво грее и пече. Обикновено става по контактите където се завива с винтчета. :wink:

Колега всички тези уреди са ми познати завършил съм Ел. обзавеждане и това работя правил съм бая ел. инсталации(не смя да твърдя че знам всичко) но съм виждал инсталации направени със СВТ или мостовак във гофре и да ти кажа не бяха приятна гледка и доста зор видя докъто оправя бъркотията.

П.П:Живея в къща и инсталацията е правена с мостовак на места в гофре на места направо в мазилката и наблюдавам че мостовака в гофре е с доста по твъра и чуплива изолация от този в мазилката,а това съм го виждал и на местата дето съм работил.

Потребителски аватар
Lud
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lud » Вто 01 мар 2011 23:18

колеги
значи кабелите са два..
единия за готварска печка 3-4кв.
а другия за бойлер - 3кв.

едва ли ще почне да грее кабел 4мм2.

интересуваше ме, дали замазката няма да навреди нещо на изолацията.. защото до сега СВТ само въздушно, в изкопи и по стени сме полагали/опъвали..

Потребителски аватар
Speedy86

Мнениеот Speedy86 » Вто 01 мар 2011 23:21

Lud написа:колеги
значи кабелите са два..
единия за готварска печка 3-4кв.
а другия за бойлер - 3кв.

едва ли ще почне да грее кабел 4мм2.

интересуваше ме, дали замазката няма да навреди нещо на изолацията.. защото до сега СВТ само въздушно, в изкопи и по стени сме полагали/опъвали..

Не му се притеснявай няма да му навреди :да: .

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 01 мар 2011 23:24

Колегата питаше дали е забранено, а не може ли.Да, може, ама до колкото помня е забранено, поне в гофре.
Електрическите инсталации се изпълняват в подовата настилка - когато изолацията на проводниците е защитена срещу механични повреди, удари, пробиви от пирони, винтове и други остри предмети. За целта- стоманена тръба с накрайници или втулки, като при необходимост от огъване се спазват радиуси не по- малки от предписаните от производителя.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 01 мар 2011 23:27

Колега в гофре или пък тръби както казват е най-удачно, макар и да грее. Защото представи си един ден се появи в къщата някой "специалист" електротехник и го запали. Тука така объркаха фазата и нулата от ЧЕЗ. Щото нулата ми върви по червен кабел, а фазата по черен, пък ония "техници" помислили, че щом е червено е фаза. Нямам и трети- земя. Бяха офазили всичко. И най-вече бойлера. :063: И познай какво става после ако е нашляпан отгоре направо. Къртене на замазки. На подове. На стени. А в нашето строителство както няма стандарти не се знае и какво може да очакваш. mhihi На един купон така пък като бяхме малки запалиха инсталацията на цял апартамент. Изгоря бушона и като са го сменили "техниците" от там присъстващите са го дали на късо долу от шалтера. И хората после къртиха стени и тавани, за да поправят. Е за това не е удачно както се кове сега направо върху тухлата или под замазката. Макар и с 3 жилен. Не знаеш кой "техник" ще посрешнеш вкъщи. mhihi

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Сря 02 мар 2011 1:07

Колеги ( явно тука има електротехници ) случки и аварии с подаването на елекричеството бол, но вашите истории ме развеселиха. За вече не знам колко години аз запален кабел СВТ (независимо как е положен) не съм виждал. И в двете страни на спора има капка истина, но ако човека си го прави сам и не му се занимава много да му "ковне" някое пиронче и да замазва. А теоретично тоя кабел доста зор ще преживее преди да се стопо , та камо ли да се запали.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”