ксенон без лупи може ли?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: ксенон без лупи може ли?

Мнениеот stefan4o » Чет 03 мар 2011 9:48

ceko84 написа:
IvailoOo написа:На заводски фарове,особено на тези на Бора се вижда идеално със ксенон.Все едно е ден и не ти се изморяват очите. Но заслепяват адски много отсрещните!

Заслепяват ако не са регулирани.

Да, а, ако са регулирани да не заслепяват, светят много на късо разстояние пред колата и файда - йок.

ceko84
Автомобил: Passat B5 AFN Synhro
Двигател:

Мнениеот ceko84 » Чет 03 мар 2011 10:09

stefan4o написа:
ceko84 написа:
IvailoOo написа:На заводски фарове,особено на тези на Бора се вижда идеално със ксенон.Все едно е ден и не ти се изморяват очите. Но заслепяват адски много отсрещните!

Да, а, ако са регулирани да не заслепяват, светят много на късо разстояние пред колата и файда - йок.

Аз нямам такива проблеми ,това вече си е до фара. :beer

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Чет 03 мар 2011 10:38

stefan4o написа:
ceko84 написа:

Точно това имам предвид...трябва да ги забиеш в земята за да не заслепяват. :wink: Иначе е много полезен вечер на дълги пътувания :да:

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Чет 03 мар 2011 11:34

ScorpiAS написа:То ясно, че може. По скоро въпроса е дали ефекта ще е добър. Един мой приятел сложи ксенон на заводски фарове на хонда сивик 1999. Резултата беше плачебен :banghead:. В край на сметка продаде ксеноните и се върна на заводските си фарове, един ненужен разход.

колега ефекта разбира се че ще е по добър,но със кристалните предполагам още по добър, не че као сложиш ксенон на обикновенни фарове резултата ще е плачебен, аз например бях със крушки филипс (купувани от предишния собственик)90/100w и си направих инсталация с релета, след време си купих би ксенона и го сложих на обикновенните фарове който са над 20год)ефекта беше доста добър добра видимост,след 1месец върнах старите си обикновенни крушки с инсталацията с релетата еи така за проба ,лелле мале братко се едно карам на свещички нищо общо си нямаше с ксенона,така че според мен има ефект въпреки че е с обикновенни фарове,а и до сега не съм имал проблем с насрещните не са ми премигали

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 мар 2011 12:07

Може без лупи , но е гадно за насрещните!
Лично те съветвам да не слагаш без лупи.
Това е най-малкото неколегиално, защото е супер гадно когато ти светнат в лицето с такива фарове!
Без лупи -светлината се разпръсква и едно ,че няма да получиш добра осветеност и ще ти свети на петна пред теб , другото е че ще отнесеш доста "псувни" от колегите и ще ти се пускат дълите насреща!

Но ти си решава , все пак не забравяй ,че не си сам на пътното платно - има и други участници , защото доста хора не им пука за другите.

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Чет 03 мар 2011 12:09

Тука има една Бора дето всеки път като я видя я псувам-толкова яко заслепява,че :banghead: Страшно много се нервя на хора със криви или високи фарове

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 03 мар 2011 13:58

Vento написа:Може ксенон без лупи, но много зависи от фара - трябва да се пробва, понякога има обратен ефект - намалява ти осветеността и заслепява отсрещните. Аз на буса си VW LT 35 1997г. сложих 4500k на рефлекторен фар с матираното стъкло (най-ретро технологията) и свети УНИКАЛНО! Нощта става ден!

Първите коли със сериен ксенон са Мерцедес Е-клас от 1995г. (първата Е-класа с кръглите фарове) и те са оригинално без лупи - съвсем нормален фар от първо поколение с рефлектор и разсейващо стъкло.

Само пропускаш факта, че този рефлектор е направен за сериен ксенон mhihi иначе ... В Германия афтърмаркет ксенон на рефлекторен фар е забранено mhihi

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 03 мар 2011 14:19

Този много важен факт, като че ли умишлено се допуска от хора които искат да се оправдаят с нещо, че имат сложен ксенон с рефлектор! Едно е фабрично, някой инженер да го проектирал този рефлектор и стъкло за ксенон, друго е някой бай Иван от гаража на околовръстното!

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Чет 03 мар 2011 16:01

офф не мога , просто

колегата за проектирането който казва е прав на 1000%

1.Различната светлина се пречупва - по различен начин и в зависимост от това има различна осветеност!
2.Ксеноновата крушка свети много по-ярко от обикновената халогенна
3.Рефлектор , проектиран за халогенна крушка , няма как да има ефект когато му се слага много по ярка - ксенонова , тъй като част от светлината не може да се пречупи по проектирания начин и се пръска - т.е. настрани, т.е. заслепява другите водачи. Пречупва се някъде около 70% другите 30% отиват накъдето си искат!
4.единствено на лупа , можеш да сложиш всякакви крушки ,защото там светлината се фокусира именно от ЛУПА , а не от РЕФЛЕКТОР

Те хората затова са измислили ксенона само с лупа!
Аз фабричен кесенон без лупа не съм виждал.

Другото всички е побългарено и бай-ганьовска работа!
И плюс това хората продават ксенон в интернет, но не да си го слагаш ей така на рефлектора - трябва и да монтираш фарове с лупи! Гледах как слагат ксенон на рефлектори еми сори ама цървулска работа като вдигнеш капака и то едни кабели се "разхождат" вътре а трнсформаторите закачени дето има място и дето падне - това според мен първо е опасно , второ грозно!
опасно е щото незнаеш къде какво може да се нагрее и да "окъси"

Всичко си има проекти , ама ние винаги на "око" правим нещата.

Ядосвам се не на някой тук , но ме е яд, защото много пъти се е случвало да се наложи да отбия или намаля - след като съм бил заслепен именно от такъв "ксенон"

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 03 мар 2011 16:12

На мен ми е било друго интересно - защо хората с по-съвременни коли искат да слагат ксенони, като и без това фаровете им светят повече от добре. Визирам фаровете с прозрачни стъкла. Служебното Пежо Партнер е с такива свети МНОГО добре, не мисля, че му е нужен ксенон по никакъв повод.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Чет 03 мар 2011 16:17

stefan4o написа:На мен ми е било друго интересно - защо хората с по-съвременни коли искат да слагат ксенони, като и без това фаровете им светят повече от добре. Визирам фаровете с прозрачни стъкла. Служебното Пежо Партнер е с такива свети МНОГО добре, не мисля, че му е нужен ксенон по никакъв повод.

Точно така е. Едно време на Голф-а 2-ка бях намразил карането нощем, сега е друго. На моя Пасат фаровете си светят добре, даже един приятел карайки зад мен, вика със ксенон е mhihi . 3к за сериен ксенон е леко безсмислен. Има по-добър начин да ги използваш тези пари :beer

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 03 мар 2011 17:03

[quote="Marto_VN"][/quote]
Колега твърдо съм "За" твоето мнение! Много точно се изразяваш, ако всички мислеха като тебе, нямаше да има заслепени хора! :bowdown :да:

Много често съм заслепен от афтермаркет ксенони, правени в гаражите! И аз имам много мерак за Ксенон, разберете че без лупи да караш ксенон си е направо арогантно срещу движестите се коли!
Това направо немога да го разбера, никои не мисли за другите, всеки сам за себе си гледа!
Направо сме "Животни" на пътя, както пишеше на една табела по Е79! И е много точно сложена :да:

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Чет 03 мар 2011 17:22

IceHeart написа:без лупи да караш ксенон си е направо арогантно срещу движестите се коли!
Не си прав! Всичко е до реглаж на фара. Вярно, без лупи трябва да го свалиш по-надолу, за да не заслепява.
Мога да ти покажа на нашия бус примерно как е - рефлекторен фар с правилен реглаж (от мен) - не заслепява! Освен това фаровете са с реглаж на височината, за да мога като е натоварен да ги свалям - пак да не заслепяват.

Потребителски аватар
ilian.
Автомобил: GOLF 4 AUDI A3
Двигател: AUM AHF

Мнениеот ilian. » Чет 03 мар 2011 17:45

Kолега Марто от Варна ела да видиш при мен дали има кабели.Запознат ли cи c XENON LUXIMA PREMIUM :да:

Ако някои колега е решил да поставя ксенон то само от гореспоменатия тези от илиенци не струват знам го от опит махнах го на втория ден. Ако не греша на старите мергели ксенона е без лупа.

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Пет 04 мар 2011 1:30

И на двамата последни колеги мога да препоръчам да вземат един учебник по физика - някой такъв който се учи до 8-ми клас и да прочетат за пречупването на светилната и за фокусирането на същата!

Лупата - ФОКУСИРАЦЯЛАТА СВЕТЛИНА ПРЕМИНАВАЩА ПРЕЗ НЕЯ В ОПРЕДЕЛЕНА ТОЧКА
Рефлектора - ОТРАЗЯВА ПРЕДЕЛНО ДОПУСТИМО КОЛИЧЕСТВО СВЕТЛИНА В ОПРЕДЕЛЕНА ТОЧКА

Рефлектора е огледалоооооо
Лупата е концентратооооор

Защо аджеба не фокусират лазерен лъч с рефлектор би било по евтино нали.
Малко сте учили по физика за да развивате подобни теории...

елементарен пример ще ви дам с водата, защото явно ви е трудно да разберете. Опитайте се да налеете вода в бутилка без фуния и с фуния!
С фуния ще влезе цялото количество - именно така действа лупата
Без фуния ще олеете и около бутилката - така действа рефлектора

мисля че бях напълно ясен!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”