Тракане - студена - топла , нормално ли е ?
- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Тракане - студена - топла , нормално ли е ?
Здравейте!
Искам да споделя , а и да попитам.
Когато запаля сутрин автомобила , двигателя работи перфекциозно, тихо и мазно. (налягането на студеното масло е високо и мазането е добро).
Когато колата е достигнала 90 градуса и е работила по дълго време, сякаш мотора е по шумен и се чува тракане (много силно казано е тракане, по скоро почукване на клапаните). Моята логика е такава - мотора е загрял , маслото си е променило вискозитета, налягането е поспаднало и мазането се е влошило => лошо масло.
Прав ли съм ? Споделете и вашите наблюдения!
Маслото е на 4000 километра.
Когато запаля сутрин автомобила , двигателя работи перфекциозно, тихо и мазно. (налягането на студеното масло е високо и мазането е добро).
Когато колата е достигнала 90 градуса и е работила по дълго време, сякаш мотора е по шумен и се чува тракане (много силно казано е тракане, по скоро почукване на клапаните). Моята логика е такава - мотора е загрял , маслото си е променило вискозитета, налягането е поспаднало и мазането се е влошило => лошо масло.
-
Raikov
- Автомобил: Audi A4 B5 face quattro
- Двигател: AJL Turbo 180 hp
Re: Тракане - студена - топла , нормално ли е ?
От както имам Ибизата АЕХ,винаги са ми чукали тия повдигачи на клапаните.Преди 2 години я прегревах и направих пълен ремонт на главата,1 лято и пак почна. Тогава карах с Мобил 10/40,сега съм с Фукс 10/40 все е тая.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
freestyler911 написа:Здравейте!
Според мен си прав
С какво масло си?Аз съм с АЕЕ но двигателите ни имат много общо.Моя първата година го карах с Мобил 15/40 и много тихичко си бачкаше.Студен топъл все тая.После взех да му слагам 10/40 и стана по-шумен определено.Нормално,не ме притеснява,не е първа младост но не го гори.Другото масълце пак ще му е 15/40 
- ivan.karadenizov
- Автомобил:
- Двигател:
freestyler911 написа:Моята логика е такава - мотора е загрял , маслото си е променило вискозитета, налягането е поспаднало и мазането се е влошило => лошо масло.
Съгласен, но без заключението, че маслото е лошо.
Според мен клапаните почукват, щото са вече на възраст.
Мойта от както я имам е така. На студен мотор почти не се чуват, а като загрее клапаните чукат. Вече >40к км нито е станала по-шумна, нито по-тиха. Карал съм с Кастрол, сега карам с Лики Моли 10W40. При мен няма никаква разлика с различни масла.
Затова
смело и така.Re: Тракане - студена - топла , нормално ли е ?
Колеги, а някой успял ли е да отговори на въпроса защо при някой чукат повече при студен двигател а при други при топъл?
- freestyler911
При студен мотор тракат повече повдигачите. Поне аз така знам.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
freestyler911 написа:При студен мотор тракат повече повдигачите. Поне аз така знам.
Подкрепям, при мен на големите студове, когато не е палена и мърдана от няколко дена като я запаля почва симфонията на повдигача от 5 до 20-30 секунди и после млъкват...
freestyler911 написа:При студен мотор тракат повече повдигачите. Поне аз така знам.
И при мен тракат повече при студен, но пък темата тук е за тракане, когато е топъл и тих двигател, когато е студен, затова се замислих дали някой има обяснение?
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Единственото за което се сещам е,че след като загрее до 90гр.маслото става рядко и почват да тракат.
Когато е студена маслото е по-гъсто и тракане няма.Да пробва с 15/40
- freestyler911
SANDO 1 написа:Единственото за което се сещам е,че след като загрее до 90гр.маслото става рядко и почват да тракат.
Ще направя обратното - 5/40 или 0/40 пълна синтетика IGAT.
- maslinkov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
freestyler911 написа:SANDO 1 написа:Единственото за което се сещам е,че след като загрее до 90гр.маслото става рядко и почват да тракат.
Ще направя обратното - 5/40 или 0/40 пълна синтетика IGAT.
И мисли за профилактика/смяна на маслената помпа - на главата нищо й няма, повярвай!- freestyler911
maslinkov написа:....
Преди година сменях гарнитура на картера, и прегледах веригата , но си беше ок.
Дай някакви насоки какво да гледам. Маслената помпа подлежи ли на реставрация и някакви снимки/схеми ако имаш под ръка?
- freestyler911
Маслената помпа е 120 лева. Ако е в нея проблема 100% , направо я сменям! 

- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Повдигачите тракат, т.к. не са напълно пълни с масло. Причините най-общо са две, поради което някой тракат студени, а други топли. Вътре в повдигача има една съчма с пружинка, която служи да не позволява повдигача да се изпразни. Въпреки това е нормално при престой в покой голяма част от маслото да се утече. Въпроса е да може бързо да се напълни при старт на мотора
1. Тракане на студено - Когато поради нередовна смяна или кофти масло дупката през която е предвидено да влиза маслото, маслените магистрали в главата и вътре в самия повдигач са затлачени с гняс, при студения старт когато маслото е по-гъсто, повдигача не може да се напълни и трака. Като загрее и маслото стане по-течно то успява да напълни и през утеснелия отвор и тракането спира/намалява. В този случай с по-хубаво масло (мотул, бардал, ала бала) + добавка за профилактика на повдигачи (пробвал съм тази на Бардал от Проспиид за около 24лв) и малко яка ръчка (високи обороти) има голям шанс да се зачистят наслояванията до степен проблема да се реши. Или поне за известно време.
2. Тракане на топло. Пружинката дето натиска съчмата е омекнала от времето и в резултат маслото вече не успява да се задържи вътре в повдигача когато е загрято и съответно по-рядко. В този случай по-гъсто масло като 4100 Power 15w50 на Мотул (което също го има в книжката като одобрено) би имало положителен ефект.
3. Комбинация от двете - добавка/примивка + по-гъсто масло.
П.С. Знам че са стари колите ама тая минералка 15w40 ...
1. Тракане на студено - Когато поради нередовна смяна или кофти масло дупката през която е предвидено да влиза маслото, маслените магистрали в главата и вътре в самия повдигач са затлачени с гняс, при студения старт когато маслото е по-гъсто, повдигача не може да се напълни и трака. Като загрее и маслото стане по-течно то успява да напълни и през утеснелия отвор и тракането спира/намалява. В този случай с по-хубаво масло (мотул, бардал, ала бала) + добавка за профилактика на повдигачи (пробвал съм тази на Бардал от Проспиид за около 24лв) и малко яка ръчка (високи обороти) има голям шанс да се зачистят наслояванията до степен проблема да се реши. Или поне за известно време.
2. Тракане на топло. Пружинката дето натиска съчмата е омекнала от времето и в резултат маслото вече не успява да се задържи вътре в повдигача когато е загрято и съответно по-рядко. В този случай по-гъсто масло като 4100 Power 15w50 на Мотул (което също го има в книжката като одобрено) би имало положителен ефект.
3. Комбинация от двете - добавка/примивка + по-гъсто масло.
П.С. Знам че са стари колите ама тая минералка 15w40 ...

- freestyler911
Да разбирам ли че с една смяна на повдигачи проблема ще се реши?
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”