Кое е по добро-ръчна или автоматик?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
feniksgod
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AGU 1999

Re: Кое е по добро-ръчна или автоматик?

Мнениеот feniksgod » Пет 11 мар 2011 16:52

cempak написа:Ръчната:
+ По-нисък разход на гориво
+ По-евтина подръжка
+ По-лесно се въртят гуми
+ Превключваш скоростите когато ти прецениш
+ По-дълъг живот на двигателя
- По-трудно се свиква от начинаещите шофьори

Автоматична:
+ Лесна за експлоатация-5 годишно дете или жена може да подкара колата без да угасне
+ Сменя скоростите дори водача да забрави
+ Автомобила потегля мигновенно
- По-скъпа подръжка
- Съкращава се живота на двигателя-поради факта че скоростите се превключват винаги на мнго високи обороти
- Покачва разхода на гориво поради същата причина от горното тире
- По-трудно се въртят гуми с автоматична с.к.

Та това е неЕкспертнто ми мнение по въпроса,аз лично не бих си взел кола с автоматична с.к.ако не е на далавера де.

Просто реших да отворя темата, не знам какво сте писали нататък(предполагам някой го е оборил колегата, но ако не е так...), но това където съм го дал с червено е НЕ вярно. Как по-дълъг живот на двигателя при ръчни скорости, като аз всеки ден мога да си го ръгам до червено. Докато автоматика превключва много по-рано и пази двигателя.
Но за разхода съм мега съгласен :cry: . Вече се чудя дали да не продавам колата само заради този Автоматик или да я правя ръчни, но ми бяха казали, че разправията за минаването към ръчни е огромна и струвало много :horror: .

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 11 мар 2011 17:05

feniksgod написа:Просто реших да отворя темата, не знам какво сте писали нататък(предполагам някой го е оборил колегата, но ако не е так...), но това където съм го дал с червено е НЕ вярно. Как по-дълъг живот на двигателя при ръчни скорости, като аз всеки ден мога да си го ръгам до червено. Докато автоматика превключва много по-рано и пази двигателя.

Истината е че има много видове автоматици и още повече видове шофьори тъй ,че можете да спорите безкрай и пак няма да има прав/крив.
По мои наблюдения при средно добър шофйор автоматика тормози повече мотора.Да не говорим ,че новите автоматици са адаптивни което си носи плюсовете и минусите.На предишната ми кола типтроника го карах да превключва на 4600(дизел) та му пльощяха ушите :lol: .Отделно новите заради компа може да им се сменя софта :roll: .
Писъл съм го и по горе ама пак ще го повторя:Автоматика със хидротрансформатор има едно единствено макар и много важно предимство - комфорта.Всичко друго е наравно на ръчните ,или в минус.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пон 03 фев 2020 11:21

Всички камиони в момента, които са нови са автомати. За колите е смесено. За камионите е добре да е автомат, защото там си винаги на скорост. Който е карал С категория знае какво имам предвид. За кола за мен е без значение дали ще е автомат или ръчка. 12г. карам само ръчка, карал съм и автомат, за мен е все тая и двете ми харесват.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Пон 03 фев 2020 16:29

При по-старите автомобили знам че завишения разход идва от хидротрансформатора.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”