Нагревател за смукач постоянно включен

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Нагревател за смукач постоянно включен

Мнениеот icorainbow » Чет 10 мар 2011 17:21

Миналата зима не ми работеше смукача. Лятото след доста човъркане, докато разбера какво става се оказа, че биметалната пластина се е разкачила. Направих канал на оста й и на алуминиевия корпус, в който стои биметалната пластина и поставих шпонка. Известно време през лятото донагласях смукача и по едно време неволно прекъснах нагревателчето му. Махнах го, но като стана студа през зимата и смукача почна да изключва доста късно - към 50 градуса температура на мотора. Правих ново нагревателче, но то грееше много и съответно много пък рано почна да изключва смукача. Сега пак съм решил да пробвам с по-къс нагревател ( ползвам кантал 0.4 мм, като оригиналния нагревател беше от 0.2 мм материал). Днес обаче решех да проверя при загрял мотор имали напрежение на кабела за нагревателя. Вързах една лампичка като за габаритите - плюс от захранването на нагревателя, минус към алуминиевия корпус за биметалната пластина. Дори и при загрят двигател при 90 градуса, лампата свети. Значи би трябвало ако сложа нагревател той да работи постоянно, а не трябва. Поне с такова впечатление останах от теми във форума. Питането ми е има ли реле или датчик, който изклячва нагревателя на биметалната пластина, кога трябва да изключи и къде се намира тази джаджа. Колата е Golf 2, 1.6, PN мотор, карбуратор Пиербург ( оригиналния е сменян - сега е с механичен такъв от Форд, няма електроника вързана към него, вакуум за втора камера и вакуум за отваряне клапата за въздух при работещ смукач, само механика).

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Re: Нагревател за смукач постоянно включен

Мнениеот icorainbow » Пет 11 мар 2011 12:27

Снощи четох, че този температурен датчик бил отпред на мотора, където е фланеца с маркуча за антифриза - има два датчика на този фланец ( при мен са син и червен ), червения контролирал захранването за нагреватиеля на биметалната пружина. От друга страна намирих из интернет, че захранванета на нагревателя идва от бубината. Нещо обаче ми е малко странно тази история. Значи от тези двата датчика, единия трябва да контролира и стрелката за температурата на таблото, нали? В същото време, трябва и да изключва подгрева на смукача? Някой нещо знае ли по историята с нагряването на смукача при биметалната пружина?

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Пет 11 мар 2011 12:37

На моя мотор датчика изкл на 60 градуса на водата.
Червен е и е на корпуса на термостата.
И това не е нагревател на смукача, а е таралеж - нагревател на горивната смес и се намира във всмукателния колектор :wink:
Като гледам и ти си със същия червен датчик - сменяй го.
И моя се беше предал и беше пуснат постоянно таралежа.
Към 10-15лв е нов
251 919 369 B това му е оригиналния номер

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Пет 11 мар 2011 12:54

При биметалната пластина има нагревател, горе вдясно на карбуратора като застанеш пред него. Мерси за съвета, явно ще трябва да търся датчици.

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Пет 11 мар 2011 16:11

Пардон, черен и син са при мен датчиците :oops: . Днес ги погледнах отново. Черния се оказа за стрелката на таблото за темп. антифриз. Другия, синия, явно е този, който се бъзика. Утре ще взема нов и ще го пробвам. Интересното е, че в интернет видях едно инфо, в един магазин ми казаха друго, а един познат, от който ще взема датчика ми каза, че е синия, а и да пробвам първо да ги разкача с идеята да видя кой е за стрелката на таблото - е, черния е, а в първия магазин ми казаха обратното :shock . Както и да е, утре най-вероятно ще разбера истината :)

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пет 11 мар 2011 18:54

добре де колега нали си сменял карбуратора не е ли с ръчен смукач, къде е този нагревател з акойто говориш, карба с автоматичен смукач ли е и ли ръчен, има и нагревател под колектора той се управлява от единия датчкик на 3ника, датчика з атемпературат амисля че не ти е там а от парното фо главата има един маркуч на него трябва да е, и друго даи по подробна информация за тоя карб,направи нещо снимки

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Нед 13 мар 2011 2:34

Карбуратора не съм го сменял аз. Така взех колата. Ще кача снимка, днес ги правих. Смених синия датчик отпред на двигателя, но уви, напрежение пак си има постоянно на кабела за нагревателчето. Ако не се бъркам, в един сайт прочетох, че този нагревател взима захранване от бубината - на снимките съм го посочил с позиция номер 5 (мястото на връзване към бубината). От снимките позиите са - 1-нагревател на биметалната пластина, 2-датчика, който смених, но се оказа, че не е за захранването на кабела за нагревателя, 3-нагревател за входящия въздух (ако не бъркам), 4-клема за кабела на нагревателя на биметалната пластина. От снимките се вижда и засечката, която съм простъргал на оста на биметалната пластина и на алуминиевия корпус на въпросната пластина, така че тя да стои фиксирана. Интересно ми е къде е истената - нагревателя с позиция 1 постоянно ли трябва да работи или като позагрее колата да спира работа. Ако работи постоянно, то следва, че и позиция 3, нагревателя за въздух също работи постоянно. В един сайт пише едно, в друг друго, не знам кое трябва да е правилно.
Прикачени файлове
IMG_0936.jpg
IMG_0938.jpg
IMG_0927.jpg
IMG_0932.jpg
IMG_0929.jpg

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 13 мар 2011 9:18

коега кой модел на пиербурга е това,и там където си маркирал кабелчето гледам че си го маркирал с 3 и 4 това кабелче гледам че е свързано към електромагнитния клапан това не е датчик

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Пон 14 мар 2011 18:21

Честно казано не знам какъв е карбураторът - 2е2?, може би!?! Кое имаш предвид под електромагнитем клапан, това с номер 6 позиция? Защото иначе кабела съм го оцветил с червено и се вижда, че влеза в гумен защитен кожух, като после се свързва с бубината - позиция номер 5 от снимките от предния пост. Днес сложих друго нагревателче - 50 см. навит на спирала кантал 0.4 мм дебелина на жичката. Горе долу за 1-2 минути изключи смукача. Предполагам, че при моя карбуратор този нагревател е постоянно под напрежение - все пак антифриза минава през корпуса и отнема от отдадената топлина. Между другото намерих в нета едни снимки с биметалната пластина - качвам ги и тях понеже се вижда ясно нагревателчето. Иначе снемих синия датчик от снимките от предходния ми пост - позиция номер 2.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 14 мар 2011 20:09

прилича ми на 2е3 но нз дали е, това дето на последната снимка е номер 6 е електромагнитен клапан, вчера замерих при мене тази жица която захраннва нагревателя и на нея нямаше ток когато дадох на късо на единия датчик от тройника дойде ток, при мен датчика е бял

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 14 мар 2011 20:12

Според мен не е 2е3. Ел.магнитният клапан се пада при мен отзад, откъм купето. А този е отпред, доколкото успявам да видя.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 14 мар 2011 20:58

абе гледах 2е3на снимка обаче на него има едно бамбарече,знам ли, абе колега виж на корпуса какво пише,автоматичния смукач само от това нещо ли се регулира

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Вто 15 мар 2011 1:41

Аз до колкото четох из схеми в интернет, това с номер 6 е за подгряване на въздуха, а този клапан, електромагнитния е за спиране на горивото като завъртиш ключът да угасиш, но май са две различни неща. Ами махнах клемата от това на снимката, угасих без проблем. Знам ли къде е истината! На тройника при мен от снимката се вижда, че датчиците са син и черен ( в интернет имаше инфо, че са сив, червен а може и да има инфо и за други цветове :) ), но тези мойте не влияят на захранването за нагревателя - и при 90С пак тече ток през кабелът за нагревателя - в една статия пишеше, че има захранване за нагревателя нон-стоп - кабелът е черен, а при фолксваген това означавало захранване при ключ на контакт, т.е. нон-стоп, а и нагревателя и това, което казвате е еллектромагнитен клапан и двата взимат захранване от един и същ кабел. Не знам и аз какъв е карба, има само щампа Ford, т.е. взет е от двигател на форд, дали е 2Е2, 2Е3, в интернет не намерих снимка или схема, която да е същата като на моя карбуратор. Иначе с нагревателчето ще видя тия дни как е. Със сигурност смукача изключва около 20-30С, а не като преди - колата загряла на 50-60 градуса и тогава. Предполагам ако има проблем, това би трябвало да е или изваждане на биметалната пластина от леглото - мислих и за вариянт за допълнителното и фиксиране, ако се наложи ще го пробвам и ще пусна снимки, или проблем от късането на нагревателя. Тези дни ще видя, днес покарах малко - тамън загря до 90С.

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Вто 15 мар 2011 1:42

На корпуса пише само 2Е, нищо повече!
Прикачени файлове
IMG_0930.jpg

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 15 мар 2011 7:38

Кажи от какъв Форд точно е снет този карб. И ако има някакъв номер написан на него го дай. Няма начин да няма.
Порових в Аутодата и видях, че има Сиерра с 1.8л обем на мотора с 2е3.Има вариант да е наистина 2е3, но просто да е завъртян. При шкодата Иков е същият като 2е3, само дето жилото за газта е изместено от другата страна, възможно и тук да е нещо от сорта.
Ето малко снимки на ФВ-нов 2е3:
ИзображениеИзображение

Корпусът на смукача е малко по-различен иначе изглеждат доста еднакви.
Ето как изглежда и шкодовият Иков:
http://lent.snimka.bg/super-expensive-c ... ekr.572429

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”