Пастиране на колата

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
bibow1
Автомобил:
Двигател:

Пастиране на колата

Мнениеот bibow1 » Пон 21 мар 2011 15:12

Здравейте. Искам да попитам дали ако мина колата с водна шкурка от рода на 2500 - 3000 и после с паста, дали няма да и придаде блясък или ще се изтърка боята. Моля по-опитните да споделят :D :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Re: Пастиране на колата

Мнениеот ilia_d008 » Пон 21 мар 2011 16:24

Може със шкурка но ако има само фрапиращи дефекти по боята(портокаловия ефект или по дълбоки драскотини) после със полираща паста!Ако дефектите не са големи вземи си една по абразивна паста и после с полираща и ще стане работата!То много зависи и каква е боята на колата и със шкурката трябва да се внимава да не се претърка боята до основа на ръбовете!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 21 мар 2011 17:09

Ако има как дай една снимка на дефектите, които искаш да отстраниш.

Като цяло има значение и боята в какво състояние е, ако вече е пастирана неколкократно с абразивна паста, лакът е силно изтънен и не е добра идея да се търка с шкурка :012:

Както колегата над мен е казал, може да тръкнеш само ако големи дефекти по лака, но цялата кола да се минава с шкурка не е добра идея. По-добре с различни пасти да я минеш :)

Успех с начинанието :beer

Потребителски аватар
bibow1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bibow1 » Пон 21 мар 2011 17:58

Ами колата изобщо не е пастирана, поне от мене. От предишни собственици невярвам. Боята си е добре няма "портокалов" ефект, просто е станал матов цвета, който е бял. Искам малко да лъсне.

ПП. Отпред по предния капак има оставени следи от ръце, сигурно от масло като е работено по нея. Тях с какво мога да го изчиста. Пробвах с ДОМЕСТОС, но не стана.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 21 мар 2011 19:36

Разгледах ти снимките в гаража, колега, видях отпечатъците и не мисля, че има смисъл да се търка с шкурка :012:

Кухненски препарати за обезмасляване като Meglio или, в твоя случай Domestos, не бива да се използват в/у боята. Може да се нанесат щети. Един познат си беше накапал калника с Меглио... и после го боядисва... :bishop

Така че, по мое мнение, си само за пастичка без никакви шкурки. Вземи си от пастите на 3М номера 3, 2 и 1, въоражи се с голямо количество парцали и почвай :) Китайските машинки за пастиране, дето са по 25-30 лева (може и по-евтини да са станали, нямам идея) в общи линии не ти помагат, защото не може да се натиска с тях (като натиснеш и те спират да въртят, защото са със слаби моторчета). Така че.. търкане му е майката ;) Ако имаш такава машинка, с нея става само накрая, след като вече те боли ръката от търкане, за финално полиране (поне такива са моите впечатления). Пастите правят чудеса при матирана боя, така че твойто Поло ще грейне! Един приятел имаше кола с точно такава матирала се боя като твоята... и след пастирането едвам я познахме (в хубавия смисъл mhihi )

След като приключиш с пастичката, може да минеш с една вакса (примерно Turtle Wax - има тема) и ще стане още по-хубаво ;)

Естествено, тук става дума за домашно пастиране на любителско ниво. Ако искаш резултатът да е професионален - има си хора за това, а те си имат и тарифа ;) Тогава отпадат всички рискове да претриеш лака или да сбъркаш нещо, защото професионалистите си знаят работата :012:

Потребителски аватар
bibow1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bibow1 » Пон 21 мар 2011 20:12

Мерси, но я дай снимки на тая пасна 3М ?

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пон 21 мар 2011 20:26

за бялото стари нинджи от форума препоръчват CIF :D
потърси с търсачката
има МНОООООООООООООГО писано death

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 21 мар 2011 20:38

Ето една снимка от нет-а:

Изображение

Само че аз забравих да отбележа следното: Пастите са доста скъпи и затова е безсмислено за една кола да купуваш по един флакон от 1, 2 и 3. Като идеш в някои магазин за тониране на бои, може да ти отсипат в шишенце и да си купиш на грамаж. Те ще те посъветват колко ти трябва, но много зависи колко "пестеливо" работиш :) За съжаление, аз не мога да си спомня при мене каква разходна норма се получи.. но според мен може да си купиш малко и ако не ти стигне, винаги може да ти сипят още ;)

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Мнениеот ilia_d008 » Пон 21 мар 2011 23:39

При мен със това:
Изображение
Се получи:
Изображение
Струва около 11 лв. и го купих от бензиностанция Лукойл изкарва и по лоши драскотини без проблем!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 22 мар 2011 1:41

Не съм специалист по въпроси, свързани с боята, но все пак е логично ваксата да се нанася накрая. На колегата над мене боята му е била в по-добро състояние и затова е станало така добре. Но при Полото си трябва първо едно здраво търкане с пастичка. Затова мини първо с пастите на 3М и след това удари една вакса.. и ще стане страшна ;)

Успех и чакаме снимки на резултата :beer :beer

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 22 мар 2011 2:11

icefire написа:Не съм специалист по въпроси, свързани с боята, но все пак е логично ваксата да се нанася накрая. На колегата над мене боята му е била в по-добро състояние и затова е станало така добре. Но при Полото си трябва първо едно здраво търкане с пастичка. Затова мини първо с пастите на 3М и след това удари една вакса.. и ще стане страшна ;)

Успех и чакаме снимки на резултата :beer :beer

:да:

Потребителски аватар
MECHOKA1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MECHOKA1 » Вто 22 мар 2011 10:28

Здравейте колеги , извинявам се предварително за въпросите ми но съм невеж в тая тема с пастира нето.Нямам драскотини по боята може ли да използвам само Turtle Wax(вакса)и ако да как се ползва(нанася)?

Поздрави

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 22 мар 2011 13:29

Може разбира се.Аз лятото почти при всяко миене,ако имам време си мажа с тая вакса.
Нанася се с гъбичка или памучно парцалче на тънък слой.Тя почти веднага исъхва и заприличва все едно си ходил на офроуд :Mr Green Fun След това с хубав памучен парцал(най-добре от стара тениска)започваш да забърсваш исъхналата вакса(бая си е търкане)и ще останеш приятно изненадан :climb .Самата боя става по-гладка и не се лепят толкова лесно боклуци по нея.Ефекта го е показал колегата по-горе :D

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 22 мар 2011 16:16

MECHOKA1 написа:Здравейте колеги , извинявам се предварително за въпросите ми но съм невеж в тая тема с пастира нето.Нямам драскотини по боята може ли да използвам само Turtle Wax(вакса)и ако да как се ползва(нанася)?

Поздрави

Тук има подробно инфо как точно става (макар че той Sando ти каза), както и много снимки с резултати :beer
viewtopic.php?f=59&t=43049

Върни се в “Направи си сам!”