Как се заличава ЕТ без осъществявана дейност?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се заличаване на ЕТ без осъществявана дейност?

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 23 мар 2011 10:41

azrod написа:В края на 2011-та свършва срока за пререгистриране и ако не си го направил ще ти я заличат автоматично (безплатно), а ако си се объркал да го пререгистрираш тогава ще ти струва пари да го закриеш :)

Безплатно е само сиренцето в капана колега :idea:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 23 мар 2011 10:51

azrod написа:В края на 2011-та свършва срока за пререгистриране и ако не си го направил ще ти я заличат автоматично (безплатно)

Това ще е рай за всички забатачени фирми.:005:

Последна промяна от Ljubon на Сря 23 мар 2011 10:54, променено общо 1 път.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 23 мар 2011 10:54

KirilGeorgiev написа:
azrod написа:В края на 2011-та свършва срока за пререгистриране и ако не си го направил ще ти я заличат автоматично (безплатно), а ако си се объркал да го пререгистрираш тогава ще ти струва пари да го закриеш :)

Безплатно е само сиренцето в капана колега :idea:

И колко е таксата като не е безплатно ???
Четете законите и държавен вестник и ми дайте линк, където пише, че се дължат пари ако не си си пререг. ЕТ-то и мине крайния срок а именно 31.12.2011 ?

Да, рай ще е за ЕТ-тата, но ООД-та и други ще им се назначи служебно синдик и после държавата по съдебен път ще си вземе парите за закриването :)

Потребителски аватар
L_ZAREV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот L_ZAREV » Сря 23 мар 2011 11:11

Подаване на годишна декларация и публикуване на годишни отчети са две различни неща. Конкретно за ЕТ, което не е извършвало дейност 2009-2010 год. не е длъжно да публикува отчета за 2010 г. в Търговския регистър. Това важи само за ЕТ, не и за ЕООД, ООД и т.н.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 23 мар 2011 11:20

И за да не сме празнословни : http://www.brra.bg/CielaDocuments.ra от Закона за търговския регистър

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по този закон в срок до 31 декември 2011 г. Държавна такса за пререгистрацията не се дължи.

§ 5. (1) С изтичането на срока по § 4, ал. 1 съдът издава служебно удостоверения по § 4, ал. 2 на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ги изпраща на агенцията по реда на чл. 14. Агенцията служебно вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ги заличава, съответно закрива.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 23 мар 2011 11:26

azrod написа:И за да не сме празнословни : http://www.brra.bg/CielaDocuments.ra от Закона за търговския регистър

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по този закон в срок до 31 декември 2011 г. Държавна такса за пререгистрацията не се дължи.

§ 5. (1) С изтичането на срока по § 4, ал. 1 съдът издава служебно удостоверения по § 4, ал. 2 на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ги изпраща на агенцията по реда на чл. 14. Агенцията служебно вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ги заличава, съответно закрива.

аз го разбирам, че важи само за ЕТ и клоновете на ЧУЖДЕСТРАННИТЕ търговци :) но не и за БГ. Дай целият закон. За БГ знам, че ще те пререгистрират автоматично и няма да те закрият, за която услуга може да не те таксуват, но ще те глобят много ясно, щото са свършили твоята работа, вместо теб. Безплатен обяд няма.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се заличава ЕТ без осъществявана дейност?

Мнениеот pensiq » Сря 23 мар 2011 18:37

Точно това ме притеснява.Ако оставя така фирмата и държавата ми я заличи служебно, каква ли ще е глобата?

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 23 мар 2011 22:45

pensiq написа:Точно това ме притеснява.Ако оставя така фирмата и държавата ми я заличи служебно, каква ли ще е глобата?

Не ти трябва да разбираш как стават нещата. Или сам я заличи, или подавай декларациите. Със сигурност тарифата на държавата е дебела за тоя вид услуги.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 23 мар 2011 23:27

ще стане интересно
държавата самата не знае как и какво да прави на практика. Няма пари за плащане на ликвидаторите, от кой ще ги събират после, като фирмата няма имущество, няма как да задължат съдружниците да плащат за фирмените задълежения...
За ЕТ то
аз самият съм в подобна ситуация на близък-чудя се дали да го пререгистрирам и тогава да го залича, или да оставя държавата да свърши работата...още се чудя, кое е по-изгодното

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Чет 24 мар 2011 1:05

Еми аз определено ще напиша какво съм решил.Просто ще ме е яд, ако се ликвидира за сметка на държавата, а аз да взема, че да и дам едно 100-на лева.Мразя си държавицата и най-вече неуредиците й.Да ми кажат - плати x лв. глоба и да се приключва,а то какво става - НИЩО.Компетентни хора не могат да дадът мнение, защото има протевиречия в "членовете".

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 24 мар 2011 1:10

Pichaga написа:ще стане интересно
държавата самата не знае как и какво да прави на практика.

Ами те затова за пореден път удължават срока за пререгистрация. Иначе виж какво пише тук за 2016:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/ ... ava_do_30/

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 24 мар 2011 9:20

На 1 октомври 2011 Агенцията по вписванията ще обяви два списъка - един за заличените вече ЕТ и чужди търговци и друг за непререгистрираните дружества и кооперации. След това до края на юни 2014 г. се дава срок на всеки заинтересован да поиска за компания от втория списък да се проведе ликвидация.

Заявленията ще се подават до съда по регистрация на фирмата и в тях ще трябва да се посочи правният интерес за започването на ликвидация, както и съгласието на пожелалия да се проведе подобно производство да плати всички разноски по него. Правилото все пак ще е, че разходите по ликвидацията се покриват от имуществото на фирмата, за която тече процедурата, т.е. заявителят ще плаща само ако тя няма имущество. Така държавата избягва плащането на 450 млн. лв., които трябваше даде за ликвидацията на 900 000 фирми, ако не бяха направени поправките.

цената на ликвидацията след това е 500 лева според този текст

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 24 мар 2011 14:29

Pichaga написа:ще стане интересно
държавата самата не знае как и какво да прави на практика. Няма пари за плащане на ликвидаторите, от кой ще ги събират после, като фирмата няма имущество, няма как да задължат съдружниците да плащат за фирмените задълежения...
За ЕТ то
аз самият съм в подобна ситуация на близък-чудя се дали да го пререгистрирам и тогава да го залича, или да оставя държавата да свърши работата...още се чудя, кое е по-изгодното

"По-често предпочитаната форма е ООД, тъй като ЕТ отговаря за задълженията си неограничено с цялото лично имущество на физическото лице. Дори при продажба на задлъжняло ЕТ, продавачът остава солидарно отговорен с купувача за задълженията на търговеца до момента на продажбата. "
Само потъмненото като прочете човек го втриса. Чудя се на акъла ви да регистрирате ЕТ. Чистете се от тях.
Имам 1 познат с ЕТ , развежда се, жена му му взе кола, апартамент, земя, сега се е захванала и с фирмата му.

Потребителски аватар
Lepoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lepoev » Чет 24 мар 2011 15:22

Най-добре отиди в общината в търговския отдел и попитай как да я закриеш мисля,че трябва да няма никакви задължния и днаци

:неграмотно

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Чет 24 мар 2011 17:37

Хм, за тея 500 лв. ще си открия някое АД и пари ще ми останат :beat_butt2 . Май ще се оправям по-дългия начин, но все пак ще изчакам още 1 2 седмици да ми втаса тиквата, какво да се прави.

П.С. Meти ходи да акаш настЪрни де'т се вика.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”