Velko написа:Аз съм чувал, че не е хубаво да гася колата веднага след ръчкане, но съм го правил.Не знам какво би станало.......Би ли ми казал накратко какво става ако я ръчна и гася веднага след това?

Velko написа:Аз съм чувал, че не е хубаво да гася колата веднага след ръчкане, но съм го правил.Не знам какво би станало.......Би ли ми казал накратко какво става ако я ръчна и гася веднага след това?
Velko написа:Velko написа:Аз съм чувал, че не е хубаво да гася колата веднага след ръчкане, но съм го правил.Не знам какво би станало.......Би ли ми казал накратко какво става ако я ръчна и гася веднага след това?
Stivi написа:Да бе,по бензиностанциите,около Макдоналдс или на хепитата дето са на магистралата е пълно с коли които работят по 5мин да място да им се охладят турбинитеТова може да важи ако караш доста време със скорост сериозно надхвърляща максимално разрешената за БГ но не и за нормално каране до 120км/ч ! Ако толкова лесно се изпичаха тия турбини трябваше да се сменят на 2 смени на маслото
Velko написа:Stivi написа:Да бе,по бензиностанциите,около Макдоналдс или на хепитата дето са на магистралата е пълно с коли които работят по 5мин да място да им се охладят турбинитеТова може да важи ако караш доста време със скорост сериозно надхвърляща максимално разрешената за БГ но не и за нормално каране до 120км/ч ! Ако толкова лесно се изпичаха тия турбини трябваше да се сменят на 2 смени на маслото
Така ли?Много над 120 казваш?А примерно от светофар до светофар на мега ръчка до 3та-4та скорост и после спирачки... няма ли да загрее подобаващо колата?
Stivi написа:Да бе,по бензиностанциите,около Макдоналдс или на хепитата дето са на магистралата е пълно с коли които работят по 5мин да място да им се охладят турбините....
Jetman написа:Точно така - загрялото до много висока температура масло което циркулира в турбината не трябва да се охлажда рязко, а именно това става когато се изгаси веднага и не се изчака 3-4 мин. примерно. При рязкото изстиване маслото буквално се "изпича" в турбото и залепва по метала както силно нагорещено олио в тиганПосле вече е ясно какъв е крайния резултат... доста неприятен за портфейла ... Сега някои нови и скъпи дизели имат система, която се грижи за това - ако се угаси след яко каране тя си продължава да работи за да циркулира маслото в системата и да се охлади по-бавно. При скъпите возила има и система която "напомня" да не се дава газ до ламарината при студен мотор и т.н.
Друго което се сещам - ако се кара дълго във високи обороти дизела по-бързо хаби маслото от атмосферката.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 49 госта