ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46) - Б5.5 ABS не работи

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
_Technics
Автомобил: VW Passat 2002
Двигател: AKN V6 350HP
Контакти:

ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46) - Б5.5 ABS не работи

Мнениеот _Technics » Пон 28 фев 2011 23:54

Здравейте колеги! Колата е Passat 2.5TDI V6 4Motion (6-stage manual) 2002г. ---> От около 4 месеца ABS не ми работи. Закачам си VAG-COM с лаптопа и всеки път една и съща грешка:
00290 - ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
Не мога да установя някаква зависимост, може би когато е студено задължително лампата "ABS" на таблото и "TC" светват и ABS не работи. Ясно, че дава грешка този датчик на задно ляво колело, но не винаги. Може да запаля - не работи, да огася двигателя след 10мин. да стартирам и да няма проблеми! някой път в движение светва, по често на място при стартирване....
Някой имал ли е този проблем и как го е разрешил ?
Според мен причини: скъсан кабел на датчик, дефектирало ABS устройство (електрониката) ..... някой знае ли кои пин на куплунга за ABS за какво е, да го откача -да откача и датчика и да меря изправността на окабеляването ... чел съм че в аутодата пишело... имам 3.24 версия и информацията е много постна, т.е. няма информация за куплунга никаква....
Някой ако е вадил на такъв автомобил датчика, да каже има ли някаква особеност на завъртане или се дърпа смело ??? поне да разменя датчиците на ляво с дясно колело ако е възможно и да видя проблема ще се премести ли в дясното колело или ще остане в ляво за да си правя изводи някакви от датчиците ли е или окабеляването до ABS или самия ABS модул....
Благодаря предварително за компетентните коментари !

Потребителски аватар
garvan06
Автомобил:
Двигател:

Re: ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46) - Б5.5 ABS не работи

Мнениеот garvan06 » Вто 01 мар 2011 0:06

Колега почисти ли го добре него и гривната
започни с това че един мой приятел на БМВ му обявяваха цифри и то големи за ремонт
след което едно квартално майсторче им одари по една теленоа четка и ВОАЛА проблема вече го нямаше.
Това е безплатна профилактика тези датчици са магнитни все пак и с този 4мотион кои знае каде си се врял с тая стълба mhihi

Последна промяна от garvan06 на Вто 01 мар 2011 0:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 01 мар 2011 0:09

Ако дава грешката още с даването на "контакт" тогава или кабела на датчика прекъсва или има драма с електрониката.
Принципът е,че преди да тръгне колата,датчика се идентифицира само по съпротивление,след като тръгне колата вече се гледат и показанията му за скоростта - импулси и напрежение.
При даването на контакт,ако самия датчик работи и кабелие до него са здрави,трябва да изгасне лампата,после ако не мери импулси,да светне,като тръгнеш.Ако е зацапан или измъкнат от мястото си и т.н.,ще даде грешка,след като тръгнеш,защото скоростта,която мери няма да е еднаква с на другите 3 датчика.
Според А-датата,калебите на заден ляв датчик при самия куплунг на АБС-а трябва да са черен и бял,като са на крачета 8 и 9,номерация от страната на блока.Това е за ABS/TCS .Ако има и ESP ,тогава са 14 и 13,а ако си и 4 motion,тогава и 29 (отново бял) е към този датчик (не знам защо е с 3 кабела).
За да можеш да сравниш измеренто съпротивление - ето ти крачетата на другия заден :
За с TCS са 1 и 2,черен и кафяв.За TCS и 4 motion са същите цветове и съответно 30,31 и 14 (отново черен).
:beer

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Вто 01 мар 2011 0:22

по често проблема е на място - в движение доста по-рядко светва, затова несъм чистил гривната, иначе колегата е напълно прав но наистина по-често на място прави проблем. Имам ESP! Датчиците са еднакво влезли... даже немога да ги извадя
zfa159, колега къде гледаш това инфо коя версия ползваш ? Моля обясни, искам да го имам пред себе си нарисувано и да гледам!
Благодаря !

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 01 мар 2011 0:28

Аутодата 2009 ползвам.
Няма картинка на смия куплунг и къде на него какво има,за това ти давам картинката с номерацията от към контролера и с цветовете на кабелите за ABS с TCS и ЕSP :
untitled.JPG

Съответно на нея :
В19 - преден ляв
В20 - преден десен
В21 - заден ляв
В22 - заден десен
А16 - контролера
Цветовете са от немски - WS - бял, BR- кафяв, SW - черен, GN - зелен, Ge - жълт

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Нед 27 мар 2011 17:07

---> !!! ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ ПРОБЛЕМИ НЯМА !!! <---
Откачих куплунга от ABS-a колега, направих нужните измервания, намерих куплунзите на датчиците под задните седалки (за задните колелета) дават ми и двете по 1.7кΩ.... направих измерване на куплунга до ABS-а няма проблеми по кабелите и датчиците. Остава да е самия ABS блок (електроника). Датчиците ми са с по 2 кабела, 3-тия липсва (който е изобразен на схемата с пунктир). Интересувах се много, намерих някой клипчета като например: http://www.youtube.com/watch?v=UqtowdSDbxU
Оказа се, че има различни версии ABS електроники по често Bosch 5.3, моета се оказа Bosch 5.7 (визуално съдейки по този сайт: http://www.modulemaster.com/en/abs/bosch53_57.php). За демонтажа съм намерил: http://www.youtube.com/watch?v=7aqQ3Goh2R4
Бих се хванал да си расглобя автомобила и да пробвам да ремонтирам електрониката на ABS-a, несъм много сигурен вътре дали проблема ще е толкова елементарен но си заслужава опита! Не разбрах само този пич как сваля капака на електрониката, т.к. според мен е монолитно тяло, ако е рязал капака вътре по този силикон щеше да има стружки от пластмаса... странно
Дано съм бил полезен и да се включат компетентни колеги, разрешили този проблем...

Потребителски аватар
glavunder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот glavunder » Нед 27 мар 2011 20:42

Колега имам същия пасат и на мен когато е студено ми прави тия мизерии когато спра на светофар и натисна 2-3 пъти спирачката,явно си е некъв дефект.когато е топло и аз нямам проблеми...

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 27 мар 2011 21:03

Обърни се към Ваското1 по въпроса с отварянето.
Проблемът по електрониката може да е какво ли не - пукната писта,пукната спойка,вътрешен проблем в електронен елемент...какво ли не. Един АБС така загина при мен на моята кола - работеше си,от веднъж спря да работи и никога повече не тръгна.Не даваше никаква грешка,нямаше и връзка с контролера.Разглобих го,мерих тук-таме по захранването,играх си да гледам с лупа за спойки и т.н. - нищо странно.Закачаш го и никакъв признак на живот.Смених целия електронен блок с друг и всичко се оправи за нула време.
Дори да го отвориш,едва ли ще намериш нещо интересно.Огледай за надигната писта,спукана спойка...повече няма какво да направиш без сериозни условия.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 27 мар 2011 21:20

НЕ пипай блока, преди да си сменил датчика!
недей прави цигански работи (2ра употреба), недей мери с мултицет-иди и си купи един датчик и го смени!
после ще говориме!

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Нед 27 мар 2011 21:26

vaskoto1, мога ли да сменя левия с десния и ако запише грешка пак, да е този път десен а не ляв ? като гледам са идентични ?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 27 мар 2011 21:40

обикновено при изваждането се разрушават. почти е невъзможно да го изкараш здрав, освен ако не внимаваш много и не знаеш какво правиш...
може да се опиташ някак да ги размениш само електрически-буксите за проба, но НЕ карай така, защото ще разблокира грешното колело в случай на нужда и ще се пребиеш. може да го направиш само за пробата.

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Нед 27 мар 2011 21:57

така си и мислех честно казано ! Следователно няма как да купя втора употреба ако се окаже от него - ако се разрушават при ваденето ?
Иначе за карането ще внимавам много защото съм сигурен че ефекта на ESP и какво ли още не ще е обратен - осъзнавам го!

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Вто 05 апр 2011 18:56

vaskoto1, за съжаление аз размених електрически двата задни датчика, както ме посъветва - понеже застудя отново из Варна и всяка сутрин ходя давам на контакт само за пробата докато изгаснат всички лампи.... (т.к. доакто е карах беше топличко и проблеми нямаше) и една сутрин хоп ABS и TC не изгаснаха. Закачих е на VAG и отново ми даде:
00290 - ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent

...лоша работа.
Истрих грешката, пробвах да откача единия датчик после другия (един по един - след триене на грешката от предшодния) може да индикира и откачен Десен датчик, както и Ляв.
=> Извода от направения експеримент следва със сигурност, че заден ляв датчик не е дефектен, а самия ABS модул на студено дава грешка ! (било то студена спойка, пуканта писта, отпоено алуминиево косъмче (връзка))

vaskoto1, посъветвай ме какво да правя ? Да се пробвам ли да го расглобя или втора употреба или нов ... ??? представа си нямам как вървят цените но това ще ми се изясни така или иначе....
???????
Имам познания по електроника, с ремонти се занимавам - такава ми е и специалността, но ме притеснява, че нямам виждане как да отоворя пластмасовия корпус за да достигна до електорниката.... аз няма да е доповредя но поне ако се забележе нещо да се опитам да го отремонтирам...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 05 апр 2011 19:20

не мисля че имаш голям шанс да го отремонтираш... нямаш идея дори колко е гадно.
корпуса се разрязва внимателно и се отделя капачето. електроника на това ниво няма, така че ако режеш по ръба-няма да засегнеш нищо.
според мене търси варианти с рециклиран и връщане на твоя модул, защото разпориш ли го-не вярвам да ти го вземат и ще ти стъпи по скъпо.

Потребителски аватар
_Technics
Контакти:

Мнениеот _Technics » Нед 08 май 2011 22:09

Електрониката на ABS модула е демонтирана и отворена прецизно. При направени измервания се видя, къде е проблема в действителност - наистина има прекъсната връзка, която ест. не се забелязва и с огромна лупа !!! Но при измерване - връзката е прекъсната точно на веригата за ЗАДЕН ЛЯВ датчик на обороти. Опит за ремонт е направен - НЕуспешен, т.к. нишките са много финни и меки и самото докосване с капчицата припой (калай+) се огъва (да не споменавам че са от алуминий), а не е като да немога да работя с електроника - това ми е професия и хоби. Намерил съм човек от София (на който телефон и име ще споделя скоро), който отремонтира електрониката под микроскоп и презапой нужната връзка и останалите покрай нея! След пуснат тест през VCDS_1.0 електрониката заработи!
ИМА ПРОБЛЕМ И МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ!: Понеже автомобила е каран веднъж при отсъствието на ABS електроника.... преди при натискане на ESP бутона ми светваше на таблото символ, че е деактивиран ESP.. сега колкото и да го натискам и задържам... НЕмога да изключа тази система, а ми е наложително да функционира !!! Имате ли идеи какъв може да е проблема и може ли да се разреши с ЛапТоп ??? евентуално някаква адаптация - несъм наясно за какво се изпозлва това... само като понятие съм го чувал ??? как се прави, има ли от това нужда ???
Благодаря за компетентните мнения!

Върни се в “Passat”