наскоро се сдобих с VW Bora и реших да направя едно подобрение на фаровете. Старите, макар и Hella, бяха помътнели и с рефлектор в не особено добро състояние. Поръчах си нови Depo (да, знам, знам...), понеже никой от тунинг вариантите не ми харесваше. Взех си и китайски ксенон с лупи, за да е всичко максимално близко до оригиналните ксенонови изпълнения (най-малкото да не заслепявам останалите, както някои от колегите правят /ксенон H4 в рефлектор/).
Тук ще ви споделя рецепта за това как се монтират самите лупи в "оригиналните" фарове на Bora:
Какво ви трябва:
- фарове
- комплект ксенон с лупи
- 2 яки и сравнителни тънки отвертки за разлепянето
- 1 кръстачка
- клещи
- сешоар или нещо по-яко
- силикон - половин туба е достатъчно май...
- желание и време (хъката-мъката: 4-5 часа без зор, ако сте по-сръчни сигурно и по-бързо може)
Един съвет преди да започнете - фолиото, с което е облепен фарът, го запазете. Това, което е на прозрачната пластмаса направо не го махайте - така ще предпазите горе-долу от резки и летящи инструменти. Все пак не прекалявайте с опитите за летене и дрифтове по пластмасата.
И така, първо махате скобичките с отвертка или нещо от сорта.
Тази скобичка, която държи H4 крушката не ви трябва така или иначе...
Започвате лекичко с по-тънка отвертка да отлепяте черната от прозрачната пластмаса, без да напъвате много, просто леко да се отлепи. Така минавате по целия фар.
За втория рунд ни трябва сешоар или нещо по-мощно. В инструкцията на самите лупи, пише да се загреят във фурна фаровете до 80 градуса, ама на мен ми се видя прекалено екстремно. Може би е по-бързо, ама аз за никъде не бързах. Накратко правех следното:
1. Нагряване със сешоар на мястото за около 1 минута
2. Разлепяне чрез отвертката. !ФНИМАТЕЛНО!, защото има вероятност да се хлъзне и да си отиде покритието на рефлектора!
И така докато стане нещо такова:
Съвет: Започнете от заострената част горе вляво на десния фар - там се огъва повече пластмасата (или горе вдясно на левия).
След като се отлепи прозрачната част от тялото, следва изчегъртване на всички силикон по улея на тялото и по прозрачната част.
Следва продължение... (Файлов лимит - 5 броя