Отдавна го карам моя пасат, ама толкова оплескан с масло покрай това, което научих че се казва EGR не го бях виждал, та реших да го сваля (след като бях чел от по-рано че се образувал нагар) за да го почистя.
Речено-сторено. Доста различни ключета трябват, но за моя радост се справих със свалянето.
Имам няколко въпроса-затези които са по-напреднали с материала:
1. Как да разбера дали EGR работи?
(имам кабел VCDS 912 - ако трябва там да погледна-но съм общо казано ползвател от скоро на тази програма и я позлвам повечко за преглед на грешки,и тук там настройки по комфорт модула. По Двигателя не съм пипал/гледал нищо- защото не е имало причина)
Попочистих и премахнах саждите- и около стержена който го задвижва големия клапан (1-синьо), пораздвижи се. Нямаше много нагар-казвам нямаше-защото по разни снимки съм виждал направо чудеса

2.Накарах един приятел да подаава газ-плавно/рязко- но не видях клапана (2 - червено) да мръдне въобще- а трябва ли и кога трябва да мръдне? Разбрах че той (ако се задейства от вакуум) трябва да ограничава охладения въздух към всмукателния колектор.
3. Как да разбера клапана (1 - в синьо) дали работи? Когато го бях свалил- пробвах с едно маркуче и с устата направих вакуум-доста трудно мърдаше, но взе пак се движи ...