Смяна на осветлението на таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
JC
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на осветлението на таблото

Мнениеот JC » Пон 04 апр 2011 0:38

Tigura написа:
JC написа:
Tigura написа:
JC написа:Оригиналните зелени диоди са на 12v,това че тези дето слагаме не са е др. въпрос :wink:
това че са на 12в са пълни глупости,диоди на 12в няма вътре в самите копчета има резистори за това светят на 12волта аз на моя голф смених оргиналните зелени диоди в копчетата с LED диоди 3волта и си светят не съм слагал резистори.

А защо тогава диод 3мм гори без съпротивление, а и зеленият диод го пробвах директно на 12V и свети пич ;
Недей да се изказваш неподготвен :screwy
абе колега ти четеш ли изобщо какво пиша? нали това ти обяснявам че в копчетата си има съпротивления и при смяна на диодите няма нужда да слагаш съпротивление.

Ти явно не си ме разбарал;
В копчето като опрях диода без съпротивление изгоря и тогава сложих 1.3 килоом, защото с 1 свети много ярко ...
Отделно пробвах зеленият ориг. диод на 12V , но не в ключа а от др. източник и свети без да гори , поне в пасата ми е така :wink:

Потребителски аватар
rhodius
Автомобил: vw golf III
Двигател: AEK 1995

Мнениеот rhodius » Пон 04 апр 2011 9:49

Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.

Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 11:22

JC написа:
Tigura написа:
JC написа:
Tigura написа:
JC написа:Оригиналните зелени диоди са на 12v,това че тези дето слагаме не са е др. въпрос :wink:
това че са на 12в са пълни глупости,диоди на 12в няма вътре в самите копчета има резистори за това светят на 12волта аз на моя голф смених оргиналните зелени диоди в копчетата с LED диоди 3волта и си светят не съм слагал резистори.

А защо тогава диод 3мм гори без съпротивление, а и зеленият диод го пробвах директно на 12V и свети пич ;
Недей да се изказваш неподготвен :screwy
абе колега ти четеш ли изобщо какво пиша? нали това ти обяснявам че в копчетата си има съпротивления и при смяна на диодите няма нужда да слагаш съпротивление.

Ти явно не си ме разбарал;
В копчето като опрях диода без съпротивление изгоря и тогава сложих 1.3 килоом, защото с 1 свети много ярко ...
Отделно пробвах зеленият ориг. диод на 12V , но не в ключа а от др. източник и свети без да гори , поне в пасата ми е така :wink:
аз също пробвах оргиналния зелен диод директно на 12в при мене светна по силно и изгоря.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 11:29

rhodius написа:Светодиоди на 12v си има, съпротивлението(резистора) е вграден в самия диод.Ползвах такива на някои места,където не ми се играеше да запоявам резистори.

Обикновен Светодиод без съпротивление няма как да свети на 12v.
съпротивление в самия диод няма как да се сложи още по-малко ако диодите са малки като в копчетата диоди на 12 волта съм виждал да се продават но с запоено съпротивление 1 килоом под диода а вътре в самия диод не виждам как могат да сложат съпротивление.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 04 апр 2011 11:38

Незнам съпротивления ли имат,какво е,но оригиналните зелени диоди от копчетата на ел.стъклата светят дирекно на 12в :да: Играл съм си доста с диоди и осветления на Гоуфове и т.н и до сега всички са били на 12в. :да:

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 11:52

Bai Sando написа:Незнам съпротивления ли имат,какво е,но оригиналните зелени диоди от копчетата на ел.стъклата светят дирекно на 12в :да: Играл съм си доста с диоди и осветления на Гоуфове и т.н и до сега всички са били на 12в. :да:
тогава за какво са съпротивлениятя в копчетата? и защо като сложиш диод 3волта и той свети директно?

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Пон 04 апр 2011 12:00

Не свети.Дирекно гори.Така първия път като си сменях осветлението на моя със синьо отварям копчето,гледам запоен зелен диод.Викам си супер,щом е запоен дирекно значи работи на около 3в.Запоявам си синия пускам да пробвам и хоп изгоря веднага.Почвам да се чудя какво става...тогава взех отпоения зелен диод ръгнах му 12в. и той си светна без проблеми :shock След малко псувни и ругатни запоих нов син диод тоя път със съпротивление 1 килоом и още свети.Над 3 години :да:

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 17:21

Bai Sando написа:Не свети.Дирекно гори.Така първия път като си сменях осветлението на моя със синьо отварям копчето,гледам запоен зелен диод.Викам си супер,щом е запоен дирекно значи работи на около 3в.Запоявам си синия пускам да пробвам и хоп изгоря веднага.Почвам да се чудя какво става...тогава взех отпоения зелен диод ръгнах му 12в. и той си светна без проблеми :shock След малко псувни и ругатни запоих нов син диод тоя път със съпротивление 1 килоом и още свети.Над 3 години :да:
ама колега аз нали точно това обяснявам че не гори и аз запоих директно сини LED диоди 3волта без съпротивление и си свети без проблем незнам защо при теб е изгорял.

Потребителски аватар
Bai Sando

Мнениеот Bai Sando » Пон 04 апр 2011 17:26

Явно при теб има съпротивления,не знам дали са заводски.Аз при няколко голфа включително и моя попадам на 12 волтови зелени диоди.И на новите им слагам съпротивления,защото горят :да:
Твоя коя година е?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 04 апр 2011 17:55

Явно има различни копчета. На моя пасат директно ги заменихме зелените диоди с 3 мм синички.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 18:14

К.Одаджийски написа:Явно има различни копчета. На моя пасат директно ги заменихме зелените диоди с 3 мм синички.
точно и аз на моя голф ги замених директно и си светат:)

Последна промяна от Tigura на Пон 04 апр 2011 18:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 18:15

Bai Sando написа:Явно при теб има съпротивления,не знам дали са заводски.Аз при няколко голфа включително и моя попадам на 12 волтови зелени диоди.И на новите им слагам съпротивления,защото горят :да:
Твоя коя година е?
97ма година е от последните 3ки

Потребителски аватар
DiabloS
Автомобил: Skoda Octavia 1.8 20V
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот DiabloS » Пон 04 апр 2011 19:15

Колеги имам малък проблем.Смених крушките за осветлението на таблото със сини диоди,но таблото се осветява само до средата ... Махнах светловодната лента ама пак е същата работа.
Дали ако сложа още няколко диода ще има подобрение :?:

Потребителски аватар
Tigura
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tigura » Пон 04 апр 2011 19:20

DiabloS написа:Колеги имам малък проблем.Смених крушките за осветлението на таблото със сини диоди,но таблото се осветява само до средата ... Махнах светловодната лента ама пак е същата работа.
Дали ако сложа още няколко диода ще има подобрение :?:
подобрение няма да има знам го от личен опит сложи 2 диода на мястото на оргиналните крушки и ше свети по добре.

Потребителски аватар
DiabloS
Автомобил: Skoda Octavia 1.8 20V
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот DiabloS » Пон 04 апр 2011 19:38

Tigura написа:подобрение няма да има знам го от личен опит сложи 2 диода на мястото на оргиналните крушки и ше свети по добре.

Ами аз точно това съм направил!Смених крушките с диоди,но не свети добре и затова питам къде да търся проблема

Върни се в “Направи си сам!”