Бързо въпросче за перката на радиатор на голф 3
- djniki
- Автомобил: Passat
- Двигател: AVF 2001
Бързо въпросче за перката на радиатор на голф 3
колеги интересува ме ако разменя местата на бързата и бавната степен на перката дали ще има некво значение . Смисъл искам вместо бавната да ми се пуска бързата степен
- bobo_golfa
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Бързо въпросче за перката на радиатор на голф 3
няма никакво значение но според мен не си заслужава,и защо ще ги сменяш загрява ли ти колата
- djniki
загрява много минава даже 110 
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Ако си с малък двигател,редовно започват да изгасват двигателите,като тръгва така 
Причината е,че първа харчи по-малко ток,а когато тръгва 2-ра,ел. мотора на перката вече има инерция от работещата 1-ва и първоначалния ток при пускането на 2-ра е по-малък от колкото ако тръгне направо тя...акот ръгва направо 2-ра степен,без първа, алтернатора рязко натоварва много двигателя и той си срива оборотите (повечето 1.4 и някои по-слабички 1.6 (визирам АЕЕ), редовно го правят това с оборотите).Иначе ако нямаш климатик,не е проблем да експериментираш,макар че не би трябвало да ти се налага да правиш такива упражнения,ако колата е ОК откъм охладителна система.Ако имаш климатик,това разменяне ще го убие,защото степените на перките там се влиаят и от налягането на фреона, а не само от температурата на антифриза.
Послепис за загряването - термостат,датчик на радиатора и т.н....ама с перката няма да си решиш проблема.

Причината е,че първа харчи по-малко ток,а когато тръгва 2-ра,ел. мотора на перката вече има инерция от работещата 1-ва и първоначалния ток при пускането на 2-ра е по-малък от колкото ако тръгне направо тя...акот ръгва направо 2-ра степен,без първа, алтернатора рязко натоварва много двигателя и той си срива оборотите (повечето 1.4 и някои по-слабички 1.6 (визирам АЕЕ), редовно го правят това с оборотите).Иначе ако нямаш климатик,не е проблем да експериментираш,макар че не би трябвало да ти се налага да правиш такива упражнения,ако колата е ОК откъм охладителна система.Ако имаш климатик,това разменяне ще го убие,защото степените на перките там се влиаят и от налягането на фреона, а не само от температурата на антифриза.
Послепис за загряването - термостат,датчик на радиатора и т.н....ама с перката няма да си решиш проблема.

- djniki
1.4 е моя двигател. Като се замисля даа ще намалят оборотите. Колкото се отнася до термостата, той е сменен ноо ще видя и дат4ика за температурата 
- zfa159
- Контакти:
Аз смених 4 термостата на Пасат-а,докато намеря евтин,който що годе да работи като хората.Това,че е нов,не е гаранция.
Не знам конкретно какъв ти е двигателя,ама има някои с пластмасова водна помпа и като се счупи вътре витлото...ела да видиш какво става
Изследвай проблема.
Ако е водна помпа,колата загрява много бързо до към 90 градуса...буквално за 2-3 минути след запалването е на тази температура,при 15-тина околна, също така няма да има добра циркулация през маркучите за парното (малкия кръг на системата)
Ако е термостат - като вдигне 100 градуса примерно и пуснеш парното на 4 и да вее чко жега,трябва да намали с една идея температурата.Друг белег е,че долния маркуч от радиатора,ще е студен или поне много хладък.
Ако и двата маркучи на радиатора са горещи яко и при 90-95 не тръгва перката,тогава се ориентирай към датчика,който я пуска и спира.
А за оборотите - те си ги компенсират,след като тръгне перката,ама в момента на тръгване падат рязко и често изгасва,защото електрониката компенсира твърде бавно,а натоварването е много рязко.
Не знам конкретно какъв ти е двигателя,ама има някои с пластмасова водна помпа и като се счупи вътре витлото...ела да видиш какво става
Изследвай проблема.
Ако е водна помпа,колата загрява много бързо до към 90 градуса...буквално за 2-3 минути след запалването е на тази температура,при 15-тина околна, също така няма да има добра циркулация през маркучите за парното (малкия кръг на системата)
Ако е термостат - като вдигне 100 градуса примерно и пуснеш парното на 4 и да вее чко жега,трябва да намали с една идея температурата.Друг белег е,че долния маркуч от радиатора,ще е студен или поне много хладък.
Ако и двата маркучи на радиатора са горещи яко и при 90-95 не тръгва перката,тогава се ориентирай към датчика,който я пуска и спира.
А за оборотите - те си ги компенсират,след като тръгне перката,ама в момента на тръгване падат рязко и често изгасва,защото електрониката компенсира твърде бавно,а натоварването е много рязко.
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Означава ли,че ако "рязко" си запаля фаровете(+халоген даже)-и ще ми спре мотора!Та това са някакви си 100-150W ел.мощност,на фона на 40kw.мотор..Иначе за перката-едно мостче между двете степени(направо в буксата на мотора се слага сдно подходящо медно телче,червените жици)-и имате само една скорост-високата.Защото с обръщането..какво се получава при Т>102,105*..Някой ще се усъмни в товароносимостта на датчика-ами и реленце може да се сложи,ама по-добре той да умре отколкото да се прегрее в някое задръстване,жега иде
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
djniki написа:загрява много минава даже 110
Това не е на хубаво,огледай си добре охлаждането,все още е хладно-пък ти прегряваш.Версии много,ако е вярно само перката няма да те спаси...
- zfa159
- Контакти:
Добре де,според вас няма разлика като пусков ток на крушки с нажежаема жичка и постояннотоков ел. двигател,така ли?
(електротехниката казва много интересни неща по въпроса) .Съответно само най-слабата перка,монтирана на Голф 3 е 100W на 2степен,следващите са 150,200,250,300,350 и 450W ,което си е доста сериозен пусков ток.
За експеримент може всеки,който иска,да пробва да си пусне направо 2-ра степен и да види какво се случва с оборотите,както и когато си играе с фаровете...интересни неща ще види.
Ситуацията става още по-сложна,когато добавим факт-а,че двигателя е 41kW при какви обороти - къде 5000 и нещо,понеже тогава по графиката му се достига максималната му мощност.На презн ход е доста под 10 коня дори,поради причината,че едни 10-тина коня компресор за климатик го гасят почти веднага,ако я няма системата за принудителен празен ход.
Ето графика за мотор 170kW при максималната си мощност, на празен ход около 1000 оборота е почти 15 коня (това бе първата графика,която видях
)...направо е няма такава сила
.Също така разсъждението е грешно,защото двигателя под някакви обороти,вече не може да работи стабилно и изгасването му е неизбежно (АЕЕ двигател работи на около 600 оборота п.х. примерно и като се сринат малко още,гасне веднага)
По-скоро човека трябва да си реши проблема с прегряването,а не да модернизира решението на коструктора.Ако е въпрос да модернизира,може да набие огромен радиатор от 2.0 16V с климатик (водния радиатор е точно 2 пъти колкото неговия),може да бодне и 2 перки от Голф с климатик...и тази кола като нищо пак ще прегрее,ако има проблем с термостата или датчика,който пуска перката или пък водната помпа.
Не разбирам защо седим тук,разправяме се за глупости и спорим за вариантите да накараме колата да не прегрява,като не знаем причината да прегрява.Не е лошо да се открие причината и да се отстрани.Дори да я оправи сега с връзването на 2-ра степен,за да не прегрява,какво от това...сега навън е няма и 20 градуса...а на 35-40 какво правим? Слагаме радиатор от ЗиЛ и перки от хеликоптер,да го охлаждат или?
И аз така бях решил да правя чудеса от храброст на Пасат-а и да го карам да не държи 110 градуса лятото...а решението бе просто...да си сменя водната помпа,заедно с термостата и да си почистя радиатора отвън и отвътре...от тогава дори при 39 градуса околна,в задръстване,нито пуска 2 степен,нито минава 95 градуса.

(електротехниката казва много интересни неща по въпроса) .Съответно само най-слабата перка,монтирана на Голф 3 е 100W на 2степен,следващите са 150,200,250,300,350 и 450W ,което си е доста сериозен пусков ток.За експеримент може всеки,който иска,да пробва да си пусне направо 2-ра степен и да види какво се случва с оборотите,както и когато си играе с фаровете...интересни неща ще види.
Ситуацията става още по-сложна,когато добавим факт-а,че двигателя е 41kW при какви обороти - къде 5000 и нещо,понеже тогава по графиката му се достига максималната му мощност.На презн ход е доста под 10 коня дори,поради причината,че едни 10-тина коня компресор за климатик го гасят почти веднага,ако я няма системата за принудителен празен ход.
Ето графика за мотор 170kW при максималната си мощност, на празен ход около 1000 оборота е почти 15 коня (това бе първата графика,която видях
.Също така разсъждението е грешно,защото двигателя под някакви обороти,вече не може да работи стабилно и изгасването му е неизбежно (АЕЕ двигател работи на около 600 оборота п.х. примерно и като се сринат малко още,гасне веднага)По-скоро човека трябва да си реши проблема с прегряването,а не да модернизира решението на коструктора.Ако е въпрос да модернизира,може да набие огромен радиатор от 2.0 16V с климатик (водния радиатор е точно 2 пъти колкото неговия),може да бодне и 2 перки от Голф с климатик...и тази кола като нищо пак ще прегрее,ако има проблем с термостата или датчика,който пуска перката или пък водната помпа.
Не разбирам защо седим тук,разправяме се за глупости и спорим за вариантите да накараме колата да не прегрява,като не знаем причината да прегрява.Не е лошо да се открие причината и да се отстрани.Дори да я оправи сега с връзването на 2-ра степен,за да не прегрява,какво от това...сега навън е няма и 20 градуса...а на 35-40 какво правим? Слагаме радиатор от ЗиЛ и перки от хеликоптер,да го охлаждат или?
И аз така бях решил да правя чудеса от храброст на Пасат-а и да го карам да не държи 110 градуса лятото...а решението бе просто...да си сменя водната помпа,заедно с термостата и да си почистя радиатора отвън и отвътре...от тогава дори при 39 градуса околна,в задръстване,нито пуска 2 степен,нито минава 95 градуса.

-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Пуснал съм 2-ра степен,вярно е на 66kw мотор(щото жената кара из задръствания,па и фарове не гаси никога).И пусковия ток на крушката е сериозен на "студено",затова и горят тогава.Ако всичко си е наред-компа си стабилизира оборотите.Но водната система си иска внимание,абсолютно си прав.Много често има сменени радиатори-с по-малки,за справка ЕТКА,защото няма такова нещо като "термостат за Африка/Сев.полюс"-а си има различни размери радиатори с оглед условия на експлоатация.Също и различни по мощност перки(нищо че стават в дупката),я да видите огромната разлика на дизела ми и на бензинката-и като пропелер и като мощност.
- zfa159
- Контакти:
О,знам за какво говориш
Ама за Голф 3 има 2 варианта термостат - 82 и 87 градуса.Радиаторите са за среден климат и за топъл...ние все още се водим среден,на фона на Африка 
Иначе 100% съм сигурен,че Голф-а,герой в тази тема, все някога си е бил наред и от даден момент от време насам е започнал да прави така и той търси решението с перката или го е купил така наскоро.
66кW мотор и аз го имам и при пускане директно на 2-ра степен на перките,пада до към 700 оборота и след малко ги стабилизира ама аз съм с 300W перка и то две,вързани с ремъче една за друга (климатроник) и при мен е разбираемо...иначе не ги усеща,ама ние сме на 850 оборота празен ход,а някои мотори са на по-малко и те страдат много от перките.
Прав си за перките,размерите на радиатора и т.н.,не споря и нямам и намерение да го правя,защото е така
ама колкото да е малък и каквото и да е,не може тази кола да прегрява на 15-20 градуса околна температура и да крепи 110 градуса...това не мога да го приема за нормално и продължавам да настоявам,че системата си е оразмерена поне за околна 30 градуса,ама има проблемно звено в нея. Иначе ако го правеше на 35-38 градуса,да,има резон да говорим за перките,за такива неща...ама на 15-20 градуса,не е првилно решение,според мен.
Колегата да каже дали и какви скорости на перката тръгват,на какви градуси показание,как са маркучите и т.н.,за да можем да помогнем и да търсим проблема в системата.

Иначе 100% съм сигурен,че Голф-а,герой в тази тема, все някога си е бил наред и от даден момент от време насам е започнал да прави така и той търси решението с перката или го е купил така наскоро.
66кW мотор и аз го имам и при пускане директно на 2-ра степен на перките,пада до към 700 оборота и след малко ги стабилизира ама аз съм с 300W перка и то две,вързани с ремъче една за друга (климатроник) и при мен е разбираемо...иначе не ги усеща,ама ние сме на 850 оборота празен ход,а някои мотори са на по-малко и те страдат много от перките.
Прав си за перките,размерите на радиатора и т.н.,не споря и нямам и намерение да го правя,защото е така
Колегата да каже дали и какви скорости на перката тръгват,на какви градуси показание,как са маркучите и т.н.,за да можем да помогнем и да търсим проблема в системата.

- vladobo
- Автомобил: мерцедес
- Двигател:
TiL написа:Колеги моля за помощ спешноНяма смисъл да пущам нова тема, а ше ползвам тази
Дано колегата не се сърди
Попринцип голфа ми не е мърдал от 90С но...
днес карах колата градско около 15-20км, спрях до едни дюнери да взема нещо и оставих колата запалена... след 5-6мин. се връщам и гледам стрелката на 110С, перките никви ги няма... В паниката загасих двигателя... и след малко го запалих и тръгнах. В движение си държи 90С. Като се прибрах прегледах бушоните и нямаше ни един изгорял, пробвах перката дали ще включи като пусна климатика, включва.Барнах маркучите на радиатора и горния и долния бяха нажежени... Барнах маркучите на радиатора и горния и долния бяха нажежени... Та според мен е от датчика, но не съм сигурен кой точно е. Имам датчик на радиатора(с 3 кабела е и с две крачета доколкото забелязах) имам и някакъв датчик на горния маркуч на радиатора. Та според теб кой датчик да гледам и как да разбера дали е заминал?
Утре ме чакат 200км. и направо незнам... Ако прекарам едно бутонче от буксата на датчика дали ще стане номера да пущам перката ръчно? Та да мога да се прибера и вече да си купа нов и да го сменя. Какво трябва да гледам като вземам датчик? Някаква ориентировъчна цена ако можете да дадете, че да не взема някой ментак. Колата е таз барака от гаража
Аз смених датчика на радиятора с такъв от90 до82 градуса и всичко е ок. като пари 12 лв а имаше един от 87 до 75 - цена 25 но не си струва защото перката ше е постоянно вклиючена. парното работи ли ти- духа ли топло. ако не - водна помпа, и няма да си решиш проблема с бутон за включване на перката
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги да използвам темата.
Наложи се смяна на вентилатора на перката, той като си имам работа с проклето ТДИ а климатика е източен не мога да я тествам.
На буксата има 3 крачета към кои да подам ток от акумулатора директно за да тествам двете скорости на перката?
1 маса 2
--- --- ---
Така ли са или бъркам?
Наложи се смяна на вентилатора на перката, той като си имам работа с проклето ТДИ а климатика е източен не мога да я тествам.
На буксата има 3 крачета към кои да подам ток от акумулатора директно за да тествам двете скорости на перката?
1 маса 2
--- --- ---
Така ли са или бъркам?
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
За буксата на кое..не разбрах точно,ако става въпрос за буксата към термо-ключа на радиатора-едното крайно е винаги +12в.,мисля да си е с червен цвят(един от крайните пинове е),та окъсяваш го към останалите две-те са червен + някакъв допълнителен цвят.Няма как да объркаш нищо там,дори и грешни включвания.Ако ще пробаш самия вентилатор-ами подаваш "+" на всеки кабел РАЗЛИЧЕН от КАФЯВ(това е "маса")
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
emo-gar написа:...Ако ще пробаш самия вентилатор-ами подаваш "+" на всеки кабел РАЗЛИЧЕН от КАФЯВ(това е "маса")
това ми трябваше за да мога да пробвам самия мотор.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”