тежък волан на В4
тежък волан на В4
Здравейте колеги,карам пасат В4 комби, 95-та год. Преди време ми смениха оригиналната алуминиева кормилна рейка (не ставала за ремонт)със стоманена от В3
. Новата рейка беше много стегната и съответно волана много тежък. Майсторите (ТУ София) казаха, че след време волана щял да се отпусне. Да, ама не, все едно карам камион. Съфорумци ме посъветваха да отпусна някаква гайка отзад на рейката, но майстора отново не се съгласи защото...даже не помня обяснението, но щели да отидат зъбите на рейката. За сведение хидравличната помпа я смених, но волана си остана все така тежък. Някой може ли да ме посъветва как да направя волана по-лек? Някъде четох, че слагали хидравлична помпа от Ауди и ставали чудеса, но кой и къде го прави не мога да открия никаква информация...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: тежък волан на В4
B4/101 написа:Някой може ли да ме посъветва как да направя волана по-лек? Някъде четох, че слагали хидравлична помпа от Ауди и ставали чудеса, но кой и къде го прави не мога да открия никаква информация...
Колега, ако се стигне до там да сменяш части отново, вместо да търсиш от ауди, виж за рейка втора употреба от Пасат Б4.

-
- Автомобил:
- Двигател:
На помпата има клапан, дето по принцип се регулира ама като гледам как пишеш няма да се справиш самичък, а иначе и от Ауди помпа да сложиш все тая файда...
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Извинявам се че пиша в темата на колегата,но точно как се регулира този клапан?
гледам че под самия клапан има една прожина.Отделно самият клапан доколкото мога да видя е завит до упор в кожуха си,нещо като гайка е с финната цедка на нея а вътре има една малка прожинка.
Това говоря за помпа от Б3,предпоплагам че при Б4 е сходна конструкцията/идеята/
гледам че под самия клапан има една прожина.Отделно самият клапан доколкото мога да видя е завит до упор в кожуха си,нещо като гайка е с финната цедка на нея а вътре има една малка прожинка.
Това говоря за помпа от Б3,предпоплагам че при Б4 е сходна конструкцията/идеята/
Колега, ако се стигне до там да сменяш части отново, вместо да търсиш от ауди, виж за рейка втора употреба от Пасат Б4.
Сигурно си прав, защото с оригиналната рейка на В4 си бях много доволен. Въпросът е, че не знам на каква рейка ще попадна...
На помпата има клапан, дето по принцип се регулира ама като гледам как пишеш няма да се справиш самичък, а иначе и от Ауди помпа да сложиш все тая файда...
Ще огледам помпата за този клапан. Поне логиката ми е ясна - натягам клапана=вдигам налягането на помпата=по-лек волан

- shaquile
- Автомобил:
- Двигател:
Danny boy написа:Извинявам се че пиша в темата на колегата,но точно как се регулира този клапан?
този клапан според мен не се регулира,възможно е нещо да е клеясал и да иска почистване.
и относно тежкия волан-след ремонт на помпата смених и маслото,и примен стана тежък но мисля че е от маслото защото сложих някво руско(подарък),така че може да е от него.
ПС:не може ми е от него
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
имам една помпа в къщи,днес разглобих клапана и го почистих,боклуци почти нямаше клапана самият се разглобява вътре има една яка пружинка,щифт който влиза във нея и сачма която ляга в легло в главата на щифта развива се тръдно ключ 11 аз специялно го хванах в универсала на струга иначе нама оттягане без да превърти буталцето и да се нарани..При мене беше завит докрай,извода е че ако трябва да се натяга виждам 2 възможности първата е да се разпъне малко пружинката,втората да се подложи шайбичка 1мм примерно или по-малко и да се завие клапана.
Обаче ако помпата е износена едва ли би вдигнала налягане с тънкото масло което се продава-зеленото.
Обаче ако помпата е износена едва ли би вдигнала налягане с тънкото масло което се продава-зеленото.
Жалко, но нямам условия да разглобя помпата и да регулирам клапана (надявах се клапана да е някъде отвън на помпата). Що се касае до маслото се сещам,че когато преди години купих колата хидравликата беше заредена с някаква гъста боза. Смених го с оригинално зелено и карах с него няколко години докато не ремонтирах рейката. Като сменили рейката майсторите са сменили и маслото с някакво червено, уж ставало. Сигурно е по-евтино...
- bigmiro
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: CBAB
Пуснете некоя снимчица, че да се онагледи моля!