какво означават тези думи ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
golf_td
Автомобил:
Двигател:

какво означават тези думи ?

Мнениеот golf_td » Съб 09 апр 2011 19:34

Днес ми казаха във връзка с един проблем "да питам филанкишията".Знам че това е несъществуващ човек, но все пак дали има някакво определение, пуснах го в гугъл и не намерих конкретен отговор.Интересува ме от какъв произход също е думата и в кой край на България се използва.Аланкоолу синоним ли е на тази дума или означава друго? Сульо и Пульо... кои са те ?Надявам се на сериозни отговори макар и на пръв поглед да изглеждат малко смешни тези имена, но факт е че както аз, така и много други хора не ги знаят с точност тези неща от бита на българина.Имам познати, които си мислиха, че филанкишия е вид занаят :screwy

Потребителски аватар
Вангел
Автомобил:
Двигател:

Re: какво означават тези думи ?

Мнениеот Вангел » Съб 09 апр 2011 19:42

филанкишия иде от филян (някой си, нещо си) и киши (лице), а аланкоолу от обърнатото кьойлю олан (който е селянин, от село).

Тва от един друг форум:)

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Съб 09 апр 2011 19:47

филанкишия мисля че беше родопска дума и означава - някой си, еди-кой си ...

аланкоолу може да се разтегля много от към определения - тъпигьос , кой пък си ти ...

Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiko » Съб 09 апр 2011 19:58

турцизъм е това-в превод буквален -еди-кой си....

Потребителски аватар
Вангел
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вангел » Съб 09 апр 2011 19:59

има доста турцизми в Бг език и няма лошо да се знае какво означават преди да се употребяват:)

има хора ги праскат наляво и надясно без да знаят какво означават и се получава доста смешно:)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=482413

Потребителски аватар
aylin78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aylin78 » Съб 09 апр 2011 20:00

Вангел написа:филанкишия иде от филян (някой си, нещо си) и киши (лице), а аланкоолу от обърнатото кьойлю олан (който е селянин, от село).

Има малко разминаване дума н1-е така в директенпревод,но се исползва в разговорния българси,това са думи за който някой хора не са чували,а дума Н2 има малко друго зна4ение,защото колега не може и да иска да я запише правилно на кирилица поради липсата на някой букви в нашата азбука,в превод озна4ава Човек(пише се Allahın kulu>алахънкулу<)изхожда се от буквалния превод създанието на Аллах

Потребителски аватар
Вангел
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вангел » Съб 09 апр 2011 20:04

aylin78 написа:
Вангел написа:филанкишия иде от филян (някой си, нещо си) и киши (лице), а аланкоолу от обърнатото кьойлю олан (който е селянин, от село).

Има малко разминаване дума н1-е така в директенпревод,но се исползва в разговорния българси,това са думи за който някой хора не са чували,а дума Н2 има малко друго зна4ение,защото колега не може и да иска да я запише правилно на кирилица поради липсата на някой букви в нашата азбука,в превод озна4ава Човек(пише се Allahın kulu>алахънкулу<)изхожда се от буквалния превод създанието на Аллах

Сигурно това е най-точния превод и значение:)
Както казах цитирах един друг форум самият аз също не съм достатъчно запознат с значението на повечето турцизми.

Факт е,че са се употребявали през вековете и сигурно още дълго ще присъстват в бг език.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 09 апр 2011 20:10

аджеба, зер, съкън, евала, демек, барабар, джам - това са турцизмите,които отвреме навреме аз самия ползвам, даже не съм сигурен дали всички са турски, но все пак навлезли са доста, няма начин! И все пак по-добре тях отколкото "данлоудвам" вместо тегля или "сендвам" вместо пращам - поне на мен ми зчучи много кофти.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 09 апр 2011 20:13

Филанкишията е брат на арменския поп според мен :roll:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 09 апр 2011 20:17

адет-брой, бройка. погрешно смятано в българския за обичай.
бардак-чаша. може би, за значението, което му прикачаме има нещо общо с кръчми, пиянски безпорядък... не знам.
балък-риба.
това са турцизмите, за които знам точно какво означават в буквален превод...
:roll: :wink:

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 09 апр 2011 20:19

арменския поп е май по-важен, тъй като това са ми го казвали в следния контекст "Ако щеш се оплачи на арменския поп" , тоест не е кой да е , както е случая с филанкишията.

Потребителски аватар
Вангел
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вангел » Съб 09 апр 2011 20:26

Откъде идва израза за Арменския поп:)

Историята е от годините на османското владичество, когато десетима българи били заточени в Диарбекир и осъдени на смърт чрез обесване. Арменският архиепископ бил много близък приятел с турския султан и всеки четвъртък двамата пиели кафето си, докато играят табла. Семействата на осъдените се побъркали от мъка и започнали да търсят път до султана, за да молят прошка. Но все удряли на камък. Докато не ги посъветвали да потърсят помощ от арменския архиерей, който да опита да отмени смъртното наказание. Отче, само ти можеш да ги спасиш, защото си най-довереният приятел на султана, изплакали роднините. Свещеникът се обърнал към тях с "братя християни" и обещал да направи каквото е по силите му. На поредната среща в четвъртък той казал на султана: "Имам една молба, но ме е страх да ти кажа. Знам, че твоята дума надве не става". След като султанът казал, че е готов да му услужи, арменският архиерей се престрашил да помоли за отмяна на смъртното наказание. Султанът отсякъл, че вече е дал дума, но, в крайна сметка, не могъл да откаже на приятеля си. Арменецът паднал на колене и казал, че никога няма да забрави тази добрина. Така този християнски свещеник, останал безименен, се е превърнал в събирателен образ на много арменски духовници, които по време на турското робство безкористно са помагали на хилядите български заточеници в Мала Азия.

Потребителски аватар
aylin78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aylin78 » Съб 09 апр 2011 21:59

Колега Вангел-ако съм те засегнал с думите"това са думи за който някой хора не са чували"не съм го казал дирктно към теб,за което се извинявам само пиша 4е някой от нашите съграждани не са чували някой турски думи който се използват в бг.речника ни.Това с арменския поп не го знаех :lol:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”