Колеги, проблемът е следния:
При преминаване през неравности всичко се усеща на волана. Започва да вибрира наляво-надясно, взависимост кое колело е на неравност. При по-висока скорост се усеща още повече.
Тампони, шарнири, амортисьори и кормилни накрайници (комплект) са смемени, като проблема го имам и от преди смяната.
Остава рейката да е проблем? Смяна? Натягане? Рециклиране?
Но тъй като смяната не е най-елементарна операция, моля накой който е имал подобен проблем, да сподели как го е решил?
Проблеми с течове от рейката или трудно въртене на волана нямам. И все пак...
Колата е Г3 комби 1Z.
"Играене" на волана при неравности?
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: "Играене" на волана при неравности?
С кой размер гуми караш?
- icemenn
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
имам абсолютно същия проблем и преди и сега след смяна на тамони носачи един накрайник.смених и гумите с джантите и пак същата работа,но не съм ходил все още на реглаж преден мост!
- Съмнителният
- Автомобил: Bora 4 motion
- Двигател: BDE 2002
Имах подобен проблем с лагерите на кормилния прът. След подмяната им нещата се оправиха.
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
andro_ написа:С кой размер гуми караш?
От както имам колата съм я карал с 3 размера гуми
185/55/15
195/50/15
195/55/15
Проблема си остава със всичките размери.
Относно лагера на кормилния прът не трябва ли да има луфт в самия прът?
При мен няма никакъв. Като е изгасена колата и се опитам да мърдам волана в 6-те посоки няма никакво паразитно движение.
Как да проверя?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Някакви звуци от хидравлична помпа?Ниво и "цвят" на маслото-как са?Подобен проблем на друга кола-въздух в системата(останало минимално масло поради теч).Една проверка на сходимост не е излишна.И прегледай всички болтови връзки на сменените неща!
Като са сигурни тези неща,остава самата система:налягане на помпата(не знам колко е нормата) и самата рейка.
Като са сигурни тези неща,остава самата система:налягане на помпата(не знам колко е нормата) и самата рейка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Попитах за размера гуми, защото при мен на Голф 3 със 195/50/15 при неравности на асфалта ми "повлича" и волана и съответно трябва да се боря със сила с желанието волана да отиде наляво или надясно. Така е, защото гумите са плоски и си следват неравностите по асфалта.
От друга страна, когато съм със зимните 185/60/14 този ефект се намалява в пъти.
Затова предположих, че и при теб може да е от това.
От друга страна, когато съм със зимните 185/60/14 този ефект се намалява в пъти.
Затова предположих, че и при теб може да е от това.
- Luciano
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.9TDI AHF
- Контакти:
Аз имах подобен проблем, но на МК4.
Все пак ето какво беше при мен:
Все пак ето какво беше при мен:
Luciano написа:Luciano написа:вибрациите във волана са ужасни?
Срам - не срам, да кажа каквъв беше проблема![]()
След обикаляне на няколко майстора, след смяна на карета на кормилния прът, след смяна на целия кормилен прът (благодаря на ifidik, който ми го подари) вибрациите и ужасното чукане си остана.
Оказа се, че на Airbag-а са му разхлабени пружините и просто вибрира и създава ужасното тресене във волана.
Ако някой има подобни симптоми да провери това, защото когато отидох в Ауто+ за каре, момчето ми каза, че доста хора с 4-ки имат подобен казус
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
Бега при 3-та е с 2 шестограма и са стегнати, проверено, тъй като при реглажа се наложи да ми преместят малко волана за да е в център.
То не е точно вибрация, а по скоро опит за завиване на колата ако едната гума мине през неравност, точно както колегата по-горе каза "повлича" волана.
Реглаж съм минавал 2 или 3 пъти вече откакто имам колата всичко излиза ОК. Всеки път като сменя нещо по окачването.
Помпата не съм я чувал до сега в никакво положение на волана, мълчи си хайванчето, а волана се върти прилично леко и равномерно.
Покрай мойта глезотия:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=248805
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=242760
Съм сменил всичко без рейката а проблема си го имам и преди и след конверсията.
То не е точно вибрация, а по скоро опит за завиване на колата ако едната гума мине през неравност, точно както колегата по-горе каза "повлича" волана.
Реглаж съм минавал 2 или 3 пъти вече откакто имам колата всичко излиза ОК. Всеки път като сменя нещо по окачването.
Помпата не съм я чувал до сега в никакво положение на волана, мълчи си хайванчето, а волана се върти прилично леко и равномерно.
Покрай мойта глезотия:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=248805
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=242760
Съм сменил всичко без рейката а проблема си го имам и преди и след конверсията.
Имах сходен проблем след монтажа(правилен) на "асинхронни" гуми.
След преглед на всичко(изправно) и реглаж на "супер" стенд ,положението стана трагично.
Размяна на лява и дясна гума ,без ефект.
Къде бяха сгрешили ,незнам при положение,че на машината задаваха марка ,модел и двигател
а тя показваше ,какви стойности да гонят.
Факт е ,че проблема изчезна(след рекламацията) и управлението стана супер.
На първата разпечатка отклонението беше под 0.5 градуса ,което не е фатално,
но явно различните гуми го понасят различно(със старите нямах проблем)
След преглед на всичко(изправно) и реглаж на "супер" стенд ,положението стана трагично.
Размяна на лява и дясна гума ,без ефект.
Къде бяха сгрешили ,незнам при положение,че на машината задаваха марка ,модел и двигател
а тя показваше ,какви стойности да гонят.
Факт е ,че проблема изчезна(след рекламацията) и управлението стана супер.
На първата разпечатка отклонението беше под 0.5 градуса ,което не е фатално,
но явно различните гуми го понасят различно(със старите нямах проблем)
- skotis
- Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
- Двигател: AGU
Реглаж!!!
- aradovanov
- Автомобил:
- Двигател:
Сега ми изникна една идея в главата...
След като съм сменил всичко по предницата с такова от кола с 5х100, аз идиота не си казах при реглажа и момчето там ми я направи като за 4х100, а окачванията са много различни! Най вероятно и наклоните които трябва да се гонят на машината да са различни ако се зададе правилния модел!
Остава преди конверсията просто да не са ми направили реглажа като хората?! Или да съм си внушавал.
След като съм сменил всичко по предницата с такова от кола с 5х100, аз идиота не си казах при реглажа и момчето там ми я направи като за 4х100, а окачванията са много различни! Най вероятно и наклоните които трябва да се гонят на машината да са различни ако се зададе правилния модел!
Остава преди конверсията просто да не са ми направили реглажа като хората?! Или да съм си внушавал.
- skotis
- Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
- Двигател: AGU
Имах същия проблем на един Нисан, волана правеше каквото си иска - реглаж и нови гуми - стана като нов. Гумите ако са ти ок - значи реглаж - много ти е отворена предницата, затова така играе. Така мисля аз. Но трябва хубав реглаж...
- boar
- Автомобил: Golf III
- Двигател: ADZ 1995
Зимните ми гуми са на 14 ки джанти ,като сложих летни 15" при мен се появи същият проблем !!! И аз си мисля че е от плоските гуми поемат повече нeравностите !
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
aradovanov написа:Сега ми изникна една идея в главата...aradovanov написа:1. Носачи от АБФ.
окачванията са много различни! Най вероятно и наклоните които трябва да се гонят на машината да са различни ако се зададе правилния модел!.
Toва е отговора, по-дълги са GTI носачите, биалети са други и т.н.
Сега идва друг проблем....как да кажеш на стенда че купето е GTI Variant...или наклоните могат да се "стъкмят" ?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”