Малък проблем със Застраховка ГО ... ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
altanivan
Автомобил:
Двигател:

Малък проблем със Застраховка ГО ... ?

Мнениеот altanivan » Сря 13 апр 2011 21:58

Здравейте...
Преди време имах едно скутерче,което продадох точно преди година и малко.Вчера получавах писмо,в което пише че ако до края на месеца неси платя застраховката за тази година-може да ми бъде наложена глоба в размер 400 до 600лв или да бъде спряно от движение скутерчето.
Стана ми чудно от кога следят и за застраховките ...
А иначе скутера е продаден с договор за покупка-продажба на МПС без нотариална заверка,защото в ЗДвП пише че мпс до 350 кубика може да се прехвърли без нотариална заверка (глава трета чл.144)
Чл. 144

1. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
2. (2) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

Та най-отдолу в писмото,което получих пише,че горното не важи ако МПС-то е продадено с нотариално заверен договор.
Въпроса ми е щом по закон до 350кубика може без нотариос,значи и договора си ми е напълно актуален..!

Потребителски аватар
baracuda681
Автомобил:
Двигател:

Re: Малък проблем със Застраховка ГО ... ?

Мнениеот baracuda681 » Сря 13 апр 2011 23:17

Нищо не могат да ти кажат, стига да си пазиш договора! Явно новият собственик не е прехвърлил документите на негово име.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Сря 13 апр 2011 23:23

Да ,скутера се води на мое име ... той не иска да го прехвърли ,пък аз и не мога да го задължа!

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Сря 13 апр 2011 23:26

Ако пазиш договора не трябва да има проблеми ;)

Потребителски аватар
baracuda681
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baracuda681 » Чет 14 апр 2011 10:29

altanivan написа:Да ,скутера се води на мое име ... той не иска да го прехвърли ,пък аз и не мога да го задължа!

Не ти и трябва ;) КАТ ще го направи. Има определен срок за прехвърлянето, ако не се лъжа е 10 раборни дни. При евентуален инцидент и бягство от негова страна, ще дойдат да тропат на твоята врата. За това пази договора. Ако си го регистрирал в общината, трябва да го отпишеш с договора. :)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 14 апр 2011 11:04

И къде трябва да отиде да се покаже тоя договор за да не отнесеш глобата.
Защото и аз имам един скутер продаден преди 3-4 г. и по същия начин не го регистрират на тяхно име.

И може скоро и аз да получа заплаха,затова питам как се прави.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Чет 14 апр 2011 18:01

baracuda681 написа:
altanivan написа:Да ,скутера се води на мое име ... той не иска да го прехвърли ,пък аз и не мога да го задължа!

Не ти и трябва ;) КАТ ще го направи. Има определен срок за прехвърлянето, ако не се лъжа е 10 раборни дни. При евентуален инцидент и бягство от негова страна, ще дойдат да тропат на твоята врата. За това пази договора. Ако си го регистрирал в общината, трябва да го отпишеш с договора. :)

Ами да пазя го договора,даже съм си направил 3-4 копия за всеки случай.. иначе от както съм го продал е минала година и един месец,пък сегашният собственик няма явно желание да го прехвърля на негово име!
Иначе в писмото пишеше,че чрез застрахователя може да се свържеш...

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Чет 14 апр 2011 18:26

аз нямам застраховка на скутера защото не го карам сега но скоро ще си направя защото почва сезона та сега могат ли да ми направят проблем без да го карам да ме глобят защото и аз получих такова писмо

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Чет 14 апр 2011 18:55

BOCOO написа:аз нямам застраховка на скутера защото не го карам сега но скоро ще си направя защото почва сезона та сега могат ли да ми направят проблем без да го карам да ме глобят защото и аз получих такова писмо

Незнам явно това е нещо ново да следят за изтекли застраховки и на тях да тече глоба/лихва ... аз мислех,че това го има само при данъка но явно и тук...

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Чет 14 апр 2011 19:00

За да "не го караш", трябва да си го спрял от движение в КАТ. Иначе все едно си го караш ;)

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Чет 14 апр 2011 19:12

sk. написа:За да "не го караш", трябва да си го спрял от движение в КАТ. Иначе все едно си го караш ;)

Точно това ми трябваше... решил съм да спирам кола от движение в КАТ ,връщам номера и т.н както си му е реда... После как е упражнението за пускане от ново в движение ?

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Чет 14 апр 2011 19:49

altanivan написа:
sk. написа:За да "не го караш", трябва да си го спрял от движение в КАТ. Иначе все едно си го караш ;)

Точно това ми трябваше... решил съм да спирам кола от движение в КАТ ,връщам номера и т.н както си му е реда... После как е упражнението за пускане от ново в движение ?

С торба пари в КАТ. В тази държава всичко си е Е**ло мама... scare

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Съб 16 апр 2011 20:08

Доколкото зная пускането в движение е доста тегава работа или невъзможна(това го зная от на един приятел,че на приятеля му приятелката :Mr Green Fun )предполагам трябва да мине пред комисия да прегледат автонобила дали е годен.Наи добре питаи в КАТ но те с право ще те разубедят от това спиране и пускане в движение-всичко е нерви и пари.
А за моторчето тъкмо като ходиш до КАТ им кажи как стоят нещата ако трябва и в полицията го пусни за издирване(утре оня ще убие някои и като избяга без мотора познаи кои ще лежи в зарвора),не познавам закона но договор без печат си е хартия за увиване на салам според мен-едвали ще викнат експерт да докаже кои се е подписал.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 18 апр 2011 8:45

van4ooo написа:Доколкото зная пускането в движение е доста тегава работа или невъзможна(това го зная от на един приятел,че на приятеля му приятелката :Mr Green Fun )предполагам трябва да мине пред комисия да прегледат автонобила дали е годен.Наи добре питаи в КАТ но те с право ще те разубедят от това спиране и пускане в движение-всичко е нерви и пари.
А за моторчето тъкмо като ходиш до КАТ им кажи как стоят нещата ако трябва и в полицията го пусни за издирване(утре оня ще убие някои и като избяга без мотора познаи кои ще лежи в зарвора),не познавам закона но договор без печат си е хартия за увиване на салам според мен-едвали ще викнат експерт да докаже кои се е подписал.

Колега мисли малко преди да пишеш. Пускането в движение става по същият начин както да регистрираш кола нов внос. Договорът за покупко-продажба би трябвало да е подписан при нотариус,единсвеният печат е неговият. Ако някой не е прехвърлил дадено ППС на себе си след покупка, отговорността си е негова. Аз лично договори от продажбите на предишни коли не съм пазил повече от две години, отписвал съм ги в срок от общината където съм оставял копие от договора.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Пон 18 апр 2011 19:07

Ами това е, че го нямам този печат от нотариус ... Но и от стария собственик го купих така с договор без заверка,в КАТ го прехвърлих на мое име без никакви проблеми ... Щом по закон пише,че може дано да нямам проблеми ... То всеки може да напише на едно лисче и да каже тоя мотор е мой ...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”