Здравейте!
С идването на пролетта, дойде време и за ремонтите. Ето две питания:
1. Есента, ходих на допълване на климатик. Тогава ми казаха, че трябва да сменя някаква клапа на климатика, която разпределя/спира/пуска въздуха от климатика и парното. Та въпроса ми е дали някой е имал подобен проблем, от къде се купува (има ли ги по сервизите или трябва да търся втора ръка), както и навсякъде ли могат да я сменят или трябва специализиран сервиз?
2. От време на време, оборотите играят, което се явява проблем особено лятото, с включен климатик, като изключа от скорост, понякога даже гасне. Въпроса ми е, може ли да е от това съединение, което е на снимката? При мен то е "хлабаво", не прави вакуум. Трябва ли да е вакуум? И пак, от къде се купува (има ли го по сервизите и т.н.)?
Благодаря за отделеното време!
Поздрави,
Ерос
п.п. Колата е Голф 3, 1997, 1.6л, 101к.с.
2 въпроса: въздуховод и "клапа" на климатик
- van4ooo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: 2 въпроса: въздуховод и "клапа" на климатик
По т.1 ако говориш за клапата топло/студено трябва да се свали цялото табло за да стигнеш до нея а ремонта става с облепяне на клапата(пробваи с търсачката ремонт на клапи).
По т.2 докато не отстраниш тоя проблем няма да разбереш дали е от него белята.От там вмомента смуче въздух които не е отчетен от дебитомера -почисти ги добре със спирт и ги увии с хубаво тиксо.
По т.2 докато не отстраниш тоя проблем няма да разбереш дали е от него белята.От там вмомента смуче въздух които не е отчетен от дебитомера -почисти ги добре със спирт и ги увии с хубаво тиксо.
-
eroslav
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Благодаря за отговора.
За въздуха - ще го изчистя и ще го облепя.
За клапата - то било много разправия, но май няма изход. Ще се пробвам по празниците като имам повечко време и ще пиша какъв е резултата (ще се постарая и с няколко снимки). А междудругото, май не е добре да се дава за такова нещо на сервиз, т.е. ще ми одерат кожата може би, а и не е ясно дали след това няма да се раздрънчи много?
За въздуха - ще го изчистя и ще го облепя.
За клапата - то било много разправия, но май няма изход. Ще се пробвам по празниците като имам повечко време и ще пиша какъв е резултата (ще се постарая и с няколко снимки). А междудругото, май не е добре да се дава за такова нещо на сервиз, т.е. ще ми одерат кожата може би, а и не е ясно дали след това няма да се раздрънчи много?
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Принципно рядко клапата пречи на студеното,по-скоро пречи на топлото зимно време.Не знам дали говорят точно за тази клапа,която си описал.
Така и така ако се сваля таблото,се прави всичко,не само една клапа,понеже догодина ще праивш следващата и т.н.
По повод одирането на кожата - масово аз и колегите ми от раздел "Сервизи" тук,взимаме около 100-120лв за ремонт на клапите под таблото.При който и от нас да отидеш,100% после няма да ти се разпадне таблото на съставните си части,понеже както аз,така и колегите,си завиваме и неудобните болтчета,вместо да го изхвърлим като ненужни
Най-добре е,когато се прави това нещо,да се източи фреона на колата и да се направи профилактика и на климатичния радиатор,така и така ще се разглобява всичко,понеже ако колата преди теб е карана без филтър за купето,вътре е страшно и радиатора си гние с течение на времето...а цената му е солена.
Трябва да имаш доста време и инструменти,за да си го направиш,понеже при Голф 3 пръта за волана е завинтен към централната греда под таблото с два болта,с отрязана глава и за да се развият,трябва да се разпробиват и вадят с екстрактор,което си изисква условия и не е точно работа за пред блока.
Продължавам да имам съмнения,че тази клапа ти създава проблеми със студеното,понеже тя отклоначва въздуха,когато искаш да го затопля т.е. имаш много по-сериозни ядове с топлото,от колкото със студеното,ако тя не е в ред.Ако не работи съвсем,тогава е друго,защото може да остава на средно положение и да смества топъл и студен въздух...това може да провери като се позатопли времето,защото сега е доста студено навън,за да се измери точно какво е положението с нея.

Така и така ако се сваля таблото,се прави всичко,не само една клапа,понеже догодина ще праивш следващата и т.н.
По повод одирането на кожата - масово аз и колегите ми от раздел "Сервизи" тук,взимаме около 100-120лв за ремонт на клапите под таблото.При който и от нас да отидеш,100% после няма да ти се разпадне таблото на съставните си части,понеже както аз,така и колегите,си завиваме и неудобните болтчета,вместо да го изхвърлим като ненужни
Най-добре е,когато се прави това нещо,да се източи фреона на колата и да се направи профилактика и на климатичния радиатор,така и така ще се разглобява всичко,понеже ако колата преди теб е карана без филтър за купето,вътре е страшно и радиатора си гние с течение на времето...а цената му е солена.
Трябва да имаш доста време и инструменти,за да си го направиш,понеже при Голф 3 пръта за волана е завинтен към централната греда под таблото с два болта,с отрязана глава и за да се развият,трябва да се разпробиват и вадят с екстрактор,което си изисква условия и не е точно работа за пред блока.
Продължавам да имам съмнения,че тази клапа ти създава проблеми със студеното,понеже тя отклоначва въздуха,когато искаш да го затопля т.е. имаш много по-сериозни ядове с топлото,от колкото със студеното,ако тя не е в ред.Ако не работи съвсем,тогава е друго,защото може да остава на средно положение и да смества топъл и студен въздух...това може да провери като се позатопли времето,защото сега е доста студено навън,за да се измери точно какво е положението с нея.

- gozzu
- Автомобил: Vw Golf 4 2_8 V6 4Motion 204 hp
- Двигател: BDE 2002 г
Моя Голф е със същия мотор и имах същите проблеми.
Относно играенето на оборотите и отвреме на време гасненето:
1.Свали маркуча, обезмасли го и след това може както е казал колегата по горе да го облепиш с изолирбанд или по-добре да го залепиш с черен маслоустойчив силикон като използваш подходяща тръбичка, при мен така стана (нов маркуч от филтърната кутия до дросел клапата оригинален е около 190 лв.
друг не съм намерил)
2. Отиди да ти изчистят дросел клапата и почти сигурно оборотите ще са ок, при мен след почистването заспаха, а се е случвало да гасне и без включен климатроник и бях доста притеснен дали не е заминала клапата.
Успех!
Относно играенето на оборотите и отвреме на време гасненето:
1.Свали маркуча, обезмасли го и след това може както е казал колегата по горе да го облепиш с изолирбанд или по-добре да го залепиш с черен маслоустойчив силикон като използваш подходяща тръбичка, при мен така стана (нов маркуч от филтърната кутия до дросел клапата оригинален е около 190 лв.
друг не съм намерил)2. Отиди да ти изчистят дросел клапата и почти сигурно оборотите ще са ок, при мен след почистването заспаха, а се е случвало да гасне и без включен климатроник и бях доста притеснен дали не е заминала клапата.
Успех!
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”