моля за помощ! EPC!!!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

моля за помощ! EPC!!!

Мнениеот mironii » Пет 29 апр 2011 8:58

Ужас! :banghead: Тази сутрин си паля колата и тръгвам за работа. След около 20 мин. шофиране ми светва лампата на EPC, а в същия момент съм в задръстване, кошмар scare . Опитах да запаля в движение, на скорост - без успех. Спирам, гася колата, паля отново и освен EPC ми светна и едно триъгълниче с удивителен знак вътре и с кръг около триъгълника! Колата няма грам мощност, въобще не може да "отлепи". Откачих акумплатора и колата се позакрепи за около 3 мин. и след това отново същата история но бе да ми светва триъгълника, само EPC. И така докато стигна до работа 5-6 пъти, светва EPC гася двигателя и паля /това по време на движение го правя/, лампата изгася и после и пак и пак! Преди няколко дена ми светна EPC, прочетох във форума за "стоп машинката" и вчера я смених с нова /старата, след като я отворих, имаяе нагоряло по едната пластина/, и си помислих, че проблема е решен. Направих няколко опита да проверя кога точно се включва EPC. В движение, на скорост когато мина 3000 оборота ми светва проклетото EPC и колата губи мощност. А самата кола е Golf IV 1.4 16V 75PS. МОЛЯ ПОМОЩ!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: моля за помощ! EPC!!!

Мнениеот vaskoto1 » Пет 29 апр 2011 9:01

диагностика.
тогава помощ.
няма начин.

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Пет 29 апр 2011 9:09

Колега в момента се намирам в Италия. Бъкел италиянски не разбирам. Тук и на диагностика да отида нищо няма да разбера, тези от сервиза ще ме одерат, а дали ще свършат нещо - един господ знае. А и ако не направят нищо и рекламация не мога да им направя. В много кофти положение се намирам. Искам да попитам при това си положение, с тези "симптоми", колата ще може ли да ме върне в БГ? :?: Или трябва да я поспра от движение?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 29 апр 2011 9:19

vaskoto1 написа:диагностика.
тогава помощ.
няма начин.

Колегата търси съвет без диагностика.
mironii написа:Не съм в БГ в момента, в Италия съм. Купих колата преди седмица. Не искам да я карам на диагностика тук, защото нищо няма да разбера от това което ще ми кажат / НЕ РАЗБИРАМ ИТАЛЯНСКИ /. Та за това тарся мнения тук.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 29 апр 2011 9:22

Ljubon написа:
Колегата търси съвет без диагностика.

стига ве, майтапиш се...
верно ли?
без диагностика мога да го накарам да направи един куп неща, без всякакакъв смисъл-това ли трябва да стане?

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Пет 29 апр 2011 9:37

Интересуваме дали колата ще стигне до БГ в това си състояние или да търся сервиз на VW тук и да се :bowdown да ми одерат кожата колкото се може по-малко?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 29 апр 2011 9:43

мммм... чакай да си погледна в кристалната сфера... мне, не 'фаща толку надалече деа... не съм я ъпдейтвал отдавна...
ти кое не разбра ве момко?
тука не може да си играеме на гатанки.
има проблем. колата ти не работи. какъв е проблема и какво да направиш така нито е ясно, нито ще се изясни през нета.
ако имаш диагноза-да ти се каже ако има начин да се прикърпи положение, но нямаш диагноза. ако имаш излишни пари (много) да ти кажа какво да почнеш да сменяш наред па каквото излезе...
намери някой дето говори езика и марш на диагностика!
нищо повече не може да се направи за тебе така.
а ако случайно някой уцели проблема-нека пусне едно тото-днеска му е щастлив ден... :screwy
надявам се сега вече е ясно в какво положение си? или да попишеме още малко?

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Пет 29 апр 2011 9:46

Няма нужда. Започвам да се :bowdown , да видим какво ще стане.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 29 апр 2011 9:54

щом светва ЕСП заедно с ЕПЦ това може да означава че ЕСП няма връзка с контролера на мотора. което може да означава че контролера на мотора губи ток, което може да значи бушон.
провери всички големи бушони, на които има картинка "книжка и удивителна". ако има изгорял-смени го ако изгори пак (тука не съм убеден, но мисля че мотора ти е с 4 бобини-на това предположение се основава тая теория) започни да откачаш буксите на бобините една по една и да подменяш бушона след всяка. би трябвало след една бушона да спре да гори, а колата да заработи на 3 цилиндъра. смени тая бобина и си готов.
ако изобщо си с 4 бобини!

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Пет 29 апр 2011 13:48

Благодаря за насоката колега. Току що се върнах от диагностиката /струваше ми "скромните" 40 Евро/ от която се установи, че в компа на Golfa-а има записана само една грешка 01423-Lateral Acceleration sensor (G200) която , доколкото разбрах е в педала на газта или в самата система на ускоряване. Но за да ми кажат коя част ми дава дефект трябва да им оставя колата за два дена да я засекът. А това от друга страна ще ми коства 150 Евро/стартова цена/, само да открият часта, после следва закупуване на новата, работа по подмяната и т.н.Когато се прибирах от сервиза ми направи впечатление, че когато ускорявам бързо /независимо от предавката/ и мина 2000 оборота EPC се включва. А когато ускорявам бавно и плавно, дори подминавам 3000 оборота и всичко си е нормално, няма EPC-светлина на таблото. Някакви идеи???

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 29 апр 2011 16:53

проблема не е в мотора, а в ЕСПто.
дефектирал ти е сензора за странично ускорение, който казва дали си се завъртял и ако си, ЕСП орязва мощността ма мотора (ЕПЦ е електроник пауър контрол) и затова колата се спъва.
тоя датчик живее в шофьорския праг, заболтен е за купето и понеже там често има влага-може да е окислила букса, може да е починал датчика, може да са прекълцани кабели-всичко може.
разкови прага (само с дърпане нагоре става) повдигни мокета и го намери и провери.
ето такова нещо е:
Изображение

01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200)

01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200): No or Incorrect Basic Setting / Adaptation

Possible Symptoms
Malfunction Indicator Light (MIL) active

Possible Causes
Lateral Acceleration Sensor (G200) Basic Setting lost/not performed

Possible Solutions
Perform Lateral Acceleration Sensor (G200) Basic Setting See Vehicle specific Diagnostic Procedures for Details

01423 - Lateral Acceleration Sensor (G200): Electric Circuit Failure

Possible Symptoms
Malfunction Indicator Light (MIL) active

Possible Causes
Wiring/Connections from/to Lateral Acceleration Sensor (G200) faulty
Supply Voltage insufficient
Lateral Acceleration Sensor (G200) faulty

Possible Solutions
Check Wiring/Connections from/to Lateral Acceleration Sensor (G200)
Check Supply Voltage
Check Lateral Acceleration Sensor (G200) faulty
Perform Lateral Acceleration Sensor (G200) Basic Setting

виж и тая тема:
viewtopic.php?f=5&t=264157

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Съб 30 апр 2011 11:38

Днес следобед ще отворя прага да проверя този датчик. Блг. После ще пиша отново.

Потребителски аватар
mironii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mironii » Нед 01 май 2011 14:03

Колега, къде точно се намира този датчик? Разковах цялата шофьорска страна /праг, стелки/ и нищо. Може ли да обясниш по-подробно?!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 01 май 2011 16:43

може и да бъркам за позицията-погледни темата, в линка дето ти дадох.

Потребителски аватар
Sportakus
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sportakus » Нед 01 май 2011 16:53

mironii написа:Колега, къде точно се намира този датчик? Разковах цялата шофьорска страна /праг, стелки/ и нищо. Може ли да обясниш по-подробно?!

http://www.bluevisions.de/projects/Golf_IV_ESP.html

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”