Когато си купите нови гуми правите ли баланс след 1000 км.?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Re: Когато си купите нови гуми правите ли баланс след 1000 км.?

Мнениеот Marto_VN » Нед 08 май 2011 8:25

За пръв път чувам и аз..
правя баланс , ама само като "връткам" зимни и летни , щото съм с едни джанти и когато си купих новите зимни в началото при поставянето съм им правил..

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 08 май 2011 8:37

Баланс се прави всеки месец, задължително при тоя, дето ти е продал гумите!
На 2 седмици сменяш профилактично крушките, веднъж в годината - еърбеците, щото си возиш семейството!
На мотора - наливаш де що добавка видиш, та да връща гориво от икиномия и цилиндрите да отеснеят от отлагане на разни работи, дето реновират и възстановяват двигателя!
Каква тема... scare
Та сериозно - баланс правиш, като усетиш вибрации или нещо от сорта. Другото са глупости.
10 гр дебаланс на 185/65/14 не се усещат до 130 -140. Пък и повечето гумаджии дават закръгление на машината 10 гр.

Последна промяна от muns61 на Нед 08 май 2011 8:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 08 май 2011 8:37

Пълни глупости!! Аз за 80 000 веднъж направих реглаж на предница и то защото смених амортсиори.Кви са тия баланси на 1000 км!!??Ама има един лаф-Ако няма телета няма да има и касапи! :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 08 май 2011 9:06

Пълна глупост! Най-малкото новите гуми имат МАРКЕР който се поставя при винтила на джантата и минават с минимален баланс който дори и да падне няма да го усетиш по колата :да: Това разбирасе 90% от гумаджиите не го спазват :да:

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Нед 08 май 2011 12:01

Пуснах едно търсене в гуугле по темата и се оказа, че наистина е хубаво да се направи повторен баланс след 1000 км. Причината е улягането на гумата. Това че много от нас колеги не го правят защото нямат възможност или не го знаят, не означава, че е глупост. Това просто е едно от нещата, които е препоръчително да се правят по автомобила на определен период, но дали трябва да се прави само ние си преценяваме според това колко обичаме колата си и колко сме готови да отделим за нея. Също е хубаво да се разменят местата на гумите след 3000-5000 км., да се помпат с азот, да се прави реглаж, но колко от нас го правят?
Ето само някой от темите на които попаднах:
http://www.offroad-bulgaria.com/archive ... -1506.html
http://www.nissanbg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=26798
http://forums.data.bg/index.php?showtop ... ry12556909
http://www.drumnik.com/index.php?m=885&lang=1

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 08 май 2011 12:24

И аз съм чувал че много хора си правят баланс, в годината до 3-ри пъти! Ма това си е и до финанси и до време! Имам нови гуми летни карам ги 2 години и за сега само 2 пъти съм правил баланс, заради сменянето на скъсаните нови зимни гуми от дупка, и слагането на нови баланси за летните!
Вече ще направи повече от 1 година от както не съм правил баланс, и да ви кажа честно, когато и да отида да ми направят баланс, никога не съм останал доволен, поради простата причина че слагат стари тежести! (Рециклирани) и на дълъг път или ще тресе при 100 км в час и след 120 се оправя и не тресе!
Та нещата са много относителни, и вече съм на принципа, няма ли проблем не пипам нищо!
Всичко останало е чешене на клавиатури, всяко нещо е полезно ако се направи качествено!

п.п О, забравих да спомена, че без да искат ми бяха сложили тежест от тир, направо не се караше колата и в града mhihi просто яко смях падна когато се върнах в сервиза (гумаджииницата)

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Нед 08 май 2011 16:53

my heart iS iCe написа:няма ли проблем не пипам нищо!

Кратко, точно, ясно.

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Пон 09 май 2011 13:16

Пролет и есен като сменям гумите летни/зимни им правя и баланс. Вземат по 2 лева на гума = 8 лева. Всеки сам се решава, има колеги не смеят да се набутат и с 50 стотинки.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пон 09 май 2011 14:07

Разбирам да се кара със пластмасовите изтърканяци за 20-30лв от долнопробни гумаджийници,но когато си наброил 200+лв за нови гуми,е хубаво да цениш стоката си и когато се налага да не те е шубе да дадеш някой лев и за проверка на баланса...най-лесно е газ до ламарина,без да се интересуваш от състояние на гуми,окачване и прочие,и после...това било строшеняк онова било незнам си кво :Mr Green Fun

Темичката според мен е доста полезна за по-отговорните шофьори,които ценят автомобила си,останалите,които им се струва смешна,могат просто да я подминат :да:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пон 09 май 2011 14:24

GoodYear:

Your tyres should be balanced when they are mounted on wheels for the first time or when they are remounted after repair. Tyre balance should be checked at the first sign of a vibration or shimmy.

Като цяло не съм видял някой производител да пише за баланс след първите 1000км :arrow:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 09 май 2011 15:12

hooligan_sk написа:GoodYear:

Your tyres should be balanced when they are mounted on wheels for the first time or when they are remounted after repair. Tyre balance should be checked at the first sign of a vibration or shimmy.

Като цяло не съм видял някой производител да пише за баланс след първите 1000км :arrow:

Цитатът ти казва всичко, което трябва да се знае по въпроса. Другото е сътворено от гумаджии за привличане на клиенти. mhihi

Потребителски аватар
Firestarter
Автомобил: Голф 3
Двигател:

Мнениеот Firestarter » Пон 09 май 2011 15:50

Цитат от книгата "Ремонт и експлоатация Голф 3 и Венто"

Новите гуми трябва да се балансират при поставянето върху джантите. Необходимо е също и периодично балансиране в процеса на експлоатация на автомобила, тъй като в известна степен се изменят формата, теглото и размерът на джантата и на гумата. Небалансираните гуми се износват по-бързо, което води до износване на елементи на окачването и на кормилната уредба. Неустойчивостта на монтираните колела обикновено се проявява като вибрация особено при определена скорост (обикновено около 70км/ч). Когато вибрациите се чувстват само чрез кормилната уредба, необходимо е балансиране само на предните колела.Когато вибрациите се чувстват по целия автомобил, балансират се и задните колела.Балансирането на колелата трябва да се извършва в автосервиз.

Последна промяна от Firestarter на Пон 09 май 2011 16:41, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пон 09 май 2011 16:37

Firestarter написа:Цитат от книгата "Ремонт и експлоатация Голф 3 и Венто"

Новите гуми трябва да се балансират при поставянето върху джантите. Необходимо е също и периодично балансиране в процеса на експлоатация на автомобила, тъй като в известна степен се изменят формата, теглото и размерът на джантата и на гумата. Небалансираните гуми се износват по-бързо, което води до износване на елементи на окачването и на кормилната уредба. Неустойчивостта на монтираните колела обикновено се проявява като вибрация особено при определена скорост (обикновено около 70км/ч). Когато вибрациите се чувстват само чрез кормилната уредба, необходимо е балансиране само на предните колела.Когато вибрациите се чувстват по целия автомобил, балансират се и задните колела.Балансирането на колелото трябва да се извършва в автосервиз.

Хубаво цитатче си дал,но едва ли мнозинството се вълнуват от това...то в края на краищата си е за тяхна сметка,хората са го написали,защото е важно,аммма!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Пон 09 май 2011 17:17

emiltd написа:
Firestarter написа:Цитат от книгата "Ремонт и експлоатация Голф 3 и Венто"

Новите гуми трябва да се балансират при поставянето върху джантите. Необходимо е също и периодично балансиране в процеса на експлоатация на автомобила, тъй като в известна степен се изменят формата, теглото и размерът на джантата и на гумата. Небалансираните гуми се износват по-бързо, което води до износване на елементи на окачването и на кормилната уредба. Неустойчивостта на монтираните колела обикновено се проявява като вибрация особено при определена скорост (обикновено около 70км/ч). Когато вибрациите се чувстват само чрез кормилната уредба, необходимо е балансиране само на предните колела.Когато вибрациите се чувстват по целия автомобил, балансират се и задните колела.Балансирането на колелото трябва да се извършва в автосервиз.

Хубаво цитатче си дал,но едва ли мнозинството се вълнуват от това...то в края на краищата си е за тяхна сметка,хората са го написали,защото е важно,аммма!

Това цитатче отхвърля идеята че гумите трябва да минат повторен баланс след първите 1000км. Пише че трябва да минават периодично през баланс... което е ясно и не го коментираме :да:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 09 май 2011 17:34

Не съм гумаджия но знам, че нови гуми е хубаво да се разработват, тъй като първите стотина-двеста километра гумата вътрешно уляга и не е добре да се шпори първоначално. Аз избягвам да вдигам повече от 100 км/ч докато не мина поне 200-250 километра. А за баланса, ако не е правен при някой с две леви ръце и волана не играе просто няма смисъл да се прави наново според мен.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”