Налягане на гуми Пасат Б5
- Apokaliptiko
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1998 AFN
Налягане на гуми Пасат Б5
Колеги здравейте,може да Ви прозвучи тъпо но немога да намеря точното налягане на гумите на колата ми.Размера е 225/45/17 колата е 1.9 Тди.Предните гуми са Мишелин Пилот Ексалто и ги помпя на 2,5 атмосфери,но ми се струват меки,напомпя ли ги повече смятам,че друса,а и разбива повече.А и това че формата на гумите е доста прибрана и се притеснявам.Моля,дайте някакво мнение.Благодаря предварително.
- Apokaliptiko
Re: Налягане на гуми Пасат Б5
Благодаря но ми се струва,че 3 атмосфери са доста от очакваните отговори от мен.Надявам се на още съвети.
- kimb
- Автомобил:
- Двигател:
Колега отзад от вътрешната страна на капачето на резервоара има една таблица на която си е написан размера на гумите и налягането за тях , а колкото до гумите мойте мишелин са доста меки от страни от зимните ми който са по обикновенна марка
- dancing_niki
- Скиора
- Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
- Двигател: CASA
Аз съм със същия размер лятото и на резервоара пише: предни от 2.7 до 2.9, задни от 2.9 до 3.2
Следобед ще проверя на 100% дали са верни горепосочените стойности, но аз моите и 4-те ги карам на 2.7
Следобед ще проверя на 100% дали са верни горепосочените стойности, но аз моите и 4-те ги карам на 2.7
- vladobg78
- Автомобил:
- Двигател:
За гуми 195/65 R15 от опит съм установил, че оптимално налягане е 2,4 atm.
3 е прекалено според мен
3 е прекалено според мен
Аз съм с 224/45/17. На капачето на резервоара пишеше 2,4 предни и 2,2 задни ако не ме лъже паметта. При натоварена кола се помпят на 3 задните.
- dancing_niki
- Скиора
Това с налягането на гумите отпред и отзад според мен също зависи от двигателя и задвижването. В моя случай V6 TDi 4motion 180 к.с.
dancing_niki написа:Това с налягането на гумите отпред и отзад според мен също зависи от двигателя и задвижването. В моя случай V6 TDi 4motion 180 к.с.
Прав си, не се бях замислил

- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
dancing_niki написа:Това с налягането на гумите отпред и отзад според мен също зависи от двигателя и задвижването. В моя случай V6 TDi 4motion 180 к.с.
И какво зависи от това?
Принципа мисля е еднакъв - отпред е по-тежка отколкото отзад.
Моята я дават 2.6 предни на 2.4 задни за 17ки (по спомен)
- dancing_niki
- Скиора
Преди малко си проверих капачката на резервоара и на нея пише следното: предни 2.7 - 2.9, задни 2.5 - 3.4
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
dancing_niki написа:Преди малко си проверих капачката на резервоара и на нея пише следното: предни 2.7 - 2.9, задни 2.5 - 3.4
Ок Ники, това е така (ще погледна и аз моята пак).
Мисълта ми беше, каква е зависимостта от двигател и задвижване при налягането на предни и задни?
Това, че едни коли са по-тежки от други и искат повече налягане - ок.
Но в повечето случаи предницата си е по-тежка и при не натоварена задница трябва да се помпат повечко.
Или греша?
- Apokaliptiko
Хубаво се заговорихме,но смятам че 3 атм. е доста яко за отпред и с нашите кокали става интересно.Мисълта ми е да се изравнят границите между здравина,добро шофиране,комфорт и т.н.А и всеки иска да си запази автомобилът.
- dancing_niki
- Скиора
Производителя е написал най-точно какво трябва да е налягането на гумите. Съмнявам се някой от нас да е по-начетен от него. Стойностите дадени по-горе се отнасят както следва: по-ниската за по-малко натоварен автомобил, по-високата - за по-натоварен. Разликата също може да идва от това, че 1.9 е по-лек от 2.5, 2.6, 4.0 литровите мотори. 4motion-а също малко или много увеличава теглото на задния мост. Относно компромисен варянт комфорт, сигурност достатъчно налягане... предните гуми и на 2.9 да ги направя пак не са на 100% изпънати. Понякога и джантата може да промени формата на гумата. Аз лично съм със 17х7". Зависимостта предни задни абсолютно си я уцелил, но аз повече говоря за разлика м/у отделните двигатели, а не предни-задни.
- feikot
- Двигател: AFN AVG
Преди си ги помпих по капачката,ама едната предна дясна се изяде почти до нула.Сега предните на 2.3 до 2.5 задните на 2.8 и спи града.50/50 съм сам и хора с багаж,почти никога не съм аз и някой друг без багаж.Или пълен или празен.