как да оправя пласмасите на голф 4???

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Re: как да оправя пласмасите на голф 4???

Мнениеот achodemo » Нед 27 фев 2011 9:42

Limp написа:Е бе, не е чак екстра. Доста се отличава жабката.

Наистина не може да се каже че се слива с оригиналните пластмаси , защото това боядисаното си става абсолютно черно ,а оригиналните леко отиват към антрацит просто пак си е черно но в друг тон и наистина при заглеждане ,както се вижда и от втората снимка си личи разликата , но при ежедневното ползване на колата вярвай ми не прави впечатление , а и по важното е че не се надира като оригиналното покритие когата някой седне отпред и си набие колената в жабката :D

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 28 фев 2011 8:15

achodemo написа:Колеги отдавна минах по този път и незнам защо се мъчите да търкате със шкурки , и аз в началото търках ,но после открих топлата вода , просто поливате обилно детайла с корселин и след секунди гумираното покритие пада на парцали и отдолу си остава гола пластмаса ,е разбирасе остават бели "облаци" от корселина ,но тъй като след това се боядисва няма проблем . :012: :012:

Говоря специално за пластмасите на голф 4 !

Само да се внимава че ако не се изтърка бързо, кореселина може да разяде и пластмасата.
Иначе потвърждавам - метода е много по-бърз и лесен

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Пон 28 фев 2011 9:41

mufin написа:
achodemo написа:Колеги отдавна минах по този път и незнам защо се мъчите да търкате със шкурки , и аз в началото търках ,но после открих топлата вода , просто поливате обилно детайла с корселин и след секунди гумираното покритие пада на парцали и отдолу си остава гола пластмаса ,е разбирасе остават бели "облаци" от корселина ,но тъй като след това се боядисва няма проблем . :012: :012:

Говоря специално за пластмасите на голф 4 !

Само да се внимава че ако не се изтърка бързо, кореселина може да разяде и пластмасата.
Иначе потвърждавам - метода е много по-бърз и лесен

няма такава опастност , търкал съм тези пластмаси по 30мин. и буквално съм ги къпал в корселин , няма следи от размекване . Тази пластмаса е качествена и доста здрава ,знам го от опит когато я напъвах точно жабката за да я разлепя на две за да поправя вътре механизма на ключалката !

Потребителски аватар
Terranova
Автомобил: VW Golf VI
Двигател: CHGA 2009

Мнениеот Terranova » Съб 26 мар 2011 0:34

И аз я приложих тая процедура на дръжките на вратите и на пластмасите около климатика и на лайсните на барчето. Резултата е удивителен, направо станаха като нови. Благодаря на всички които са описали по най-подробен начин всички стъпки!
Преди: Изображение Сега: Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
z1ggygo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот z1ggygo » Съб 26 мар 2011 18:29

Terranova написа:И аз я приложих тая процедура на дръжките на вратите и на пластмасите около климатика и на лайсните на барчето. Резултата е удивителен, направо станаха като нови. Благодаря на всички които са описали по най-подробен начин всички стъпки!

колега сподели с какво точни лъсна :applause:

п.с. много добре са станали аз имам същия проблем на дръжките на вратите :horror:

Потребителски аватар
Terranova
Автомобил: VW Golf VI
Двигател: CHGA 2009

Мнениеот Terranova » Съб 26 мар 2011 20:39

z1ggygo написа:
Terranova написа:И аз я приложих тая процедура на дръжките на вратите и на пластмасите около климатика и на лайсните на барчето. Резултата е удивителен, направо станаха като нови. Благодаря на всички които са описали по най-подробен начин всички стъпки!

колега сподели с какво точни лъсна :applause:

п.с. много добре са станали аз имам същия проблем на дръжките на вратите :horror:

Ами първо свали тва покритие което е нещо като гумено с едно ножче, след тва ги търках доста с ацетон да га се свали напълно, след тва ги минах с водна шкурка, първо с 600, след това с 1000, оставих ги да изсъхнат добре и ги пръснах със спрей .. черен мат. Успех!

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 28 мар 2011 11:08

Колеги, да попитам и аз някои неща:

1. Аз съм със сив салон... т.е. долната част на таблото (жабка, кора на средната конзола м/у седалките, дръжки на вратите и т.н.) са сиви. Има ли готов спрей с такъв цвят или трябва да ми тонират боя?

Опцията за облепване май също отпада.. гледах много разцветки на 3М фолио, даже мостри имам, но нито една не съвпада с цвета на 100%...

2. Някои колеги са боядисали и жабката (предполагам същото ще стане и с конзолата м/у седалките). Как третирахте пластмасата преди боята? Ясно, че свалянето на гуменото покритие ще е тегаво, но след това как минавате с шкурка като е така грапаво? Или направо пръскате пластификатор?

3. Има ли смисъл да се пръска пластификатор - шприц кит - боя или е по-смислено направо пластификатор - боя?

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Пон 28 мар 2011 18:25

icefire написа:Колеги, да попитам и аз някои неща:

1. Аз съм със сив салон... т.е. долната част на таблото (жабка, кора на средната конзола м/у седалките, дръжки на вратите и т.н.) са сиви. Има ли готов спрей с такъв цвят или трябва да ми тонират боя?

Опцията за облепване май също отпада.. гледах много разцветки на 3М фолио, даже мостри имам, но нито една не съвпада с цвета на 100%...

2. Някои колеги са боядисали и жабката (предполагам същото ще стане и с конзолата м/у седалките). Как третирахте пластмасата преди боята? Ясно, че свалянето на гуменото покритие ще е тегаво, но след това как минавате с шкурка като е така грапаво? Или направо пръскате пластификатор?

3. Има ли смисъл да се пръска пластификатор - шприц кит - боя или е по-смислено направо пластификатор - боя?

няма нужда от шкурка по релефните части . Като ги измиеш много добре с корселин , пръскаш направо със спрей за пластмаса ,който си е с пластификатор в него . Но за твоя цвят сигурно ще трябва да се прави ... :roll:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 11 май 2011 23:35

Колеги, и аз се захванах най-накрая с тия пластмаси. Само да питам, как се сваля пластмасата около радиото?
Цялото на едно ли е или са отделни детайли около радиото и климатроника? Може ли малко инфо как се свалят :oops:

Предполагам, че от шофьорската страна разглобявам пластмасите под волана и малко по малко се откриват някакви винтове, които да държат централната част на таблото.. как е точно?

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Чет 12 май 2011 8:48

Аз на моите пластмаси до радиото(вертикалните) само им изстъргах гуменото покритие внимателно с една пластмасова лъжичка,после ги потрих малко с парцалче и спрей за таблото и те си блеснаха черни(не съм свалял цялата конзола)

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Чет 12 май 2011 17:46

Към колегата icefire:
Линк 1
Обърни особено внимание на снимка 35.

Линк 2
Успех! :да:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 16 май 2011 15:16

achodemo написа:
Rabbit_TDI написа:
achodemo написа:
Rabbit_TDI написа:Да повдигна темата от прахта.Някой пробвал ли е жабката да я намаже със спрей за брони ?

Да и нея я обработих , само че тука понеже повърхноста е грапава и в грапавините по трудно се изчиства покритието , но с повече корселин и някаква четка и парцали след 30мин. е гола ! След това се минават поне 2 ръце спрей за броня (черен мат) и жабока става бонбон ! Вече около 6 месеца не е мръднала боята по него нито пуска черно !!! :012:

Ама и аз кви ги пиша :banghead: .Имах предвид някой пробвал ли е със препарат за освежаване на брони от типа ThurtleWax Black Chrome.

Според мен нищо няма да постигнеш с този препарат за освежаване , първо защото това покритие няма нищо общо с боята по броните и второ то не се нуждае от освежаване а от подмяна ! Но нищо не пречи ако си решил да пробваш , ако не стане нищо после ще я пръснеш със спрей !

Понамазах жабката със препарат за брони(ама не видях името защото не беше мои) - повчето драскотини изчезнаха(освен дълбоките) и ефекта е доста приятен.Пробвах и дали след това не цапа ,но щом засъхна нямаше таквиа проблеми.Като ми остане време ще навапцам цялата жабка ,че ми омръзна да я гледам такава издрана.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 19 май 2011 10:43

Ами.. да покажа при мен как се получи. Проблемът беше, че аз съм със сивия салон, така че нямаше как да пръскам със спрей за брони. Така че ми тонираха боя в Глазурит. Боядисах отделно сивите и черните компоненти:

Изображение

Изображение

Ето го готовият резултат:

Изображение

Изображение

Изображение

Искам само да направя някои забележки (не знам дали се отнасят за всички автомобили или само за тези със сив салон):

1. Покритието на дръжките на вратите и това на средната конзола (около радиото и климата) са различни. Едното пада на парцали, а другото се маже.

2. Пластмасите на дръжките на вратите и тези на средната конзола също са различни - дръжките не се влияят от коресилина, но другите се разяждат при силен натиск. Затова аз съветвам колегите, които искат да се занимават с това, дръжките на вратите, пластмасите около скоростния лост и м/у седалките (тия грапавите пластмаси) да ги чистят с коресилин. Останалите - около волана, около радиото и климата, пепелника отпред и т.н. - с газ за осветление.

Това е от мен. Поздрави :beer

Edit: Преди изглеждаха така.

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Чет 19 май 2011 19:07

:horror: Колега при теб процедурата е била просто неотложна, много са ти били захабени пластмасите. Сега обаче са станали като нови :да:
icefire написа:2. Пластмасите на дръжките на вратите и тези на средната конзола също са различни - дръжките не се влияят от коресилина, но другите се разяждат при силен натиск. Затова аз съветвам колегите, които искат да се занимават с това, дръжките на вратите, пластмасите около скоростния лост и м/у седалките (тия грапавите пластмаси) да ги чистят с коресилин. Останалите - около волана, около радиото и климата, пепелника отпред и т.н. - с газ за осветление.

Ако знах това за газта щях да си спестя доста усилия. Пластмасата под волана реших да не я тапицирам с кожа, а просто да я изчистя с коресилин. Обаче побеля и за да я оправя търках цяла вечер пак с коресилин, но като оставях малко да изветрее от парцалчето и след това с бясно темпо полирах на ръка. Получи се този ефект, но както се вижда на места избелява. С полираща машина вероятно щеше да стане перфектно. По същия начин процедирах с капачето на бушоните и дръжката на жабката. Чакам отпуската и ще пробвам какво ще се получи с дръжките на вратите.

Последна промяна от jollycatman на Пон 30 май 2011 20:44, променено общо 4 пъти.

Red Devil
Автомобил: MK4
Двигател: ASV+

Мнениеот Red Devil » Пон 23 май 2011 15:09

Ето ги и моите дръжки.
Изображение

Изображение

Сега ще свалям и лайсните по таблото, но ме притеснява дали след това няма да се разскърцат тия пластмаси...

Върни се в “Направи си сам!”