връзване на 4 омови колони на 2 омов усилвател!

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

връзване на 4 омови колони на 2 омов усилвател!

Мнениеот Koksan » Чет 12 май 2011 15:25

Здравейте! Понеже не разбирам грам от озвучаване, единственото, което мога да направя е да свържа кабелите и да ги запоя имам следния въпрос:

Предстои ми да свържа един 10канален усилвател който подава съответно
4х 30W на 2 ома - Нискочестотни
4х 21W на 3 ома - Средночестотни
2х 4W нa 4 oma - Високочестотни

Каква е формулата за изчисление на Мощността спрямо импеданса? Ако свържа на Нискочестотните говорители с импеданс 4 ома, каквито са в момента, колко W ще ми изкара усилвателя!? Съответно, ако вържа Високочестотен на 8 ома, големи ли ще са загубите?
От къде мога да си намеря тонколони по 2 Ома, че навсякъде са или 4 или 6 или 8, но под 4 не съм виждал! размерите които ми трябват са , 5,25" , 2,5" и 5/8"
Усилвателят е Harman Kardon и ми се ще да извадя хубав звук от него!

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: връзване на 4 омови колони на 2 омов усилвател!

Мнениеот radi_nrj » Чет 12 май 2011 16:03

Сега за заглавието - Никакъв проблем не е да се вържат 4 омови колони на на усилвател, който може да работи на 2 ома. След това нищо не разбрах от това което си написал. Какъв е тоя 10 канален усилвател и какви ще са тия 13cm нискочестотни :dontknow: Какво точно се опитваш да направиш ме мога да схвана. Иначе 2 ома говорители са голяма рядкост.

Мощността не се смята по формула за различните импеданси, а зависи много от самия усилвател. На теория изходната мощност на 2 ома би трябвало да е 2 пъти по-голяма от тази на 4 ома, но на практика зависи от много неща.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Чет 12 май 2011 17:44

Усилвателя е Harman Kardon оригинален на БМВ се слага! Има изход за 10 колони, както съм ги изброил горе:
4 броя високоговорителя по 30W с 2 ома импедан - Нискочестотни или Мидбасс(знам ли ги и аз какви са) с размери 5,25" и 6х9
4 броя високоговорителя по 21W с 3 ома импеданс - Средночестотни с размери 2,5"
2 броя пищялки по 4W нa 4 oma - Високочестотни с размери 5/8"

Това са колоните които оригинално се връзват на тоя усилвател!
а тези които имам са 4 броя по 25W на 4 ома и 2 пищялки които са по 8 ома и незнам колко ватови са, не пише!
И мислъста ми беше, ако реално е 2 пъти пада, означава че като му вържа 4 омови, вместо 2 омови, вместо 30 ще изкара 15, което няма ли да е по слабо от тези който изкарва сега CD-то, то е 4х30 мисля? Да не стане по тиха музиката след като сложа усилвателя ми е идеята!?

Надявам се да съм бил по-ясен!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 12 май 2011 18:16

Вече напълно те разбрах :да: Самият усилвател има ли възможност за настройване на нивата на отделните канали? Ако да може и да се използват и говорители с различни импеданс и чувствителност от оригиналните.

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Чет 12 май 2011 18:41

ами .. трябва да го разглобя! отвън изглежда ето така:
Изображение
Изображение

Едва ли ще може нещо да се променя отвътре?
Казваш че дефакто всичко зависи от усилвателя и може да няма проблем да свири и с колони с по-висок импеданс от тези които оригинално му се връзват?
Иначе доколкото съм чел за усилвателя, знам че филтрира всички честоти и разпределя за съответния говорител, само честотите които ще свири, няма нужда от допълнително филтриране при сами говорители, оригинално струва страшно много пари и всички казват че бил невероятен усилвател, ама .. знам ли! Явно ще действам на метода - проба грешка!

Иначе има някакви 2омови колони на JBL които се продават в Технополис видях сега! И елипси 6х9 и 5,25"! В краен случай може би ще инвестирам в тях, ако не свири добре!

А понеже сега намерих и евентуално и едни Средночестотни говорителчета на NOKIA, на 2,5 инча но са на 8 ома, дали ще е много разликата от 3 ома на 8?

nikolaitabakow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolaitabakow » Чет 12 май 2011 21:14

По голям импеданс разтоварва усилвателя,т.е. няма опасност да изгори нещо.Но и мощноста ще е по малка.Опасноста идва от това да вържеш към 4 ома 2 ома говорител защото тока е двоен :D

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 12 май 2011 21:57

Проблема тук е друг. Усилвателя е с вградени кросоувъри, които делят сигнала и най-вероятно е с отделни стъпала за всеки от 10-те говорителя. И сега ако вържем 10 говорителя, които поради разбираема причина няма да отговарят на 100% по импеданс и чувствителност на оригиналните как точно ще ги накараме да свирят с едно и също ниво. За мен специално това е задача с твърде много неизвестни :(

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Чет 12 май 2011 22:15

Еми .. ще видим в крайна сметка какво ще стане! КАто ги навържа ще кажа :) може пък и да се получи! :)) Да се надяваме че ще е по добре от досегашното ниво! :)

nikolaitabakow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolaitabakow » Чет 12 май 2011 22:43

Мда тема за размисъл :D

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”