А за какво ти трябва таиз кола? Градско или извън предимно,колко хора ще возиш най-често,какви км ще минаваш грубо годишно,за да може да се прецени дали ти трябва бензин или дизел и какъв двигател. Принципно гледам,че не се ориентираш колата задължително да има климатик - за мен това е основна грешка,особено ако ще я ползваш предимно в града...ще ти се свари мозъка в нащия град в едно хубаво голямо задръстване. Пък и извън с 120-130 по магистрлата с отворен прозорец не си е работа.Ако ще е с климатик - трябва ти по-сериозен мотор,понеже той дърпа едни 15 коня и ако си сумарно 60,няма да отлепиш въобще и ще забравиш какво е изпреварване .Колата ако има климатик,търси я с оригинален такъв (номер 2 е с допълнително монтиран,последното е с оригинален.
Принципно допълнително монтирания поражда много ядове и ще станеш много близък с мен или друг майстор по климатиците и ще се виждате общо взето всяка пролет.
Като двигател не мисля,че 1.4 е удачен,понеже съм правил няколко и нямам добри впечатления (основно не харесвам AEX поради сблъсъка ми с 4-5 такива вече с един и същ доста сериозен дефект в двигателя),АЕЕ-то ( 1.6 ) и то не е най-великия двигател на света,понеже и те дават разни глупави дефекти. Чувал съм много добри отзиви от SDI двигателите (чист дизел без турбо),ама там колегите да кажат вече.
Както казах, трябва да изходиш от това за какво ти е тази кола преди да стигнеш до момента с това да избираш конкретна бройка,понеже това за какво смяташ да я ползваш,ти ограничва търсенето значително и ще останат максимум 10-тина коли,които дефакто да покриват всичко,което си решил,че трябва да има,като огледаш тях външно,ще останат макс. 3-4,след това като заведеш някой разбиращ да я види - макс. 2,твърде вероятно и нито една.