Чисто нов автомобил на лизинг - мнения?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Чисто нов автомобил на лизинг - мнения?

Мнениеот maxpayne » Пон 16 май 2011 11:14

sk. написа:Правил съм си сметки и излиза, че ако можеш да си позволиш да отделяш по 700лв на месец за ипотека на апартамент, е много по-добре да даваш 400лв за квартира и 300лв да слагаш в банка. На 20-тата година от ипотеката (20 години е нормален период), ще имаш 150 000лв в банка и ще можеш да си купиш апартамента кеш, а през всичките тези 20 години ще си разполагал със пари под ръка, защото това е наистина важно! Кел файда, че имаш апартамент за 200 000лв на кредит, като нямаш 1 лев заделен настрани ;)

Отиваме в офф топик, но все пак ти си автор на темата и ти повдигна въпроса, тъй че...
Не си направил сметка за няколко основни неща:
- след 20 години с тези 150 000лв ще си купиш само гаража най-вероятно, ако изобщо ти стигнат и за него
- тези 400 за наем няма да са константна величина през целия период, а ще нарастват
- остатъчната стойност на апартамента след 20 години може да е сравнително висока (Не говоря за жилища, които са на разстояние 3м от съседния блок и в "елитни" квартали като Манастирски ливади, където улици няма, но за сметка на това изобилства от прах, кучета, а от балкона гледаш околовръстното, демек края на града)

В крайна сметка виждам, че си решил да си взимаш новата кола, да ти е на късмет и да си жив и здрав да си я караш. Според мен е грешка предвид доходите, които обяви, но все пак ти си знаеш най-добре на какво можеш да разчиташ

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пон 16 май 2011 11:44

Отново сме в офф/

Според мен, тази лудост с кредитирането и раздаването на пари за апартаменти от страна на банките няма да се повтори и няма да има причина цените на жилищата да скачат 100% и повече, защото просто няма да има хора, които да ги купуват! Хората по-високите етажи в банките се напариха доста и отдавна не раздават кредити на всеки ;)

едит/ колата още не съм я взел, но мерси :):):)

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пон 16 май 2011 12:55

Според мен оптималния ти вариант е да изтеглиш кредит (потребителски 20к лв ще ти дадат спокойно) и да отидеш да си вземеш в Германия 2-3 годишен автомобил над среден клас.Или каквото си решиш,било то и нов от тук.Акцента ми е върху придобитите пари.Бойковците наистина стабилизира инфлацията тази година и горе долу няма промяна в стойността на парите.2.7% е,което е малко за тази цел...Не обсъждам как това би въздействало на пенсионерите !!! Обаче,всяка една инвестиция,която направиш сега,ще е добре защото ако вноската ти е примерно 200 лв. след 5 години с тия 200 лв. не се знае дали ще и напълниш резервоара.

5 лева днес,не са 5 лева утре !

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пон 16 май 2011 13:13

Не съм напълно съгласен, че точно в момента е по-изгоден банковия заем. Вижте нивата на СОФИБОР и ЮРОБОР - в пъти е разликата. Тоест банките в БГ дават кредити с лихва в пъти по-висока отколкото може да придобиеш заем от западна банка, а както знаем повечето лизингови къщи са чуждестранни. Сега е почти на кантар с малко предимство може би на банките, но разправиите и плаващите нива на лихвата и парите дето трабва да наринете за молби за разглеждане на кредити и да търсите поръчители е безсмислена.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пон 16 май 2011 13:22

feikot написа:Според мен оптималния ти вариант е да изтеглиш кредит (потребителски 20к лв ще ти дадат спокойно) и да отидеш да си вземеш в Германия 2-3 годишен автомобил над среден клас.Или каквото си решиш,било то и нов от тук.Акцента ми е върху придобитите пари.Бойковците наистина стабилизира инфлацията тази година и горе долу няма промяна в стойността на парите.2.7% е,което е малко за тази цел...Не обсъждам как това би въздействало на пенсионерите !!! Обаче,всяка една инвестиция,която направиш сега,ще е добре защото ако вноската ти е примерно 200 лв. след 5 години с тия 200 лв. не се знае дали ще и напълниш резервоара.

5 лева днес,не са 5 лева утре !

Идеята е страхотна, ако не ти преразгледат лихвата! Много от Вас може би не са в течение, но банката има право или поне имаше до последно, да променя лихвата с до 1% без да уведомява кредитополучателя. Мисля, че бях писал по-рано, как EFG Leasing се бяха прекарали с някакви скромни 6,4% без право на промяна. Ще се проучи и възможността за теглене на кредит, все пак лихвите би трябвало да падат все повече :)

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пон 16 май 2011 15:21

Напротив, лихвите ще се вдигат защото в момента Euribor и Libor са рекордно ниски и тепърва предстои да се покачват. В 99% от случаите банковите лихви са Euribor/Libor/Sofibor + надбавка.

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пон 16 май 2011 15:25

Как ниски бе човек? Че всички банки преди 2 години си коригираха лихвените проценти нагоре и след това доста сериозно се ослушаха дали да ги свалят надолу! Аз ще разчитам да ни повишат кредитния рейтинг, ама наистина се поотклонихме :)

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пон 16 май 2011 15:33

Последен оффтопик: аз казвам че Euribor-а е нисък, а не че крайните банкови лихвени проценти са ниски. А той е базов лихвен процент за изчисление на крайните лихвени проценти на банките. T.e в момента 3м. Euribor е около 1.3%, очаква се да го повишат неколкократно в следващите години.
Иначе още първото мнение в темата е мое и те подкрепям за покупката на нова кола. Да вярно, обезценява се, не е евтино, но за мен новото си е ново. Ако утре ти прищрака може и до Норвегия да отидеш без да се притесняваш дали ще те остави на пътя :beer

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пон 16 май 2011 18:34

Ще търсиш такъв кредит,на който лихвения процент е фиксиран за целия период.Те така утре могат да ти го вдигнат на 20 % и какво ? Ще си продадеш бъбрека ли заради тия бирници ?

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Вто 17 май 2011 19:27

Според мен е рисковано да се обвържеш с лизинг за 5 години при положение, че разчиташ само на месечните си доходи, които както разбрахме са в пъти по-малко от 2500лв (аз предполагам около 1000-1200лв). Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години. Аз преди време си мислех за някакъв лизинг за нов VW, но се въздържам защото има други по-важни и смислени неща за които да си похарчи човек парите.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 17 май 2011 19:47

GodLike написа: Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години.

Е то ако имаш кеш става лесно. При кеш ще имаш и допълнително отстъпка от 5-10-15%. Общо с лизинга отскача на минимум 30%, така че лично не виждам никакъв смисъл :beer

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 17 май 2011 19:53

eddyman написа:Последен оффтопик: аз казвам че Euribor-а е нисък, а не че крайните банкови лихвени проценти са ниски. А той е базов лихвен процент за изчисление на крайните лихвени проценти на банките. T.e в момента 3м. Euribor е около 1.3%, очаква се да го повишат неколкократно в следващите години.
Иначе още първото мнение в темата е мое и те подкрепям за покупката на нова кола. Да вярно, обезценява се, не е евтино, но за мен новото си е ново. Ако утре ти прищрака може и до Норвегия да отидеш без да се притесняваш дали ще те остави на пътя :beer

Пак ще стане офф, ама и аз имам ипотечен кредит "вързан" към Софибор, само дето като падне той лихвата не пада, а иначе като се качи и лихвата я вдигат, също като цената на нефта и бензина!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 17 май 2011 19:59

bnick написа:
GodLike написа: Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години.

Е то ако имаш кеш става лесно. При кеш ще имаш и допълнително отстъпка от 5-10-15%. Общо с лизинга отскача на минимум 30%, така че лично не виждам никакъв смисъл :beer

Ти сериозно ли ако имаш спестени 30 000 лева ше ги бухнеш всичките за кола? Която след 5 години няма да струва и половината????
По принцип хората, които разполагат с такива суми предпочитат лизинга защото през времето, когато тези пари са му свободни той може да ги използва/умножава. И така излиза, че винаги имаш пари в себе си същевременно бизнесът ти е ОК щото разполагаш със средства да го поддържаш на ниво. За времето на лизинга тези 30 000 лева не е проблем да станат в троен размер mhihi

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Вто 17 май 2011 20:02

Така един колега разпиля Райфайзен банк.. пита ги два пъти учтиво и после като ги подкара.. всички имейли до които се докопа от сайта им праща едно и също съобщение. Доста добре написано и издържано от правна гледна точка.., обеща им, че ще ги направи публично достояние в медиите и т.н и като видяха, че няма как да се измъкнат му свалиха 60-70лв от месечната вноска ;)

Трябва да си настойчив ;)

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Вто 17 май 2011 20:04

Пусни го този текст да го пращаме и ние белким ни смъкнат вноските :talk:

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”