Чисто нов автомобил на лизинг - мнения?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Re: Чисто нов автомобил на лизинг - мнения?

Мнениеот GodLike » Вто 17 май 2011 20:08

bnick написа:
GodLike написа: Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години.

Е то ако имаш кеш става лесно. При кеш ще имаш и допълнително отстъпка от 5-10-15%. Общо с лизинга отскача на минимум 30%, така че лично не виждам никакъв смисъл :beer

Лесно е, но е глупаво да си похарчиш последните пари за кола. И ако живота ти поднесе някаква изненада ще се окажеш с купчина желязо и без кеш. Тези 30%, които казваш че ще загубиш ти се явяват застраховка. Не говорим за случая в който имаш 60к в банковата сметка и решаваш да похарчиш 30к за кола, а за случай когато имаш 25к и всичките ги дадеш за кола.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 17 май 2011 20:12

stefan4o написа:
bnick написа:
GodLike написа: Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години.

Е то ако имаш кеш става лесно. При кеш ще имаш и допълнително отстъпка от 5-10-15%. Общо с лизинга отскача на минимум 30%, така че лично не виждам никакъв смисъл :beer

Ти сериозно ли ако имаш спестени 30 000 лева ше ги бухнеш всичките за кола? Която след 5 години няма да струва и половината????
По принцип хората, които разполагат с такива суми предпочитат лизинга защото през времето, когато тези пари са му свободни той може да ги използва/умножава. И така излиза, че винаги имаш пари в себе си същевременно бизнесът ти е ОК щото разполагаш със средства да го поддържаш на ниво. За времето на лизинга тези 30 000 лева не е проблем да станат в троен размер mhihi

Зависи от конкретната ситуация. А ако съм на заплата и тези 30к не ми вършат никаква работа? За какъв бизнес става въпрос тогава? Мой приятел с бизнес си взе Пасат наточен за 80к, но кеш и го плати около 65к. Без проблеми можеше да го вземе и на лизинг...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 17 май 2011 20:15

Така де, интересно как ще събереш 30 000лв от заплата и каква трябва да ти е заплатата? Иначе твоя приятел щом е броил кеш 65 бона, предполагам има поне още толкоз заделени, едва ли си е дал последните пари за купчина ламарина mhihi Автомобилът е най-невъзвръщаемата инвестиция, ако не знаеш, да ти го кажа :beer Това и според мен също, както се изрази колегата по-напред, е последното нещо, за което ще си дам спестените пари :Mr Green Fun

bnick

Мнениеот bnick » Вто 17 май 2011 20:22

stefan4o написа:Така де, интересно как ще събереш 30 000лв от заплата и каква трябва да ти е заплатата? Иначе твоя приятел щом е броил кеш 65 бона, предполагам има поне още толкоз заделени, едва ли си е дал последните пари за купчина ламарина mhihi Автомобилът е най-невъзвръщаемата инвестиция, ако не знаеш, да ти го кажа :beer Това и според мен също, както се изрази колегата по-напред, е последното нещо, за което ще си дам спестените пари :Mr Green Fun

В не всички случаи. Когато си изкарваш хляба с колата, не говоря за такси, какъвто е неговия случай, си заслужава. Той навърта по около 100к на година. Парите от колата му се връщат двойно, дори тройно. И да позна, не си е дал последните пари за нея :beer

П.С. И въобще да си даваш последните пари за нова кола е тъпа идея

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Вто 17 май 2011 20:27

Твоя приятел е друг случай. Обсъждаме обикновен потребител, който си ползва колата за собствени нужди :beer

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Вто 17 май 2011 21:09

GodLike написа:Според мен е рисковано да се обвържеш с лизинг за 5 години при положение, че разчиташ само на месечните си доходи, които както разбрахме са в пъти по-малко от 2500лв (аз предполагам около 1000-1200лв). Лизинга за мен е подходящ, когото имаш някакви спестявания примерно 70-80-100% от стойността колата, но не искаш да ги дадеш на куп за да не останеш без пари и правиш някаква лизингова схема за 1-2-3 години. Аз преди време си мислех за някакъв лизинг за нов VW, но се въздържам защото има други по-важни и смислени неща за които да си похарчи човек парите.

Ами така си е!Според мен,семейството трябва да има поне 2500-3000лв доход!Иначе си е пълна авантюра.То заем да изтеглиш за друго,семо ще го връщаш.А тук трябва и да подържаш автомобил!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 17 май 2011 21:16

Хората в белите страни вземат по няколко хиляди ойро и карат също коли на лизинг. Няма нищо лошо в това. Хората мислят прагматично и предпочитат да имат пари в брой, отколкото ламарина насреща mhihi Дори има и схеми за лизинг подобни на кола под наем. Вземаш последен модел еди си каква кола, кихаш всеки месец по 200 ойро и след 3-тата или 5-тата година ти предлагат или да я вземеш за някаква остатъчна стойност или да им я върнеш. За сумата не съм много сигурен, понеже пресният пример е със Ситроен Ц4 Пикасо от Австрия, може и 400 ойро на месец да беше сумата, забравих mhihi . Така излиза, че в крайна сметка плащаш някакви вноски, предполагам и консумативите, колата ти е в гаранция през цялото време после я връщаш и вземаш пак нова без да си обвързан по някакъв начин с дилъра.

bnick

Мнениеот bnick » Вто 17 май 2011 21:45

То и тук е така. Остатъчната стойност на автомобила е точно това. След като ти изтече лизинга, решаваш дали да си я задържиш срещу остатъчната стойност + таксата за прехвърлянето или тя ти служи за нова първоначална вноска. Винаги колата ти е в гаранция и караш нова. Минуса е че винаги си назад с доста mhihi :beer

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 17 май 2011 22:30

stefan4o написа:Хората в белите страни вземат по няколко хиляди ойро и карат също коли на лизинг. Няма нищо лошо в това. Хората мислят прагматично и предпочитат да имат пари в брой, отколкото ламарина насреща mhihi Дори има и схеми за лизинг подобни на кола под наем. Вземаш последен модел еди си каква кола, кихаш всеки месец по 200 ойро и след 3-тата или 5-тата година ти предлагат или да я вземеш за някаква остатъчна стойност или да им я върнеш. За сумата не съм много сигурен, понеже пресният пример е със Ситроен Ц4 Пикасо от Австрия, може и 400 ойро на месец да беше сумата, забравих mhihi . Така излиза, че в крайна сметка плащаш някакви вноски, предполагам и консумативите, колата ти е в гаранция през цялото време после я връщаш и вземаш пак нова без да си обвързан по някакъв начин с дилъра.

Не всичко, което блести, е златно...Риска по оценката на остатъчната стойност и консумативите са си за твоя сметка. Лизинг за частни лица е набудка, заслужава си само за фирми...Затова най-добре фирмена триколка и бенц на аванта...Но и това бърка дълбоко в джоба/фиша

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 17 май 2011 22:53

GodLike написа:Твоя приятел е друг случай. Обсъждаме обикновен потребител, който си ползва колата за собствени нужди :beer

Именно , още в началото на темата го казах , не виждам смисъл в това да купиш нова кола с ресурс 300 000 км , а да караш по 10000 на година . След 10-15 години ще имаш ръждилка с никаква стойност и доста "голям остатъчен ресурс" :D .

ПП не ми се споменава за криминалните рискове относно новите коли , не че старите са застраховани ...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 18 май 2011 12:14

@По принцип хората, които разполагат с такива суми предпочитат лизинга защото през времето, когато тези пари са му свободни той може да ги използва/умножава. И така излиза, че винаги имаш пари в себе си същевременно бизнесът ти е ОК щото разполагаш със средства да го поддържаш на ниво. За времето на лизинга тези 30 000 лева не е проблем да станат в троен размер

Да ама не в БГ. Имам познати дето теглиха 3 последователни години кредити /Уникредит; Райфайзен и за капак ОББ / И какво? накупиха си ML ки . И я докараха дотам, че ни пари за внос на стока, даже пари за гуми за псевдоджипките си нямаха . Закриха си ТО в 3 града, "оптимизира" си персонала от около 30 човека на 3ма в централата, пуснаха в продажба апартаменти за да покриват вноските .

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 18 май 2011 12:22

Това е нещо нормално за България Облечен си с дрехи за 40лв живееш в боксониера за 25 000лв ама караш джип за 90 000лв и си мислиш че си номер едно mhihi Колегата като гледам вече си го е решил и сега само си търси оправдание да скочи в нова кола

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 18 май 2011 12:26

KirilGeorgiev написа:Това е нещо нормално за България Облечен си с дрехи за 40лв живееш в боксониера за 25 000лв ама караш джип за 90 000лв и си мислиш че си номер едно mhihi Колегата като гледам вече си го е решил и сега само си търси оправдание да скочи в нова кола

За съжаление е нужно да споделя, че Кирил е прав в общи линии. Щото интересно, но факт е, че българинът мисли само и единствено за покупка на мечтаната кола, а като дойде ред за обслужване, профилактика, ремонт и започват едни теми във форума, от които после някои се засягат и казват, че ги оплювам и се заяждам с тях :screwy :roll:

bnick

Мнениеот bnick » Сря 18 май 2011 16:22

milmar написа:
GodLike написа:Твоя приятел е друг случай. Обсъждаме обикновен потребител, който си ползва колата за собствени нужди :beer

Именно , още в началото на темата го казах , не виждам смисъл в това да купиш нова кола с ресурс 300 000 км , а да караш по 10000 на година . След 10-15 години ще имаш ръждилка с никаква стойност и доста "голям остатъчен ресурс" :D .

ПП не ми се споменава за криминалните рискове относно новите коли , не че старите са застраховани ...

Аз си ползвам колата за собствени нужди, правя по 12к на година. Защо да купувам кола на N-километри надхвърлил ресурса на колата, както се изразяваш, но в БГ винаги на около 120к mhihi . Можеш да си позволиш, взимаш си. Смисъл има ли няма ли, всеки си знае. Новото си е ново, погледни само краш тестовете на сегашните и отпреди 15-20г. Всеки сам оценява собствения и на семейството си живот. В далечен план новата кола може да излезе и по-евтина, зависи на какви кошници попадне човек :beer

П.С. И за ръждилката, отдавна мина времето на Голф 3, сега е по-различно :D

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 18 май 2011 16:29

[/quote]погледни само краш тестовете на сегашните и отпреди 15-20г.[/quote]

Аз нещо не виждам голяма разлика...

http://www.youtube.com/watch?v=E_j5E2_GXWw

http://www.youtube.com/watch?v=ujGurGNvqbM&feature=related

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”