emohrisstov написа:Колеги да споделя и моя опит с температурния датчик.
Първо да уточня, че датчикът е доста важен, за да се правят каквито и да било експерименти с него. Било то карането с неизправен такъв или купуването на всеподобни ментета за да се спестят 20тина лева.
Какво направих аз. И аз си мислех, че този датчик не е чак толкова важно и взех един, уж за моята кола, от Ауто + за 18лв. Предложиха ми и оригиналния (EITH, Made in Luxemburg) но аз не намерих за необходино да давам допълнително пари за датчик, който ще върши същата работа като този от 18. Марката на евтиния е FAE.
Проверих ги в нета. Това е фирма, която се занимава с изработката на всякакъв вид датчици със седалище в Барселона, Испания. Както и да е. Датчика не беше съвсем ментаК.
Сложих го. Всичко работи на 6 до момента в който температурата на охлаждащата течност започна да минава 90 а перката не се пускаше. Чак достигайки 100+ градуса се задейства и перката, което в последствие се оказа, че е нормалната работа на този датчик.
В резултат, отидох и си купих един ориджинъл, за да ми е мирна главата и сега всичк е ок. Към това добавям и едно шише антифриз Г12 което отиде за доливки след смените.
Един съвет колеги, купувайте си винаги оригиналните (или най-близките до тях) части, за да ви е мирна главата и всичко да работи, както трябва. Няма да забогатеем много с 20лв а щетите, които можете да си причините и последващите евентуални ремонти могат да надхърлят многократно тази сума.
Колега преди месец си взех същият датчик оригинален от А+ сложих го и запалих колата вързана с vag-com и перката се пусна на 99 градуса и охлади и викам си да не би да ми е за смяна датчика на радиатора за степените, но реших да примера температурата в казанчето колко градуса и на уреда показваше 90 градуса, а на таблото и компа 99 и сега нямам идея какъв датчик да слагам?