Затъмняване на стъкла - как?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Re: Затъмняване на стъкла - как?

Мнениеот IvailoOo » Вто 31 май 2011 20:36

Ем..няма да имаш ядове,но малко по-бавно ще изсъхне :да:

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 31 май 2011 20:39

IvailoOo написа:Ем..няма да имаш ядове,но малко по-бавно ще изсъхне :да:

Е нали ще го суша със пистолета та да стане работата по бързо. :roll:

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 31 май 2011 20:40

hitman0013 написа:Доста е странно да сте евтини на фолио, а скъпи на препарат за лепене.

Добре...кой препарат за лепене да ползвам? :roll: Вие кой сте ползвали?

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 31 май 2011 20:50

Препарат за прозорци

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Вто 31 май 2011 20:54

Мдаа..и аз така. С препарат за стъкла.1 шише...литър ли е колко е , не знам. Но 5-6 лепения на страничните и 4 на задното стъкло и имам още...малко по-малко от половин шише. А и върши супер работа така че не мисля че е голяма набутвация

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 31 май 2011 21:38

Ама тук не става въпрос за това дали да се купува препарат за прозорци или веро и кое колко пари струвало...аз купих и двете, но четох че трябвало да се лепи с вода и веро(даже на опаковката на инструкцията на фолиото го пише)...но въпроса е с кое от двете става по-добре, и след като се залепи фолиото, колко горе-долу време не трябва да го бараш, за да не се размести при монтажа на стъклото. :banghead:

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 31 май 2011 21:49

drago_tr написа:Ама тук не става въпрос за това дали да се купува препарат за прозорци или веро и кое колко пари струвало...аз купих и двете, но четох че трябвало да се лепи с вода и веро(даже на опаковката на инструкцията на фолиото го пише)...но въпроса е с кое от двете става по-добре, и след като се залепи фолиото, колко горе-долу време не трябва да го бараш, за да не се размести при монтажа на стъклото. :banghead:

И с вода и веро става и с препарат за стъкла също.А иначе като го залепиш около 12 часа недей сваля прозорците, за да изсъхне хубаво.То сега е топло и съхне бързо, но е хубаво да се остави повечко време.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Вто 31 май 2011 21:53

Golf_Diesel_ написа:
drago_tr написа:Ама тук не става въпрос за това дали да се купува препарат за прозорци или веро и кое колко пари струвало...аз купих и двете, но четох че трябвало да се лепи с вода и веро(даже на опаковката на инструкцията на фолиото го пише)...но въпроса е с кое от двете става по-добре, и след като се залепи фолиото, колко горе-долу време не трябва да го бараш, за да не се размести при монтажа на стъклото. :banghead:

И с вода и веро става и с препарат за стъкла също.А иначе като го залепиш около 12 часа недей сваля прозорците, за да изсъхне хубаво.То сега е топло и съхне бързо, но е хубаво да се остави повечко време.

Е това е голям проблем, защото колата ми е уличница и без джамци да седи не става....трябва цял ден да стоя до нея да я пазя докато съхнат пущините,защото прии сглобяването ако не е изсъхнало добре съм ги у@рал 100%. А на Б5 как се сваля и как се монтира задно стъкло си е един малък филм :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Вто 31 май 2011 22:06

Задното изобщо не си и помисляй да го сваляш mhihi За там ти трябват пистолет за горещ въздух и много нерви. първо пръскащ с вода или каквото имаш върху прозореца (но отвън) и налагаш фолиото,но с прозрачната част към теб...и започваш с пистолета да нагряваш, и да разстилаш фолиото за да придобие формата на самия прозорец.След като приключиш директно го лепиш отвътре и чак ще останеш очарован от това колко добре пасва :да:

Потребителски аватар
Golf_Diesel_

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 31 май 2011 22:21

drago_tr написа:
Golf_Diesel_ написа:

Е това е голям проблем, защото колата ми е уличница и без джамци да седи не става....трябва цял ден да стоя до нея да я пазя докато съхнат пущините,защото прии сглобяването ако не е изсъхнало добре съм ги у@рал 100%. А на Б5 как се сваля и как се монтира задно стъкло си е един малък филм :banghead: :banghead:

Аз мисля че ще го лепиш без да смъкваш стъклата.Значи аз правя така:
Чистя си прозореца отзад и отпред, налагам фолиото на стъклото и изрязвам квадратна част, за да я наложа по стъклото и изрязвам точно по уплътнението на джама.Преди това обаче съм напрскал стъклото за да залепне при изрязването.След това го отлепям от найлона и го слагам от вътрешната страна на стъклото, като преди това обилно съм напръскал лепящата част на фолиото и прозореца.ПОсле изтеглям водата и въздуха и го оставям да съхне.
Много е важно стъклото да ти е измито идеално отвътре и отвън.

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Сря 01 юни 2011 21:06

Golf_Diesel_ написа:Много е важно стъклото да ти е измито идеално отвътре и отвън.

Да.Някои правят грешката само като избърсват отвън стъклото и така се наранява фолиото при поставянето после вътре.Стъклата трябва да са идеално чисти и от двете страни.Добре е и страничните стъкла да се минават с пистолет за горещ въздух, защото колкото повече се минава със шпатулката толкова повече се драска фолиото макар и да не се забелязва в началото.Повечето като ги гледам не използват за страничните пистолет, а като е минато предварително с пистолет отвънка, едно минаване с шпатулката отвътре на всички страни и е готово.Някои ги гледам със шпатулата страничните стъкла ги минават по 20-30 пъти в различните посоки за да махнат "реските" и после става scare със фолиото.Аз даже в някой случай върху шпатулата слагам тънък плат за да не се драска.

Потребителски аватар
borledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borledo » Пет 26 авг 2011 18:40

Аз искам да попитам дали някой колега от форума си е затъмнявал сам стъклата на Голф 4 или го е практикувал повече пъти?

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Пет 26 авг 2011 19:27

Аз съм със затъмнение прозорци. Страничните стават много лесно (ще приложа една снимка на крайният резултат при братовчеда... Октавия 1..чехския еквивалент на Бора/Голф ). Със задния пада малко играчка. При мен лично не се получи от първия път,но слеед покупката на пистолет за горещ въздух нещата си дойдоха на мястото :)

Изображение

Потребителски аватар
marto_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот marto_vw » Пет 26 авг 2011 19:53

IvailoOo написа:Аз съм със затъмнение прозорци. Страничните стават много лесно (ще приложа една снимка на крайният резултат при братовчеда... Октавия 1..чехския еквивалент на Бора/Голф ). Със задния пада малко играчка. При мен лично не се получи от първия път,но слеед покупката на пистолет за горещ въздух нещата си дойдоха на мястото :)

Колега от коя страна нагряваш с пистолета?Защото съм забелязал че американското(то е китайско или по точно тайванско, но нали така го водят) от външната страна като се нагрява почти не се изглаждат "реските", но като го залепиш вече от вътре и се изглажда както трябва.

Потребителски аватар
IvailoOo

Мнениеот IvailoOo » Пет 26 авг 2011 20:00

Значи налагам го откъм външната страна на стъклото с прозрачното фолио навън.Така че да може като го сложа отвътре лепилото да остане към стъклото. По принцип ползвам "американско" фолио на Janey. Не е много скъпо и е добро.Не се надрасква и се разпъва добре.

Върни се в “Направи си сам!”