Повече от 40% от работодателите у нас имат трудности в намирането на подходящи служители за непопълнени позиции в своите компании.
Това сочат данните от проучване на Менпауър България. Този процент в България е по-високо в сравнение със средното за целия свят 34%.
Работодателите сочат като най-честа причина да запълнят свободните позиции липсата на подходящ кандидат. Много често желаещите да бъдат наети нямат опит или умения.
За да решат този проблем, най-често работодателите ангажират хора, които не притежават нужните умения за дадена позиция, но имат потенциал да се развиват.
Чета тази простотия и не мога да повярвам на ушите си. Нямало квалифицирани кандидати. Дрън дрън ярина.
Ще споделя собствения си опит в търсенето на работа:
Имам стаж по специалността 19 години. Обикновенно се иска 1-2-3 години
Отивам на интервю (случвало ми се е десетки пъти).
"Ама ние не можем да ви дадем желаната заплата. За същата позиция ще намерим студен, който иска 2 пъти по-малко от вас"
хайде сега да се разберем: търсите ЕВТИН работник или СПЕЦИАЛИСТ?
Щото думата "специалист" с думата "ниска заплата" ХИЧ не се връзва.
Работодателите искат СПЕЦИАЛИСТИ на НИСКА заплата. Е нема как да стане тва бе хора. Помислете малко!!
И ми е чудно после защо ревете, че нямало специалисти.
Специалисти ИМА, ама вие не можете да си ги позволите - това е гадната истина. На мен лично само на 3 места са ми казвали "Пич, не мога да си позволя човек като теб. Сори". И им прави чест на тези които си го казват. А не да ми върти шикалки! АМАН!
После що нямало специалисти.. Щот не давате заплати за специалисти, копелета.. Тва е! Кратко и ясно... Не може човек с 20 години стаж да бачка за 700 лв.. Научете го...