Липса на квалифицирани кадри!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Липса на квалифицирани кадри!
Да можеш да си позволиш да търсиш 6 месеца човек за работа за мен означава че той изобщо не ти е необходим
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
KirilGeorgiev написа:Да можеш да си позволиш да търсиш 6 месеца човек за работа за мен означава че той изобщо не ти е необходим
Всъщност в много , ама много голяма степен , и в 99% от случаите си прав

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
KirilGeorgiev написа:Да можеш да си позволиш да търсиш 6 месеца човек за работа за мен означава че той изобщо не ти е необходим
Това може би е вярно ако имаш цех за бутилиране, но иначе не е необичайно. Да не говорим за мастодонти като HP или Coca Cola - там от момента, в който си подал CV до момента, в който реално почнеш да допринасяш с работата си минават едни леки 6-8 месеца

maxpayne написа:reinhard написа:Субсидирането е форма на прахосване на публични средства
Добре преписа отчасти Цветелин Цоневски, отчасти учебника по макроикономика, ама не разбрах коя теза защитаваш. Не съществува свободен пазар на труда по смисъла на идеите на Адам Смит, които са ти така присърце. Дали са добри или лоши - аз не се наемам да споря, но е факт, че повечето му идеи са утопични.
Да се върнем пак по темата - в моята фирма често търсим висококвалифицирани кадри. Средно 3-6 месеца отнема да открием подобен човек, с който да се споразумеем. Като цяло е доста трудно на нашия HR
Сега идеята за свободния пазар датира от няколкостотин години надали някой ще ти каже нещо ново. Мисълта ми е, че свободното договаряне между хората е нещо незаменимо, при което всеки може да извлече изгода. В противен случай имаме регулативизъм, задължително налагане на колективни трудови договори в някои браншове - все мерки които довеждат до едно - безработица, бягство на кадърния човешки фактор и т.н.
Да свободния пазар е идеализъм, но нали трябва да се стремим към нещо по-добро. А оптималното разполагане на ресурсите ни помага да сравним алтернативни действия или алтернативното им използване. Това е, което искам да кажа. Успех
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Тези теми винаги са били на особена почит във форума (а и не само този)
Не виждам, какво има да се спори.
Малко се плаща за работна ръка - факт.
Мързеливи сме, ама много (поне тук) - факт.
Тарикати сме (работници и работодатели) - факт.
и т.н.
Прави ми впечатление, че има едно много грешно твърдение, което се повтаря:
Щом за една услуга се заплаща, колкото "на запад" трябва и заплатата на обслужващите да е толкова.
Да, ама оборотите тук са други, количествата, клиентите, покупателната способност и т.н.
Ако аз имам фирма за продажба на маратонки, това не значи, че мога да си позволя заплата на продавача, колкото в 'ивропата'.
Нито ще продавам толкова.
Нито ще ми идват на тези цени.
Нито нищо ...
И когато ми дойде 'сърдит' продавач, нещата съвсем забуксуват.
Това е само пример.
Не е лесно и от едната, и от другата страна.
Дано се променят нещата някога
п.с. пълните кафета, кръчми, ресторанти, молове, магазини, колите ни, дрехите ни, телефоните ... всичко това говори, че не сме за оплакване.
Колко хора познавате, които работят на 2+ места?
Нямах такъв познат, който да не го прави(от средната класа), когато бях по широкия свят.
Не бях чувал дори за човек, който ходи по 2,3 ... пъти на ден на кафе, кръчма ...
Зле сме, ама чужденците ни завиждат на бохемския живот.
(моля да ме извинят всички РАБОТЕЩИ хора - изключенията само подсилват думите ми)
пс2. И моля правете разлика м/у гурбета и постоянното живеене на дадено място!!!
Едно е да плащаш всичките данъци, такси и т.н., като местен, друго е когато си гурбетчия и/или тарикат!

Не виждам, какво има да се спори.
Малко се плаща за работна ръка - факт.
Мързеливи сме, ама много (поне тук) - факт.
Тарикати сме (работници и работодатели) - факт.
и т.н.
Прави ми впечатление, че има едно много грешно твърдение, което се повтаря:
Щом за една услуга се заплаща, колкото "на запад" трябва и заплатата на обслужващите да е толкова.
Да, ама оборотите тук са други, количествата, клиентите, покупателната способност и т.н.
Ако аз имам фирма за продажба на маратонки, това не значи, че мога да си позволя заплата на продавача, колкото в 'ивропата'.
Нито ще продавам толкова.
Нито ще ми идват на тези цени.
Нито нищо ...
И когато ми дойде 'сърдит' продавач, нещата съвсем забуксуват.
Това е само пример.
Не е лесно и от едната, и от другата страна.
Дано се променят нещата някога

п.с. пълните кафета, кръчми, ресторанти, молове, магазини, колите ни, дрехите ни, телефоните ... всичко това говори, че не сме за оплакване.
Колко хора познавате, които работят на 2+ места?
Нямах такъв познат, който да не го прави(от средната класа), когато бях по широкия свят.
Не бях чувал дори за човек, който ходи по 2,3 ... пъти на ден на кафе, кръчма ...
Зле сме, ама чужденците ни завиждат на бохемския живот.
(моля да ме извинят всички РАБОТЕЩИ хора - изключенията само подсилват думите ми)
пс2. И моля правете разлика м/у гурбета и постоянното живеене на дадено място!!!
Едно е да плащаш всичките данъци, такси и т.н., като местен, друго е когато си гурбетчия и/или тарикат!

- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
не разбирам много, на всички писаха тук, а аз не
Искам да кажа, че експоненциалната функция на рабоДа ми хареса, но по-добре е да не е такава стръмна

Искам да кажа, че експоненциалната функция на рабоДа ми хареса, но по-добре е да не е такава стръмна
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
maxpayne написа:KirilGeorgiev написа:Да можеш да си позволиш да търсиш 6 месеца човек за работа за мен означава че той изобщо не ти е необходим
Това може би е вярно ако имаш цех за бутилиране ....
Аз го разбрах в смисъл : след като можеш да си позволиш да предложиш смешна заплата и да чакаш месеци на ред , то толкова ти е нужен специалиста

group® написа:....

- feikot
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN AVG
Пък и в крайна сметка,коя сфера от нашата могъща икономика се нуждае от квалифицирани кадри.Тука освен магазини за гсми,банки,кафета и ресторанти няма нищо.Къде ни е високотехнологичното производство и иновативно мислене ? Ами нормално,търсенето поражда предлагане,като на никой не му трябват тук,ще отидат там където се нуждаят,всеки знае,че един квалифициран работник,ще е много производителен,но ще иска и голяма заплата.Все едно,Левски или ЦСКА или Литекс,да съберат последните стотинки за Меси (примерно) и после да не могат да му платят заплатата и да го осакатят,защото няма да има с кой да играе.
В държава,която най-голям процент БВП е от услуги,следващия е от земеделие,а то е на нивото от 80те,застаряло и немодернизирано (до преди 2-3 год,от тогава започнаха да използват по-добра техника.Наблюдавам ги във ДФЗ) няма как да се иска да имаме мозъци и прочие.Изтекоха.Факт.Преди сме били лидери и пионери в компютърната техника-сега не сме.ДЗУ във Стара Загора е бил един от първите заводи за компакт дискове,сега какво е ?Като Кремиковци.Тука само моловете и курвите просперират.
В държава,която най-голям процент БВП е от услуги,следващия е от земеделие,а то е на нивото от 80те,застаряло и немодернизирано (до преди 2-3 год,от тогава започнаха да използват по-добра техника.Наблюдавам ги във ДФЗ) няма как да се иска да имаме мозъци и прочие.Изтекоха.Факт.Преди сме били лидери и пионери в компютърната техника-сега не сме.ДЗУ във Стара Загора е бил един от първите заводи за компакт дискове,сега какво е ?Като Кремиковци.Тука само моловете и курвите просперират.
- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
А в същото време свестни, истински и добри хора по села и малки градове нямат пари да изпратят децата си на училище, понеже нямало квалифицирани кадри и нямало пари за много квалифицираните такива. Само локуми разтягате и си пиете бирата пред компютъра в авто форум, който посещавате понеже имате кола. Като се замисля колко сме разглезени, вкл. и аз...
Квалифицирани хора има, само че не може всички да цъкат пред компютъра и да са рекламисти, консултанти, брокери, застрахователи, HR, PR и секъв R. Винаги съм се чудел, кой произвежда нещо в тая държава? 

- feikot
Тия,които работят за 200 лв. а.к.а. работниците в Кремиковци,Арсенал,ВМЗ Сопот и прочие и прочие.А това което произвеждат е за заплата поне 1500 лв. на най-долно ниво.Защото от 5 години,Арсенал не е спрял да изпълнява поръчки за Индия,Судан,Пакистан и др. За последното шестмесечие поне по 100 000 калашника,500 000 патрона,отделно пон 50 000 минохвъргачки,2000 АТВ-та,оборудването за тях.Последно имаше за 30 000 РПГ-та и 10 000 СПГ-та.Е,кажете ми,5000 души работят в Арсенал,на заплата около 400 лв. (осреднено,за работници в производство) а произвеждат много много повече.Изброих по-големите поръчки за които се сетих.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
feikot написа:
Погледнато от страна на работодателя той няма причина да предложи 800 след като явно има достатъчно работници навити на 400лв. Пък ако ще и 200 милиона да прави на месец. Ок, ясно ми е, имат семейства, хранят деца и т.н., но ако те не си искат парите кой да го направи вместо тях?
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
feikot написа:Тия,които работят за 200 лв. а.к.а. работниците в Кремиковци,Арсенал,ВМЗ Сопот и прочие и прочие.А това което произвеждат е за заплата поне 1500 лв. на най-долно ниво.Защото от 5 години,Арсенал не е спрял да изпълнява поръчки за Индия,Судан,Пакистан и др. За последното шестмесечие поне по 100 000 калашника,500 000 патрона,отделно пон 50 000 минохвъргачки,2000 АТВ-та,оборудването за тях.Последно имаше за 30 000 РПГ-та и 10 000 СПГ-та.Е,кажете ми,5000 души работят в Арсенал,на заплата около 400 лв. (осреднено,за работници в производство) а произвеждат много много повече.Изброих по-големите поръчки за които се сетих.
и защото имат много пари, висят на всичките си доставчици, и който чуе ВМЗ директно хлопва телефона.
може да имат работа, ама да знаеш, пари за плащане нямат.
Към колегите питащи какво се произвежда в България, спрете да гледате новини по телевизията, по-добре излезте да се разходите да подишате чист въздух. България произвежда, не толкова колкото ми се иска, но все пак доста повече отколкото казват някои хора. Само благодарение на това производство, сега не сме на хала на Гърция
- feikot
Продукцията която споменах е на Арсенал.
Макспейн - viewtopic.php?f=60&t=269845&start=113 е те за втората част от поуста ми става въпрос.Като се махне този който иска 1000 лв. след него идва друг за 200 който е готов.Липсва конкурентен пазар на труда.
Макспейн - viewtopic.php?f=60&t=269845&start=113 е те за втората част от поуста ми става въпрос.Като се махне този който иска 1000 лв. след него идва друг за 200 който е готов.Липсва конкурентен пазар на труда.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
feikot написа:Продукцията която споменах е на Арсенал.
Извинявам се, обърках имената, но грешката също е вярна
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Petrolhead написа:feikot написа:Продукцията която споменах е на Арсенал.
Извинявам се, обърках имената, но грешката също е вярна
Добре,къде отиват тия пари и зао аджеба не плащат

Върни се в “ОФФ-Топик - други”