Не ми се пуска компресора на климатика- РЕШЕНО
- Blizzarder-VW
- Автомобил:
- Двигател:
Не ми се пуска компресора на климатика- РЕШЕНО
Здравейте, проблемът ми накратко е следния : Вчера си заредих климатика на колата (поло 6н 1.4 16в) и когато го пуснах с изненада установих,че не работи. Значи като натисна копчето в купето за климатика и пусна вентилатора да духа, ми се включва перката на колата, но не и компресора. Въпросният компресор е захранен от една единствена жичка, до която имах достъп, та реших да видя дали тя дава ток .. .е не дава. Пуснах кабел от акумолатора до компресора директно и климатика заработи. Сега въпросът ми е, какво управлява тока, които се подава на компресора??? Намерих си схема на самия климатик в колата и разбрах къде се намират датчиците които го управляват,но нямам ел. схема и нямам идея на какво да хвърля вината. За сега я хвърлям на един модул под левия фар на полото, който служи да котролира перката на колата, хем когато е загряла, хем като е пуснат климатика, също контролира и степените на перката. Тя ми се е чупила и ми я оправи един познат, сега перките работят перефтно, но не знам дали тоя въпросния модул управлява и тока подаван на компресора.Дайте мнения моля ! 
Последна промяна от Blizzarder-VW на Съб 18 юни 2011 23:11, променено общо 1 път.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Re: Не ми се пуска компресора на климатика
А сигурен ли си,че си с оригинален клиамтик? Понеже при оригиналния по спомен,компресора си е с две жици - едната е +,другата е -. При насажданите допълнително,жичката е само една....съответно ако си с насаждан,няма да ти свършат работа схемите,които си изнамерил,защото няма нищо общо.
Дай една снимка на моторния отсег и ще ти кажа какво е положението с климатика ти
Ако си с насаждан - редовно страдат от изгнили и клеясали релета и съответно нещо спира да работи - я перката,я компресора...

Дай една снимка на моторния отсег и ще ти кажа какво е положението с климатика ти
Ако си с насаждан - редовно страдат от изгнили и клеясали релета и съответно нещо спира да работи - я перката,я компресора...

- Blizzarder-VW
- Автомобил:
- Двигател:
Ами с две жички си е климатика
Имах предвид,че буксата ми е само една. Климатика си личи че не е насаждан, въпросът е кое реле се е прецакало и къде се намира. Нямам време тия дни да я разглобя, но като имам ще си играя,че не може така да няма студено най-вероятно заради едно реле ...
P.S Благодаря за схемата
P.S Благодаря за схемата
- Serjinio20
- Автомобил:
- Двигател:
провери ли бушона???
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Ако няма проблем с предпазител,тогава погледни какво е състоянието на буксата на онази гад по акумулатора.Редовно клеясва и събира гнус и спира да дава добър контакт.Често ми се е случвало и вътре да има спукана спойка на релето,което пуска и спира компресора (до 99-та е с реле,след 99-та го заменят с транзистор).Кутииката се отваря лесно - отстраняваш силикона,който е по ръба (с отвертка внимателно).Като сглобяваш,омажи я с двигателен силикон по ръбчето,за да не се пълни с вода.Правил съм го на няколко Голф 4-ки и 5-6 Шаран-а и става вечно така 
Ест. преди да си разглобиш кутииката,убеди се,че проблема е там.Провери захранванията според схемата,провери датчиците пак според схемата (датчика за обледяване на изпарителя и другите за температурата и налягането на фреона).
Имзери с едно уредче и проводника от кутииката до компресора,дали е наред (примерно при Голф 4 точно тези кабелчета имат навика да изгниват на много чудати места,виждал съм го и на няколко Поло-та).

Ест. преди да си разглобиш кутииката,убеди се,че проблема е там.Провери захранванията според схемата,провери датчиците пак според схемата (датчика за обледяване на изпарителя и другите за температурата и налягането на фреона).
Имзери с едно уредче и проводника от кутииката до компресора,дали е наред (примерно при Голф 4 точно тези кабелчета имат навика да изгниват на много чудати места,виждал съм го и на няколко Поло-та).

- Koksan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Има шанс, при дефектен температурен датчик за антифриза, да не включва! Намира се на таралежа с другия датчик за температура, бял е на цвят при AFH! Мерни го според показанията от АутоДата, да го видиш дали е здрав! Ако подава много малки съпротивления, Климатика си мисли че колата прегрява и затова не се включва!
Успех!
Успех!
Може да е от датчика за налягането на фреона. Аз имах подобен проблем, включваше само перката(даже при мен я включваше без никаква причина, ту на бавна, ту на бърза скорост). Като пуснех климатика, се включваше за постоянно само перката, без компресора. Сменях блока за управление, не беше от него, оказа се датчика за налягане на фреона(при мен е цифров, с три извода) - търси го по тръбите между изпарителя в купето и радиатора на климатика... когато налягането е прекалено ниско или прекалено високо компресора не се включва. Датчика може да се сменя без да се източва фреона, има "вентил/съчма" под него.
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
krassy написа:Може да е от датчика за налягането на фреона. Аз имах подобен проблем, включваше само перката(даже при мен я включваше без никаква причина, ту на бавна, ту на бърза скорост). Като пуснех климатика, се включваше за постоянно само перката, без компресора. Сменях блока за управление, не беше от него, оказа се датчика за налягане на фреона(при мен е цифров, с три извода) - търси го по тръбите между изпарителя в купето и радиатора на климатика... когато налягането е прекалено ниско или прекалено високо компресора не се включва. Датчика може да се сменя без да се източва фреона, има "вентил/съчма" под него.
Абе хора вие четете ли че човека няма 12Волта до компресора...
П.С. Аз залагам на някое реле, бушон или прекъснат кабел (може и изяден от някое мишле).Ако е температурен датчик на диагностика ще го хване, вече съм се убедил, при повечето с такива проблеми ги хваща ВАГКОМ-а.Имах проблем с един голф4 зимата някой му сменял четки на моторчето на парното и като го събирал, човека сложил буксата дето се регулират степените на вентилатора ама явно не е щракнала и климатика неще да отлепи пак така ги нямаше 12В и след като я вкарах като хората и си дойдоха.Проверка направи на кутийката до левия фар там също правят проблеми.
-
Alexandar_yordanov
- Автомобил:
- Двигател:
Стефане ако си спомняш моето поло(зеленото) неговия климатик е същия.
- Koksan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Gecatawe написа:krassy написа:Може да е от датчика за налягането на фреона. Аз имах подобен проблем, включваше само перката(даже при мен я включваше без никаква причина, ту на бавна, ту на бърза скорост). Като пуснех климатика, се включваше за постоянно само перката, без компресора. Сменях блока за управление, не беше от него, оказа се датчика за налягане на фреона(при мен е цифров, с три извода) - търси го по тръбите между изпарителя в купето и радиатора на климатика... когато налягането е прекалено ниско или прекалено високо компресора не се включва. Датчика може да се сменя без да се източва фреона, има "вентил/съчма" под него.
Абе хора вие четете ли че човека няма 12Волта до компресора...
П.С. Аз залагам на някое реле, бушон или прекъснат кабел (може и изяден от някое мишле).Ако е температурен датчик на диагностика ще го хване, вече съм се убедил, при повечето с такива проблеми ги хваща ВАГКОМ-а.Имах проблем с един голф4 зимата някой му сменял четки на моторчето на парното и като го събирал, човека сложил буксата дето се регулират степените на вентилатора ама явно не е щракнала и климатика неще да отлепи пак така ги нямаше 12В и след като я вкарах като хората и си дойдоха.Проверка направи на кутийката до левия фар там също правят проблеми.
На моето не го хвана VAGCOM-a! Аз го хванах!
- Gecatawe
- Автомобил:
- Двигател:
аз съм написъл при повечето
Поздрави!
Поздрави!
- Koksan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Gecatawe написа:аз съм написъл при повечето![]()
Поздрави!
НА повечето коли, но на поло 6N - НЕ!
- Blizzarder-VW
- Автомобил:
- Двигател:
До този момент се опитва да ми скъса нервите тоя климатик
Смених кутийката която управлява климатика под левия фар, проверих всичко на всичко 2 датчика, бяха си здрави, а до другите на климатика не мога да стигна, нямам условията дори да легна под нея, защото нямаме асфалт пред блока и е само кал...
P.S. Тая въпросна кутийка е 273лв в порше София .... ненормалници, аз я взех от италианеца, но не е от нея. Сега трябва да хвърля белята на нещо друго.
А и за колегата който твърди,че трябва да има датчик някъде вътре при радиатора на парното .. разглобявах го вчера бегло таблото, колкото да мога да огледам, но не намерих такова животно, а и по спомен като го сменях това радиаторче есента не помня изобщо да съм махал датчици или релета вътре в купето.
P.S. Тая въпросна кутийка е 273лв в порше София .... ненормалници, аз я взех от италианеца, но не е от нея. Сега трябва да хвърля белята на нещо друго.
А и за колегата който твърди,че трябва да има датчик някъде вътре при радиатора на парното .. разглобявах го вчера бегло таблото, колкото да мога да огледам, но не намерих такова животно, а и по спомен като го сменях това радиаторче есента не помня изобщо да съм махал датчици или релета вътре в купето.
- Koksan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
кой е казал че има при радиатора на парното? 
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”