Голф 6 - Дизел или бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Голф 6 - Дизел или бензин

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 9:32

Stivi написа:А интересно на тези 4000 оборота с каква ли скорост ще съм /говорим за "топ гиър"/ че да искам още да дърпа ?? Мисля че много отдавна ще съм надхвърлил всякаква разумна скорост съобразена с възможностите на пътищата в БГ ! Вече ако говорим за писти и скорости над 180км/ч мисля че темата е за друг форум където разходите за гориво и тунинг са без значение !

Хубав въпрос. Аз на втора достигам 120 км/ч (не сме в топ гиър). А ти? mhihi

pedalchobaba написа:Хора не разбрахте ли, че избора е въпрос на компромиси.
Също като при женитбата.

:да:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 07 юни 2011 16:53

Haralampi написа:Хубав въпрос. Аз на втора достигам 120 км/ч (не сме в топ гиър). А ти? mhihi

Намери ми бензин 105коня, тежащ около 2050-2100кг, който на наклона към Траянови врата в посока София да върви със 170км/час и при натискане на газта да ускорява.
Аз ще ти покажа дизел mhihi :beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 17:33

bnick написа:
Haralampi написа:Хубав въпрос. Аз на втора достигам 120 км/ч (не сме в топ гиър). А ти? mhihi

Намери ми бензин 105коня, тежащ около 2050-2100кг, който на наклона към Траянови врата в посока София да върви със 170км/час и при натискане на газта да ускорява.

С удоволствие - заповядай да се повозиш при мен, макар и да не са 2 тона ;)
А за теоретичнио обяснение - помисли на какви обороти е дизелов автомобил при 170 и на какви бензинов и коя е по-мощна при такива обороти :roll:

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Вто 07 юни 2011 17:42

Haralampi написа:
bnick написа:

А за теоретичнио обяснение - помисли на какви обороти е дизелов автомобил при 170 и на какви бензинов и коя е по-мощна при такива обороти :roll:

при мен са около 3 900 оборота на 6-та предавка :) за сравнение в гаража имам снимка при 200 км на колко оборота е :)

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Вто 07 юни 2011 17:47

Ако бензиновите коли харчеха по малко се съмнявам че някой щеше да кара дизел :kissy:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 17:51

KirilGeorgiev написа:Ако бензиновите коли харчеха по малко се съмнявам че някой щеше да кара дизел :kissy:

Правилен отговор :да:
Малко са готови да го признаят обаче. Човек винаги търси хубавото на това дето има за да спи по-спокойно и в един момент почва да си вярва :)

Въпросът обаче е, че икономията е много условна при дизела... ако човек седне да понапише някои числа на лист хартия ще види, че му трябват доста безавариини км за да почне въобще да излиза на "далавера".

За служебна кола или под наем, която не си купувал и не поддържаш е супер :)

bnick

Мнениеот bnick » Вто 07 юни 2011 17:59

Haralampi написа:
bnick написа:

Благодаря за предложението, но ще откажа. Аз отговора го знам, карал съм все пак бензинов автомобил преди този. А за теоретично при 170 какви са обороти, мисля че ти е доста ясно че зависи от доста неща. Само за протокола моята е на 5-та около 3700 оборота.
За мен дизела се кара по-лесно, по-комфортно ми е, по-евтино е. :beer Едно време си виках че никога няма да се кача на дизел :screwy

bnick

Мнениеот bnick » Вто 07 юни 2011 17:59

KirilGeorgiev написа:Ако бензиновите коли харчеха по малко се съмнявам че някой щеше да кара дизел :kissy:

А ако газта беше по-скъпа от бензина, някой щеше ли да кара на газ?

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 07 юни 2011 18:04

Признавам си :oops:
Карам бензинка и се кефя на дизелите.Търся хубавото на това което имам и искам хубавото на това което нямам mhihi
Практиката показва-дизела хем върви повече,хем харчи много по-малко,хем доставя по-голямо удоволствие.

Ако бензиновите харчеха още малко повече,се съмнявам,че някои щеше да произвежда бензинови mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 18:04

И все пак няколко по-конструктивни съвета към авторът на темата:

Помисли за нуждите и бюджета си!

Ако планираш да си я караш дълго и най-вече на дълги разстояния - дизел е може би по-добрият избор с оглед евентуална икономия някой ден!
Обратното - за градско каране не се препоръчва дизелов двигател - не е добре за самият него. ADAC препоръчва изборът на бензинов двигател при отсечки под 20-30км. Освен това шансът ти за икономия така също се стопява доста.

Друг фактор - за мен поне екстрите вътре са много важни. Не бих купил кола с базово оборудване, ако ще и 500 коня да е... Помисли на какво държиш и какво би искал да имаш вътре... и спрямо останалия бюджет и приложението на автомобила избери :да: Така бих направил аз :)

tisho_psg написа:Практиката показва-дизела хем върви повече,хем харчи много по-малко,хем доставя по-голямо удоволствие.

Това просто показва, че нямаш достатъчно опит и знания за да знаеш как да получиш максималното от колата си според нуждите си :) Нищо лошо, никой не се е родил научен.
Иначе си прав - дизел се кара МНОГО по-лесно тъй като не изисква толкова познания - за жена и начинаещи или незаинтересовани - по отношение на usability определено по-добрия избор...
Но това е малко като разликата между джобно фотоапаратче и огледално-рефлексен апарат. Това, че с джобния ти се справяш много по-добре и не успяваш да щракнеш нито една качествена снимка с ОР... не значи, че джобния е по-добрия апарат ;)

Истината е, че и двата вида имат и предимства и недостатъци. Всеки според нуждите, уменията и приоритетите си :) :beer

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 07 юни 2011 18:43

Това просто показва, че нямаш достатъчно опит и знания за да знаеш как да получиш максималното от колата си според нуждите си :) Нищо лошо, никой не се е родил научен.

Веднага може и да се съглася с теб щом ми обясниш какво значи "максималното от колата си според нуждите си" :beer
Опит имам вероятно повече от теб,а за знанията да не са открили Висше Учебно заведение в което се учи как се извлича максималното от бензинов двигател според конкретните нужди на потребителя? :roll:

Иначе за това последното си прав :beer :да: ...но,нуждите и уменията по никакъв начин не променят предимствата на единия вид двигател спрямо другия :beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 19:38

tisho_psg написа:

Веднага може и да се съглася с теб щом ми обясниш какво значи "максималното от колата си според нуждите си" :beer
Опит имам вероятно повече от теб,а за знанията да не са открили Висше Учебно заведение в което се учи как се извлича максималното от бензинов двигател според конкретните нужди на потребителя? :roll:

Значи да можеш да летиш като хората когато поискаш и да пестиш като хората без това да става за сметка на комфорта и удоволствието, когато е нужно. За да извлечеш максималното от която и да е техника, трябва първо да я познаваш. Както казах и мисля ще се съгласиш - шофирането не е само натискане на 3 педала. Зад тях се крие теория и знания, ако искаш да го правиш оптимално! :idea:

Не - има курсове за това междудругото (за непрофесионалисти, т.е. потребители както ги наричаш - например спортно шофиране, шофиране в охранителната дейност и т.н. - всичките включват в себе си познаването на двигателя). Иначе има висше по машиностроене, машинно инженерство, авио инженерство, автомобилна техника, мехатроника и куп други в които се учат и едните и другите двигатели с особеностите, предимствата и недостатъците им :)

Иначе за това последното си прав :beer :да: ...но,нуждите и уменията по никакъв начин не променят предимствата на единия вид двигател спрямо другия :beer

Не разбира се. Но ти помагат да си осъзнаеш, преди да заковеш, че единия е по-добър :idea:
Дадох ти добър пример с фотоапаратите :) Само защото не знаеш как да снимаш с огледално рефлексен, не значи, че джобния е "по-добър", щото има face-recognition :) Просто е много по-прост и това му е едно от предимствата. Аналогично според мен е и с двата двигателя.

Водих такава дискусия с мой колега седейки в Ауди А4 2010 2.0 - беше безкрайно разочарован, не дърпало, не вървяло, едва изпреварвал. Седнах и му показах, че при бензин скоростите не се сменят на 2000 оборота като при дизел, щото скоро след това забива муцуна. Разказах му каквото знам, без да твърдя че съм специалист....три дни по-късно каза, че май има нова любима кола, и ще продава дизела си mhihi

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 07 юни 2011 19:48

Ако трябва да избирате между нов голф ГТИ и нов голф ГТД, без интерес към разхода, на кое ли ще се спрете?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 07 юни 2011 20:00

hitman0013 написа:Ако трябва да избирате между нов голф ГТИ и нов голф ГТД, без интерес към разхода, на кое ли ще се спрете?

Казвал съм го и в друга тема-в момента в който бензинките почнат да вървят колкото дизела /не говоря за скорост/ и да харчат колкото него ще забравя какво значи нафта :да:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 07 юни 2011 20:03

Stivi написа:
Казвал съм го и в друга тема-в момента в който бензинките почнат да вървят колкото дизела

Никога не е било обратното при сходна мощност. Само трябва да знаеш как :wink:

А разхода - виж началната разлика в цената на колата (говорим за нов Голф 6!), отчети по-скъпата поддръжка и тегли една черта и виж колко км трябва да караш за да я компнсираш с по-нисък разход ;)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”