Фитнес въпрос за разбирачи

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: Фитнес въпрос за разбирачи

Мнениеот pe6kata » Съб 18 юни 2011 10:28

Adnan написа:Разбирам, благодаря.

Ще остана още повече благодарен ако споделиш и твойто ядене след тренировка.

как така яденето след тренировка :shock
какво мислиш, че всичко се свежда трениране и едно ядене след него?!
не разбираш ли че става въпрос за хранителна програма- от първото до последното(обикновено 7-мо ядене).
И точно тук е тежката част от тренировъчния процес, щото в залата отделяш няколко часа седмично, а хранененто ти ангажира целия ден. Не се ли вманиачиш, не става :lol:

Ще отнеме близо 2 часа в разговор да ти обясня за тренировките, храненето, храните по отношение на бодибилдинга и за да ти се изготви правилна схема и така че оттам нататък да можеш да продължиш сам. Сам разбираш, че това обаче може да стане тук и в едно мнение. Ще пробвам да ти нахвърля някои неща все пак, щото явно си упорит и се блъскаш, щом вече 6 месеца си продължил...

Ще ти направя едно съвсем наивно обяснение, простичко но пък разбираемо. Аналогията е същата с това, ако го съпоставиш месечния си бюджет.
В тялото има два източника на енергия- гликогена в черния дроб и мускулите, и мазнините. Гликогена се издухва за максимум 2 часа при интензивно натоварване. Мазнините са ти основния запас, дет се вика за черни дни, на него тялото разчита ако се случи някакъв кактаклизъм и остане без храна.
При хранене с какво да е и кога да е, тялото неможе да "предвиди" кога ще е следващия прием на храна и доколко като енергийна стойност. Ето защо гледа да задели нещичко под формата на запаси от мазнини от предишното ядене.

При такова ядене, безразборно, ако приема на калории за деня стане по-малък от изразходвания, то тялото трябва да компенсира този недостиг от себе си! При гладуване или хаотично ядене не знае доколко ще продължи този период, и почва избирателно да гори запасите си. Приоритет е запазването на мазнините, понеже ако изгори тях, остава без запаси. Първото от което се лишава са мускулите. Особено, ако това е придружено с изцяло и с много тежки аеробни натоварвания- бягане, колело и т.н. понеже голямата мускулна маса пречи в този тип натоварване. Затова и постъпвайки храна, приоритета е първо да попълни изразхдодваните запаси от мазнини, че и да се дозапаси допълнително и после да възстанови мускулите.

нагледал съм се на такива опити за ослабване- килограми се свалят, но резултата не покрива очкванията. Теглото се намаля, но не за сметка на мазнините. Ти си типичен пример в случая.

Втория вариант- с хранителен режим- под час и постоянен като качество и количество. Хранене на около всеки 3 часа. Постепенно тялото свиква с постоянния прием на храна и почва да отпада необходимостта от запасяване.
Даже при един тепърва почващ да тренира(с правилно ядене и трениране разбира се), хем че тръгва да качва маса и пак се редуцират мазнините, просто щото на тялото не му трябват толкова запаси.

В твоя случай- предполагам как отслабваш. Трябва да почнеш ядене по много и начесто така че да ти се вдигне метаболизма. Нека тялото почне да гради, не да разгражда. Така ще свикне на новия режим на хранене и трениране. В момента в който свикне под час, сега 6-7 пъти може да си се струват много, но пропуснеш ли ядене, и освирепяваш от глад. Ще качиш мускули(и тегло разбира се), като в това време е много вероятно да стопиш и немалко мазнини(ако нещата се правят правилно, може и да се добавят обаче- трябва да се балансира с въглехидратите).

След 2-3 месеца можеш да минеш на изчистване, но постепенно. Идеята е да не сваляш мускулите, а мазнините.
Намаляват се калориите(единствено и само от въглехидратите), но плавно, и то в началото при храненето от вторта половина на деня. Броя храненета не се променя, както и продъллжава да се поддържа висок прием на белтъчини(реално количеството им не се пипа независимо дали сваляш или качваш). Общо взето, при положение че постъпва постоянно и начесто храна, но с малко не достигат калориите, то тялото си е "свикнало" че отдавна му е отпаднала необходимостта от запасяване и тоя недостиг го компенсира чрез изгаряне на мазнини,(с идеята че винаги ако реши може да ги възстанови, щото храна има постоянно), а и заради интензивните тренировки с тежести(!), мускулите са му много по-важни от мазнините.
Един вид на тялото му се сменят приоритетите :lol:

Хранене- 6-7 приема
белтъчини равномерно разпределени в тия 6-7 приема. Имай в предвид че тялото на един прием без химии неможе да усвои повече от 30-на грама белтъчини, останалото се изхвърля. Така че по-малко и начесто.

въглехидрати-
прости/бързи (разгледани от гледна точчка на фитнеса)- разграждането им става много бързо, за минути, почва още в устата... Можеш да ги потърсиш всичко това в интернет
Това се : тестени от бяло брашно- хляб, баници, тутманици :lol: всякакви захарни... общо взето всякакви сладости. Единствения прием е, както е писал колегата по-горе е веднага след тренировка и веднага след ставане, когато гликогена в черния дроб и мускулите е изчерпан, за да се спрат катаболните процеси... Тогава е най-подходящо включването на кардио, понеже организма първо изразходва глюкогена в черния дроб и мускулите, едва после почва да гори мазнините.

слложни/ бавни- Разграждането им отнема няколко часа. Да не се чуди що след 4 часа му идва повера на колегата :wink:
-ориз, картофи, боб, леща ,грах, овесени ядки/ мюсли, пълнозърнести и черни хлябове. От тия храни ще си набавяш почти изцяло въглехидратите

-В ден с тренировка приемът на въгл. се повишава малко повече, и то в яденето преди тренировката и първото основно след тренировка.
-В последните за деня хранения, въгл. се намаляват.
-Понеже е трудно да определиш колко точно ти трябват, а и с повишаване на метаболизма ще почнеш да гориш повече въглехидрати, почни с около 5гр/кг телесно тегло за основния период. Ако забележиш че замазняваш, намали общия им прием. Ако сваляш видимо ги вдигни леко. Общо взето е фино балансиране, Ще му хванеш цаката.
-При изчистването- постепенно може да паднеш на 2гр/кг телесно тегло, като с напредване на чистенето на 3-4 дни нисковъглехидратна, правиш 1 ден високовъглехдратна, иначе се забавя метаболизма, съответно и горенето на мазнини.
- не си мисли че като се потиш и гориш мазнини- просто тялото се охлажда по този начин. Наистина при разграждане на мазнините се отделя с енергията и вода, но да си мислиш че с 20-30мин бягане за деня изпотявайки се обилно си изгорил куп мазнини е леко несеризно. За това време гориш гликогена, а тялото се самотерморегулира.

Колкото и да се опитвах стана дълго и трудно за четене. нахвърлил съм някои неща- какво да търсиш. Ще трябва да почетеш малко не става инак.

Major_Bobi
Автомобил:
Двигател:

Re: Re:

Мнениеот Major_Bobi » Съб 18 юни 2011 10:42

wiseman написа:
Major_Bobi написа:
Нито качването е толкова лесно,нито свалянето.Да споделя малко от моя опит като бивш борец.Аз коремни преси не правя ,но имам 6 плочки.Това с тичането е най-голямата глупост за сваляне на килограми.Тичането се възприема от организма ни като стрес (един вид защитна реакция на организма),при която се гори всичко което попадне и от където попадне,а най-вече мускулна тъкан.С тичане забравете да отслабнете,да топите да.Все едно сте ходили на сауна,ама ден-два след сауната килата пак са си на мястото.

Би ли споделил как според теб се свалят мазнини и имаш плочки?
Предварително благодаря, наистина ме заинтригува как без кардио става това.

Аз плочките ги имам от 15 години вече.А коремни преси не правя.Не тичам.Не правя кардио.Просто когато искам да свалям килограми( преди състезание и т.н.) увеличавам повторенията на упражненията ,увеличавам тежеста и ускорявам интензитета.Намаля се шоколада и се яде малко на много често(така си забързвате метаболизма).Резултатите ще са на лице след две три седмици.Има и други малки спомагателни хитринки,ама както споменах ме мързи да пиша

Потребителски аватар
wicked_Jester
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот wicked_Jester » Съб 18 юни 2011 11:01

scuba написа:И тримата гледам се страшни рабирачи. Още някой да има забележки?
визорчо, естествено че търся мързеливия начин. Мързела води човечеството напред. Иначе още щяхме да орем с копия

ЕPIC !!!! :applause:
Иначе Визора има много право ... номера с жегата е убиеца на килата.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Съб 18 юни 2011 12:07

pe6kata написа:...

:bowdown :bowdown :bowdown :bowdown
Ще се вслушам в съвета.
След 2 месеца живот и здраве само да е здрав кръста, ще пиша за резултат.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 18 юни 2011 13:26

Четете какво пише пешката!! Много е прав за всичко, което написа!

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 18 юни 2011 15:22

Vizor написа:Четете какво пише пешката!! Много е прав за всичко, което написа!

Прав е изцяло колегата, но това е приложимо само и единствено при положение че работата/в частност ежедневието/ ти позволява тези правила да ги наречем, да може да се превърнат в режим един вид на правилно и редовно хранене. И отделно да имаш и нужното време за напъване в залата.
Ясно е че едното без другото е немислимо. Крадейки от собственото време да ходиш на зала, не се изчерпват нещата. Или само с глад или диета пак няма да стане. Въпрос на баланс и компромис е, но дори и без диета, е добре заради един общ физически тонус да се занимава човек с нещо :!:

Потребителски аватар
Layman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layman » Съб 18 юни 2011 15:52

Първо искам да се извиня, че нямах нерви да прочета абсолютно всички страници от темата. (стигнах до 3та, но обещавам при повече търпение да продължа)
1.Теорията за аеробните тренировки и отслабването е стара, науката се развива. Интервалните тренировки вършат по-добра работа като енергоразход - продължават да се горят усилено калории дори след тренировката. Трябва да стоиш в интервала 120-160 пулс (при здрав и добре кондициониран спортист). Вдигаш на 160, спираш и възтановяваш на 120 и пак. Използвай спорт по желание или упражнения с тежести мимикиращи спорта ти. Но да ти призная, това не го препоръчвам ей така - не е за всеки. Който го е работил ме е разбрал.
2. При подготовката на спортисти, особенно когато преобладава аеробниият режим се търсят високопланински лагери - ограничен кислород, подобряване работата на дихателната и сърдечно-съдова системи - оползотворяването на кислород и доставката му из тялото се подобрява. При качване още нагоре, даже спира и да ти се яде и нещата загрубяват, ако има голям енергорасход дни наред - тялото се изтощава. От здравословна гледна точка - намаляването и увеличението на кислорода са глупости.
3.Усетих, че се интересуваш повече от естетическата страна на спорта. Диетата е 90% от резултата. Помисли за примал манджата - месо, яйца, риба, салати, ядки (без много ориз и картофи, тесто, захар, бобови)
http://www.marksdailyapple.com/the-book ... stories-2/

Последна промяна от Layman на Пон 20 юни 2011 8:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lavidaloca
Автомобил: Seat Leon 1.9 tdi PD 1P
Двигател:

Мнениеот lavidaloca » Пон 20 юни 2011 7:40

Лично при мен има ефект варианта - 3 дневен сплит във фитнеса (понеделник, сряда и петък), вторник и четвъртък - кардио и едно по-балансирано хранене.
Фитнес тренировката - понеделник(гърди-бицепс), сряда (рамо-трицепс), петък (гръб); Всеки ден се прави 3х30 коремни преси, а дори препоръчвам http://www.youtube.com/watch?v=vkKCVCZe474. При самата тренировка в залата идеята е да не се пънеш колко килограма можеш да блъскаш, а трябва да го правиш с тежест, която хем да те натоварва, хем да можеш да правиш серия с 12-14 повторения.
Що се касае до кардиото тук имаш свобода - бягане, плуване, велоергометър и т.н. Гледай поне 30мин. перманентно да си натоварен.
Храненето не е кой знае колко маниашко - не си падам по броенето на калории, но се характеризира със спазването на една хранителна култура - намаляване на хляба, сладкото, мазнотиите и алкохола. Наблягай на печено и задушено, направи си режима така, че основното ти хранене да е сутрин, а вечерята да е по-лека (салата например).
Хубаво би било 30-тина минути преди всяка тренировка да пиеш L-carnitine, но това е препоръчително. Това, което ти предлагам е дало ефект при мен и мисля, че би се отразило на всеки ползотворно. Разбира се чудеса не могат да станат и трябва много воля. Дано съм бил полезен!

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 20 юни 2011 10:18

"Денги любят счет,а хлеб-меру!"-стара руска поговорка.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Re:

Мнениеот DimitarBT » Пон 20 юни 2011 14:46

Vizor написа:2-рия .. взимаш найлонови торбички и си ги лепиш по тялото ... обличаш се като за северния полюс и отиваш да бягаш
бате.. ефекта е поразителен !! сериозно ти приказвам
ама с акваланга килограми няма да свалиш повярвай ми ;)

доказано и изпробвано

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Вто 21 юни 2011 8:56

Болна тема. Като се стопли времето се оказа, че едвам закопчавам късите панталони от миналата година - хоп на кантара и +10кг от миналото лято :banghead: . Купих си колело, уж редовно въртя на велоергометъра вкъщи, ама след първите 30км с колелото и после 3 дена ме болеше всяко мускулче. Спрях всички тестени/нишестени храни, всякакви коли-моли, сокове и сладки неща. Карам предимно на яйца, млечни, зеленчуци и месо(ако ще да умра ама без мръвка изобщо няма да седна на масата :oops: ), без да се ограничавам в количеството или в пътите ядене. Ям когато ми се яде по колкото ми се яде. Като няма сокчета почнах да пия по много вода - от 2-3 чаши преди сега си удрям по 3 литра. Всеки ден с колелото въртя по 20-30км баири в гората над панчарево. Първата седмица смъкнах 5кг :shock , след това само по 1, 1 и нещо кг на седмица и така вече месец и половина. Обвивката на меха видимо намаля :banana , като събота и неделя ограниченията не важат - бира с картофки в парка или няколко вискита на силна музика - хора сме все пак, трябва да борим и стреса...

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Чет 23 юни 2011 9:45

Adnan написа:Да повдигна малко темата с нужда от съвет.
Имам нужда от упражнение което, ще ми стопи корема и ще ми върне плочите ама всичките.
Преди 5 месеца бях 94 кг. сега съм 74 кг. и продължавам да отслабвам лека по лека.
На ден ходя по 3-4 км. бързо ходене, карам велоергометър по 30 мин. на ден на най високата степен, правя по 200 коремни преси и 50 лицеви опори.
От време на време плуване но рядко да речем 1 път на седмица. Знам, че това е най ефективното но за сега това което може.
Ефекта е, че отслабнах но не където искам смотаният корем още седи и не мърда.
Съвета който искам трябва да е от човек наясно с анатомията на тялото!
Тъй като имам дискова херния съм много ограничен в упражненията които мога да правя.
Коремните преси ги правя с сгънати колена като преди това имам разгряване минимум 5 минути.

Очаквам мнения и съвети.
Благодаря!

http://www.youtube.com/watch?v=9drX2Ut0 ... r_embedded
Ако ти е възможно разбира се! Увеличи лицевите поне на 200 за ден! Пресите си ги остави 200!
Дишаи с корема... използвай диафрагмата! Трудно ми е да го опиша, как става, по скоро трябва да го покажа. Пробвай в гугле-то, сигурен съм, че е пълно с информация. Набиранията на лост също натоварвам много коремните мускули и смятам, че няма да ти създават проблем, тъй като това е изключително добро структурно упражнение, което не износва стави и т.н. Само не отваряй докрай лактите!

пп 100-150 мл истинско сухо бяло вино по ! време ! на хранене много помага за изгарянето!
пп2 1 час преди и след ренировките, както и по време на тях никаква вода (течности) !
пп3 http://www.bb-team.org/articles/1014_pi ... z1Q5FfX6fr
ако тежиш 75кг птрябва да се постараеш да докараш 2,5л вода на ден, но не на един път, за да не натоварваш бъбреците! Като казвам вода, имам предвид вода!, не бира, водКа и т.н.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Чет 23 юни 2011 15:55

digo_pl написа:...
пп2 1 час преди и след ренировките, както и по време на тях никаква вода (течности) !...

абсоолютна, фрапантна глупост.

при тежки тренировки съм стигал до положение, при което свършвайки тренировката съм с 2кг(!) по лек от започването и, като съм изпил през това време 2литра вода!
Идея ли ти е до каква степен би се дехидратирал и какво става от това?

Ако не приемаш вода, кръвта се сгъстява и не е добре... много неща стават при обезводняяване, най-малкия проблем е че ти пада драстично всякаква сила и издържливост. За кръвно и т.н. да не говорим.

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Чет 23 юни 2011 17:05

pe6kata написа:
digo_pl написа:...
пп2 1 час преди и след ренировките, както и по време на тях никаква вода (течности) !...

абсоолютна, фрапантна глупост.

при тежки тренировки съм стигал до положение, при което свършвайки тренировката съм с 2кг(!) по лек от започването и, като съм изпил през това време 2литра вода!
Идея ли ти е до каква степен би се дехидратирал и какво става от това?

Ако не приемаш вода, кръвта се сгъстява и не е добре... много неща стават при обезводняяване, най-малкия проблем е че ти пада драстично всякаква сила и издържливост. За кръвно и т.н. да не говорим.

Малко да беше помислил преди да скачаш! Тук става въпрос за човек с доскова херния, който едва ли ще успее да достигне ниво на тренировачния цъкъл за който говориш!
Всеки вид спорт си има своите изисквания към веществата които трябва да се приемат... но тук става дълга и широка.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 23 юни 2011 17:41

digo_pl написа:Малко да беше помислил преди да скачаш! Тук става въпрос за човек с доскова херния, който едва ли ще успее да достигне ниво на тренировачния цъкъл за който говориш!
Всеки вид спорт си има своите изисквания към веществата които трябва да се приемат... но тук става дълга и широка.

Ти трябваше да помислиш преди да даваш съвети, които могат да са вредни!
Пешката е абсолютно прав.
Това с дОсковата херния дори няма да коментирам!

Ей така тръгват едни митове, които и вредят даже :evil:

п.с. Пешка благодаря за всичко изписано - на мен ми е полезно ;) :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”